0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чи можуть протизаплідні таблетки полегшити ПМС: «приємні» властивості гормональних контрацептивів

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чи можуть протизаплідні таблетки полегшити ПМС: «приємні» властивості гормональних контрацептивів

Передменструальний синдром (ПМС) зустрічається у дівчат і жінок різного віку. Він має безліч симптомів, для лікування яких не існує універсальних ліків. Однак багатьом представницям прекрасної статі найкраще допомагають протизаплідні таблетки від ПМС.

Виявляється, такі таблетки не тільки запобігають небажаній вагітності, але ще й зменшують болючі симптоми під час передменструального синдрому. Їх також називають гормональними лікарськими засобами.

Але що таке ПМС і які зміни відбуваються в організмі жінки перед його початком?

Що таке ПМС: симптоми й зміни в жіночому організмі перед ним

Передменструальний синдром — це комплекс певних симптомів, які можуть виникати з 14 по 28 день менструального циклу. Його поява відбувається через щомісячні гормональні зміни.

Основні симптоми ПМС:

  • біль унизу живота;
  • часта зміна настрою;
  • поява акне й збільшення жирності шкіри;
  • безсоння (порушення сну);
  • набряки;
  • спазми;
  • набухання грудей; 
  • діарея або запор.

Існує два основних гормони, естроген і прогестерон, які регулюють менструальний цикл у жінок і впливають на наявність або відсутність передменструального синдрому. Вони виробляються в яєчниках, а показник їх значення в різний період циклу відрізняється.

У першій (фолікулярній) фазі рівень естрогену зростає: слизовий шар (ендометрій), що вистилає внутрішню поверхню матки, збільшується в розмірі, що є підготовкою до можливого розміщення заплідненої яйцеклітини в ній.

У момент найбільшого значення показника даного гормону відбувається овуляція, період, коли в результаті розриву зрілого фолікула яйцеклітина виходить з яєчника в маткову трубу. У цей час найбільша ймовірність завагітніти.

У другій (лютеїновій) фазі підвищується рівень прогестерону. Якщо під час овуляції відбулося зачаття, то кількість прогестерону в жіночому організмі продовжує збільшуватися, підтримуючи товщину слизової оболонки матки на одному рівні. В протилежному випадку показник даного гормону знижується, а потовщений ендометрій відторгається.

Деякі симптоми ПМС, такі як акне, набряклість і чутливість грудей виникають саме через зміни рівня прогестерону, решта ж симптоматики з'являється у зв'язку з коливанням значення естрогену.

Але які ж лікарські засоби можуть полегшити ПМС або ж і зовсім позбавити жінку від небажаних  симптомів перед менструацією?

Чим найкраще лікувати передменструальний синдром: чи можна приймати протизаплідні таблетки від ПМС

Організм кожної представниці прекрасної статі індивідуальний, і той препарат для полегшення ПМС, який підійде одній жінці, може не дати ніякого ефекту інший. Однак у більшості випадків найдієвішими при передменструальному синдромі є гормональні протизаплідні засоби, які нормалізують менструальний цикл.

Більшість протизаплідних таблеток (комбіновані лікарські засоби) містять синтетичний прогестерон і естроген. Вони вирівнюють коливання рівня статевих гормонів і пригнічують процес овуляції, через що настання вагітності неможливе.

Після прийому протизаплідної таблетки від ПМС, що містить велику кількість естрогену, в яєчники надходить помилковий сигнал про вихід яйцеклітини з яєчника. Також в цю таблетку входить прогестерон, його постійне надходження в організм дозволяє підтримувати фіксований рівень даного гормону, за рахунок чого зростання слизової оболонки матки зупиняється.

Перед початком місячних, у період ПМС і в перші дні менструації, спостерігається низький рівень гормону естрогену, що призводить до підвищеної втоми й болю внизу живота, пов'язаного зі спазмом матки. Коли ж передменструальний період і самі місячні закінчуються, показник естрогену повертається до звичайного значення.

Тобто, передменструальний синдром виникає через коливання рівня статевих гормонів в період лютеїнової фази.

Дані гормональні зміни не відбуваються, якщо жінка приймає протизаплідні таблетки. Так, рівень естрогену не падає, а прогестерон тримається на одному рівні. Тому симптоми ПМС стають менш вираженими або й зовсім не виникають.

Таким чином, гормональні протизаплідні засоби, що містять синтетичні гормони, запобігають овуляції та нормалізують природний гормональний фон, а також зменшують ймовірність прояви передменструального синдрому.

Однак, зверніть увагу, приймати протизаплідні препарати від ПМС потрібно виключно за приписом лікаря.

Самолікування може призвести до негативних наслідків:

  • головний біль;
  • стомлюваність;
  • хворобливість молочних залоз;
  • зниження лібідо;
  • збільшення маси тіла.

Як приймати протизаплідні таблетки для полегшення ПМС

Основна мета застосування протизаплідних гормональних таблеток — це запобігання небажаній вагітності, проте вони також нормалізують менструальний цикл і зменшують хворобливі симптоми ПМС.

Якщо ви хочете використовувати дані препарати для полегшення симптомів ПМС, то на початку вам слід проконсультуватися з лікарем. Тільки профільний фахівець може призначити ефективне гормональне лікування симптомів передменструального синдрому.

Якщо лікар все ж призначив протизаплідні препарати, то як їх приймати?

Потрібно суворо дотримуватися інструкції препарату й приписів фахівця. Більшість протизаплідних таблеток необхідно приймати щодня в один і той же час. Однак графіки прийому різних гормональних контрацептивів може відрізняться, наприклад, тривати 21 день або 24 дня з наступною 7-денною перервою.

Зазвичай на 2-й або 3-й день зупинки прийому з'являється менструація, яка може тривати до початку використання нової упаковки таблеток, тобто йти 4-5 днів. Прийом препаратів не можна переривати більш, ніж на 7 днів.
Вибираючи гормональні контрацептиви в таблетованій формі, можна звернути увагу на такі препарати:

Перед покупкою та прийомом будь-якого протизаплідного лікарського засобу проконсультуйтеся зі своїм лікарем. Самолікування може завдати шкоди вашому здоров'ю.

А ви впевнені, що знаєте про ПМС все? Давайте перевіримо. У нашій новій статті ви зможете ознайомитися з переліком найпоширеніших причин виникнення передменструального синдрому, всіх його симптомів і дізнатися, як полегшити ПМС.

Читайте також новий випуск проекту «Жіноча самоосвіта», в якому онкогінеколог Валентина Дьякова розповідає про те, чи підвищується ризик розвитку раку при вагітності й після аборту, який метод контрацепції вважається найефективнішим і чи правда, що гормональні контрацептиви провокують онкологію.

apteka24.ua  — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Передменструальний синдром / Медстандарт 

When Do I Need Medicine for PMS? / WebMD

Does birth control help with PMS and PMDD, or make it worse? / Clue

Premenstrual symptoms in general practice patients. Prevalence and treatment / PubMed

PMS and the Pill / WebMD

Contraceptive options for women with premenstrual dysphoric disorder: current insights and a narrative review / NCBI

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.