0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Коли в Україні переводять годинники на літній час у 2021 році: дата переходу й 5 порад, як адаптуватися до часових змін

Навіщо ми переводимо годинник? Коли в Україні переводять годинник? У момент коли переводять час багатьом людям необхідно адаптуватися до цих змін. Тут на допомогу приходять експерти apteka24.ua, які розповіли про прості рекомендації, як правильно перейти на літній час, щоб почуття бадьорості не залишило вас.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Коли в Україні переводять годинники на літній час у 2021 році: дата переходу й 5 порад, як адаптуватися до часових змін

В Україні у 2021 році в ніч з 27 на 28 березня переводять годинники на годину вперед. Практично кожен рік йдуть суперечки щодо доцільності такого переходу й надходять пропозиції щодо його скасування, проте в 2021 році о 03:00 годині 28 березня вся країна все ж у черговий раз здійснить перехід на літній час.

Організму буде важко адаптуватися до таких змін, що може негативно позначитися на самопочутті та активності людини, адже порушиться циркадний ритм і доведеться вставати на годину раніше.

Циркадний ритм — це механізм, який регулює стан сну й неспання в різний час доби. Якщо людина, наприклад, щоранку вставала о 07:00 і бадьоро себе почувала, а о 23:00 відходила до сну й у неї не було проблем із засипанням, то після 28 березня це може змінитися.

Пропонуємо ознайомитися з 5 простими рекомендаціями, як допомогти організму безболісно перейти на літній час.

№1 Змініть час засинання

Постарайтеся лягати спати на 15 хвилин раніше, ніж зазвичай. Так усього за кілька днів ви зможете відновити свій біологічний годинник і перебудувати організм на літній час. Спочатку буде складно, тому ввечері за кілька годин до сну можна випити заспокійливий трав'яний чай.

№2 Не використовуйте гаджети перед сном

Екрани сучасних гаджетів випромінюють синє світло, яке мозок сприймає як денне. Тому він посилає сигнали неспання й людині стає важко заснути. Спробуйте перед сном відкласти гаджети, а замість цього почитати книгу.

№3 Відмовтеся від кофеїну в другій половині дня

У період адаптації до нового часу кофеїновмісні напої не слід вживати після обіду. Вони стимулюють нервову систему, заважають розслабитися та заснути. Напої з кофеїном краще вживати вранці, щоб підбадьоритися, а незадовго до сну можна випити склянку молока.

№4 Перегляньте час вечері

За 3-4 години до відходу до сну не рекомендовано їсти. Після вечері їжа починає перетравлюватися в шлунку, що уповільнює вироблення гормону сну — мелатоніну.

№4 Перегляньте час вечері

Постарайтеся змістити час вечері й повністю відмовитися від нічних перекусів.

№5 Починайте ранок із зарядки

Ніщо вранці не бадьорить так, як зарядка. А крім бадьорості вона ще корисна для здоров'я. Після переведення годинника й зміни часу підйому буде важче вставати та бути активним. Тому спробуйте робити вранці найпростіші фізичні вправи.

Використання цих порад допоможе легко адаптуватися до переведення годинників в Україні у 2021 році.

Вам дуже важко рано вставати, але існує така необхідність? Тоді пропонуємо дізнатися з нової статті про 5 лайфхаків, як «сові» стати «жайворонком».

Чи можуть снодійні викликати залежність? Звичайно, ті, хто їх постійно п'ють, стверджують, що ні. Але чи так це? Ви можете дізнатися правду з нашої нової статті.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Перевод часов в Украине 2021. Когда переходить на летнее время / BBC

Daylight saving time: 4 tips to help your body adjust /  Healthessentials

How sleep is affected by time changes / WebMD

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.