0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Який вибрати тонометр для вимірювання тиску й домашнього користування?

Який краще купити тонометр: автоматичний, напівавтоматичний чи механічний? У людей, які мають проблеми з артеріальним тиском, обов'язково має бути під рукою прилад для його виміру. Вибір тонометра залежить від вікової категорії та ряду інших факторів. Тож на що звернути увагу при виборі тонометра? Про це читайте у нашій статті.

Оновлено
Який вибрати тонометр для вимірювання тиску й домашнього користування?

Який тонометр для літньої людини буде простим, зрозумілим і зручним у щоденній експлуатації? Який дитячий тонометр допоможе молодим батькам точно визначити артеріальний тиск малюка й запобігти розвитку багатьох хвороб на ранніх стадіях? Кому оптимально підійде тонометр на зап'ястя? На що звернути особливу увагу, якщо ви вирішили придбати медичний тонометр? І як, в кінці-кінців, грамотно використовувати прилад, щоб отримати точні результати? Адже саме завдяки останнім можна вчасно діагностувати небезпечні захворювання, надати своєчасну й відповідну допомогу.

Якщо ви не знаєте який вибрати тонометр, губитеся в широкому асортименті товарів даної категорії, при цьому прагнете регулярно моніторити процеси в організмі або хочете відслідковувати стан здоров'я своїх близьких, то цей огляд допоможе визначитися та придбати відповідний тонометр для домашнього використання, роботи або занять спортом. У статті представлені популярні види сфігмоманометрів, описані їх конструктивні особливості та технічні відмінності. Також ви дізнаєтеся про те, як правильно вибрати апарат для вимірювання тиску конкретним користувачам.

Тонометр або сфігмоманометр — це спеціальний медичний прилад, який використовують для діагностики роботи кровоносної системи людини. Він необхідний для зовнішнього вимірювання артеріального тиску (АТ) — важливого біомаркеру, аналізуючи який, можна вчасно виявити проблеми в організмі, і правильно поставити діагноз.

Фактично, прилад демонструє співвідношення тиску крові в головних і периферичних судинах. Коли серцевий м'яз стискається, виштовхуючи кров в аорту, фіксується так званий систолічний артеріальний тиск, а коли м'яз розслабляється, визначається вже опір другорядних судин, тобто видно діастолічний артеріальний тиск.

Стандартний АТ здорової людини становить 120 на 80 міліметрів ртутного стовпчика. Незначні відхилення від норми допустимі в залежності від віку та інших індивідуальних особливостей, однак можуть стати першими сигналами про порушення діяльності кровоносної системи. Що найважливіше, так це те, що ні фізіологічно, ні інтуїтивно визначити їх людина не може. Тільки вимірювач тиску повідомляє точний АТ, тому обов'язково включений в табель матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров'я та фізичних осіб, які надають первинну медичну допомогу.

Згідно з даними ВОЗ у 2020 році 1,13 мільярда людей на планеті мають синдром підвищеного систолічного артеріального тиску (гіпертонія). При цьому майже половина з них навіть не підозрюють про наявність такого діагнозу, і лише один з десяти гіпертоніків отримує відповідне лікування. Ситуація дійсно невтішна і, на жаль, біда не обходить стороною українців. За даними державної служби статистики України в 2019 році від хвороб системи кровообігу в цілому в нашій країні померло майже 390 тисяч чоловік.

Який вибрати тонометр для літньої людини?

Для того, щоб підібрати якісний тонометр для літньої людини, необхідно, в першу чергу, критично оцінити навички того, хто буде їм регулярно користуватися. Чи зможе пацієнт самостійно виміряти собі тиск в потрібний момент? По-друге, чи є у нього відповідний досвід або діагностику проводитиме хтось інший, наприклад, професійний медичний працівник або один з родичів? Також зверніть увагу на інші критерії:

Вік пацієнта

З роками в організмі людини відбувається поступове ущільнення стінок судин, виникають різні хронічні захворювання. Унаслідок атеросклерозу, наприклад, важко визначити сигнали, що надходять з кровоносних судин до апарату вимірювання тиску. Спотворені дані з'являються і при тахікардії. Словом, класичний сфігмоманометр або тонометр на зап'ясті в таких ситуаціях можуть показувати деякі похибки. Тому для того, щоб літня людина самостійно, а головне точно з'ясувала свій АТ, їй бажано використовувати напівавтоматичний або автоматичний тонометр.

Зазвичай апарати такого типу проводить діагностику три рази та показує на дисплеї усереднений результат, який реально відображає стан організму. Крім цього, цифрові вимірювачі тиску мають додаткові корисні функції: вони не тільки показують пульс, а й повідомляють пацієнту про те, що у нього аритмія. У цьому випадку людині слід обов'язково повторити процедуру діагностики АТ.

Який вибрати тонометр для літньої людини?

Важливо відзначити, що електронні тонометри для домашнього користування з плечовим манжетом точніше ідентифікують дані кровоносної системи й ритм серцевого м'яза в пацієнтів похилого віку. Тому, аналізуючи асортимент тонометрів для літніх людей, обов'язково звертайте увагу на те, яка манжета йде в комплектації і якого вона розміру. Гладким людям слід купувати прилади з універсальними манжетами великого розміру.

Зір і слух

Виробники напівавтоматичних і автоматичних вимірювачів тиску врахували той факт, що люди похилого віку часто мають проблеми із зором і слухом, багато хто з них змушений користуватися окулярами, а також слуховими апаратами. Їм важко розгледіти мініатюрні ділення на циферблаті манометра або почути пульс через класичний стетоскоп.

Сучасні електронні тонометри оснащені широким дисплеєм, яскравими й гучними сигналами оповіщення. Великий шрифт на екрані приладу та наявність спеціальних світлових індикаторів-підказок не тільки спрощує діагностику, а й акцентує увагу пацієнта на критичних ситуаціях, коли він потребує негайної допомоги. Результати вимірювань автоматичного тонометра інтуїтивно зрозумілі, а побачити їх можна неозброєним оком.

Пам'ять

При виборі тонометра для домашнього користування враховуйте той факт, що звичайний медичний сфігмоманометр не володіє такою корисною функцією як автоматичне збереження даних. Простими словами, він не запам'ятовує та не фіксує результати декількох діагностик. Після кожного вимірювання артеріального тиску літня людина змушена запам'ятовувати або десь зберігати показники, наприклад, записувати їх у блокнот. Це створює певні клопоти, особливо для тих, кому потрібно регулярно відслідковувати стан свого артеріального тиску.

Більш того, втрата даних, у яких відображаються скачки тиску в динаміці (тобто протягом якогось тривалого часу), може негативно відбитися на правильності постановки діагнозу лікарем і тактиці лікування відповідно. Важливо і те, що в автоматичних тонометрах часто є вбудований будильник, який нагадує людині про те, що потрібно перевірити артеріальний тиск.

Деякі електронні прилади можуть запам'ятовувати й одночасно зберігати результати вимірювань декількох пацієнтів. Придбання такого приладу для спільного використання, наприклад, для літньої пари, дозволить заощадити кошти з сімейного бюджету.

Тремор рук

Якщо пацієнт відчуває тремтіння в руках, то самостійно виміряти тиск класичним тонометром йому буде надзвичайно складно. На перший погляд здається, що без сторонньої допомоги тут не обійтися. Однак автоматичні тонометри для домашнього використання з легкістю вирішують цю задачу.

Літній людині не потрібно використовувати стетоскоп або грушу, возитися зі шлангами й концентрувати погляд на дрібних поділках манометра. Досить просто надіти манжет, включити апарат і дочекатися, коли прилад проведе вимір та видасть результат.

Особисте ставлення до традиційних методів діагностики й новомодних медичних гаджетів

Погодьтеся, що далеко не всі люди похилого віку позитивно реагують на повсюдне використання електронних девайсів. Деякі літні пацієнти налаштовані вельми категорично, не довіряють електронним приладам або просто відчувають істотні труднощі з освоєнням нових навичок. Головними аргументами часто є хибні уявлення про те, що електронні прилади недовговічні й без участі людини не здатні точно визначити АТ.

Напівавтоматичний тонометр в цьому випадку може стати гідним компромісним варіантом. Це середня, можна сказати, перехідна ланка між медичними механічними вимірювачами тиску та просунутими цифровими.

Багато лікарів, відповідаючи на питання, який вибрати тонометр для літніх людей, рекомендують саме напівавтоматичний, так як він максимально простий в експлуатації. Такі прилади не передають дані про АТ на смартфон, не проводять детальний порівняльний аналіз результатів, які не рясніють безліччю індикаторів на моніторі. При цьому, вони вимагають активної участі пацієнта, тобто людина повинна своїми зусиллями качати грушу.

Як вибрати дитячий тонометр?

У чому ж принципові відмінності вимірювачів тиску, призначених для дорослих і малят? Як вибрати хороший дитячий тонометр? І чому дбайливі батьки купують сфігмоманометри зі спеціальними комплектуючими?

Не кожен знає, що після народження у дітей зазвичай спостерігається низький кров'яний тиск. Далі, у міру зростання і розвитку організму, АТ збільшується і, приблизно до 18 років він дорівнює середньостатистичним показникам дорослої людини. Ігнорувати будь-які, а тим більше системні або різкі зміни артеріального тиску в дітей не можна. Як гіпертонія, так і гіпотонія небезпечні в будь-якому віці, але завдяки ранній діагностиці цих захворювань, можна вчасно прийняти правильні заходи й призначити грамотне лікування.

Дитячий тонометр, адаптований під фізіологічні параметри молодого організму, демонструє максимально точні результати, які потрібні для визначення патологій. Тому, якщо у вашій родині є діти, найкращим варіантом буде універсальний цифровий тонометр для домашнього користування. І ось чому:

Розмір манжету

Універсальний автоматичний тонометр має в своїй комплектації широку манжетку з можливістю регулювання в залежності від обхвату руки пацієнта. Таким чином апарат може точно виміряти артеріальний тиск як дорослому, так і дитині.

Перед тим, як купувати прилад, дізнайтеся окружності передпліччя у всіх членів сім'ї. Для новонароджених використовують манжет, довжиною всього 7,5 см; для дітей до 3 років — 13 см. Якщо дитина старше, їй підійде манжет 13-20 см.

Як вибрати дитячий тонометр?

Формфактор виробу

Діти, особливо маленькі, іноді бояться фонендоскопу, починають плакати й вириватися під час процедури вимірювання тиску, що негативно відбивається на точності результатів. Температура металевого стетоскопу, яким оснащені медичні тонометри, нижча за температуру тіла людини. Це викликає дискомфорт і роздратування у маленьких пацієнтів.

У той же час манометр зі стрілкою і грушею для накачки манжету, навпаки, можуть зацікавити дитину. Часом самі маленькі пацієнти під час вимірювання артеріального тиску намагаються доторкнутися до цих частин приладу, відібрати у лікаря або батьків. В автоматичних тонометрах для домашнього користування дані комплектуючі відсутні, що значно полегшує процес.

Однак, згідно з рекомендаціями фахівців з лікування артеріальної гіпертензії Європейського товариства кардіологів, проводити вимірювання артеріального тиску автоматичним тонометром як дитині, так і будь-якому дорослому потрібно обов'язково 2-3 рази з інтервалом 5 хвилин.

Дискомфорт від тиску манжети

Дитячий тонометр з правильно підібраним манжетом не повинен викликати сильного дискомфорту в дитини під час процедури. Однак якщо ви використовуєте класичний медичний тонометр або напівавтоматичний з грушею, є ризик неправильного, тобто сильного нагнітання повітря в манжеті. Через це вона сильно стискає руку малюка. Пацієнт починає хвилюватися, і результати АТ стають некоректними.

Варто додати, що гіперактивні діти, яким важко всидіти на одному місці, як правило, емоційно реагують на процедуру. У такому випадку батьки купують мініатюрний тонометр на зап'ястя, намагаються заздалегідь підготувати дитину до процедури, заспокоїти її або відвернути увагу.

Алергія на матеріали

Комплектуючі для приладів вимірювання тиску, тобто трубки, манжети й груші, виготовляють в основному з нейлону, гуми та латексу. Це міцні матеріали, які не забруднюються і при правильній експлуатації довго служать. Алергія на них — дуже рідкісне явище.

Однак, якщо організм вашої дитини чутливо реагує на якісь алергени, перед придбанням дитячого тонометра краще проконсультуватися з лікарем.

Який вибрати тонометр на зап'ястя?

Цифровий тонометр на зап'ястя популярний в основному серед молодих людей, які ведуть активний спосіб життя, професійно займаються спортом, часто подорожують і регулярно стежать за біомаркерами свого організму. Спеціальний електронний вимірювач артеріального тиску на руку надійніше простого смарт-браслету або розумного годинника, хоча б тому, що це все-таки медичний прилад, який проходить ретельну перевірку, валідацію і сертифікацію.

Тонометр на зап'ястя відрізняється своєю компактністю і простотою: він легко поміщається в рюкзак або сумочку, не займає багато місця у валізі та не вимагає якихось професійних навичок у своєму використанні.

Який вибрати тонометр на зап'ястя?

Точність

Який вибрати тонометр для молодої людини (до 40 років), щоб він задовольняв його потреби? Безумовно, стильний дизайн і зовнішній вигляд мають значення. Однак, точність і надійність апарату повинні бути все-таки в пріоритеті. Калібрування сфігмоманометрів проводять з технічних протоколів-рекомендацій Британського товариства гіпертензії (BHS).

Чи пройшла конкретна модель вимірювача тиску ретельну перевірку й чи відповідає вона стандартам? Перевірити цю інформацію можна на офіційному сайті авторитетної міжнародної наукової некомерційної організації STRIDE BP.

Розміри та специфіка дисплею

Чим менше екран у приладу на зап'ясті, тим легше важить вся конструкція, тим рідше доведеться міняти акумулятори або заряджати пристрій. Електронні тонометри для домашнього користування і для спорту зазвичай мають зйомні акумулятори типу АА або ААА, а також мережевий адаптер для зарядки.

В основному, популярні бюджетні моделі мають невеликий блок-дисплей типу LCD, який споживає мало енергії. Останні моделі тонометрів для спорту цікаві тим, що монітор у них інтегрований в манжет. Обтічна форма такого апарату зручна для швидкого здійснення вимірювання артеріального тиску в будь-яких умовах.

Дуже зручно, коли тонометр на зап'ястя подає аудіовізуальні сигнали користувачеві про перешкоди під час вимірювання і правильність надівання манжету. Поглянувши на екран, людина відразу зрозуміє, що необхідно коректно повторити процедуру.

Додаткові функції

У тонометрах на зап'ясті часто інтегровані додаткові функції, наприклад, є і пульсометр, і будильник, і трекер. Не варто нехтувати й можливістю синхронізації апарату зі смартфоном, а також зберіганням даних на віртуальній хмарі. Навіть якщо ви втратите телефон або щось трапиться з вашим тонометром, всі відомості збережуться і будуть доступні в будь-який час.

Іншими словами, тонометр для спорту в наші дні — це не тільки прилад, який просто визначає АТ. Це вже повноцінний медичний помічник!

Правила вимірювання тиску

На жаль, багато людей не читають інструкції по використанню тонометрів і під час вимірювання тиску роблять помилки, що призводить до спотворення результатів.

Тому пропонуємо ознайомитися з основними правилами вимірювання тиску:

  1. Розмір манжета. Як правило, у більшості сучасних тонометрів його можна самостійно регулювати. Якщо вимірювати тиск за допомогою занадто великого, вільного манжета, можна отримати занижені результати. А якщо використовувати занадто тісний рукав — показники будуть завищеними. Необхідно використовувати оптимальний розмір у відповідності з об'ємом вашої руки.
  2. Положення руки. Точність результатів вимірів залежить від положення руки, на якій вимірюють тиск, щодо серця. Рука повинна бути на одному рівні з серцем. Деякі пацієнти не дотримуються цього правила, що негативно позначається на точності показників тиску.
  3. Рух рукою та розмови. Під час процедури вимірювання ні в якому разі не можна рухати рукою та розмовляти. Такі дії призводять до спотворення результатів дослідження. Тому навіть якщо вам сильно хочеться говорити або рухати рукою, постарайтеся від цього утриматися.
  4. Вживання їжі. Лікарі рекомендують за 1-1,5 години до вимірювання тиску відмовитися від прийому їжі. Також не слід вживати алкоголь і кофеїновмісні напої перед початком дослідження.
  5. Заняття спортом. Якщо ви хочете отримати точні результати, не потрібно перед цим займатися фізичними вправами. Однак якщо потрібно перевірити, як організм реагує саме на фізичні навантаження, то тиск вимірюють під час або після тренування.

Не забувайте про ці правила вимірювання тиску й вибирайте тонометр враховуючи дані вище рекомендації.

На нашому блозі ви також можете знайти безліч цікавих та корисних публікацій; читайте наукові факти про те, чим шкідливий для здоров'я цукор і чим корисний гліцин.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікар-кардіолог медичного центру Medical Plaza — Кутовою Вікторією Олександрівною.

 

Джерела

Демографічний щорічник населення України за 2019 рік / Державна служба статистики України

Наказ Міністерства охорони здоров’я України №797 / МОЗ України 

Клинические рекомендации по лечению больных с артериальной гипертензией Европейского общества кардиологов / ЕОК, ESC

Вступительное слово Генерального директора на пресс брифинге по COVID-19 / ВОЗ

Validated blood pressure monitors / STRIDE BP

Техническое руководство по замене ртутных термометров и сфигмоманометров в системе здравоохранения / ВОЗ

Principles and techniques of blood pressure measurement / U.S. National Library of Medicine

Blood Pressure and Mercury Sphygmomanometers / European Union

How to Pick a Home Blood Pressure Monitor / WebMD

Can we trust automatic sphygmomanometer validations? / NCBI

Consistency between the electronic and mercury sphygmomanometer in children and adolescents on blood pressre measuring / NCBI

GLOBAL SPHYGMOMANOMETERS MARKET 2019 BY MANUFACTURERS, REGIONS, TYPE AND APPLICATION, FORECAST TO 2024 / Absolute Reports

Will Cuffless Blood Pressure Measurement Make the Sphygmomanometer Obsolete? / Medscape

Як правильно вимірювати тиск і коли звертатись до лікаря / МОЗ України

Артеріальна гіпертензія / Центр громадського здоров’я МОЗ України

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.