0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Які бувають групи крові: чим відрізняються, що таке резус-фактор та резус-конфлікт під час вагітності

Всі знають, що бувають різні групи крові, але чим вони відрізняються? Переливання крові невідповідної групи може призвести до серйозних наслідків. Як група крові впливає на ймовірність зараження коронавірусом? З якою групою крові можна бути донором? Що таке резус-фактор? Медичні експерти apteka24.ua розповіли як запобігти резусу-конфлікту при вагітності та що необхідно робити для профілактики.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Які бувають групи крові: чим відрізняються, що таке резус-фактор та резус-конфлікт під час вагітності

Кожній людині потрібно знати свою групу крові, адже якщо вона потрапить у непередбачувану ситуацію, наприклад, в аварію і їй терміново знадобиться переливання крові, то вкрай важливо, щоб вона назвала свою групу та їй перелили сумісну кров, адже кров невідповідної групи може призвести до склеювання еритроцитів, а це загрожує серйозними наслідками.

Розповімо детальніше про існуючі групи крові.

Групи крові: характеристика та особливості

Група крові — набір індивідуальний антигенних характеристик червоних кров'яних тілець (еритроцитів). Групова приналежність крові залежить від двох видів антигенів: склеювальних речовин (білків) — аглютиногенів (А і В), що входять у еритроцити, і аглютинінів (α і β) — у плазму.

Існує 4 групи. Їх наукова назва: О, А, В, АВ, однак частіше говорять I, II, III і IV група крові.

Особливості груп крові:

  1. I (О) група крові — відсутні аглютіногени А, В, є аглютиніни α, β.
  2. II (А) група крові — на поверхні кров'яних червоних тілець знаходиться аглютиноген А, у плазмі аглютинін β.
  3. III (В) група крові — містить аглютиноген В і аглютинін α.
  4. IV (АВ) група крові — має два, А і В, аглютиногени, аглютиніни відсутні.

Крім 4-х груп, кров розрізняють по знаку резус-фактора.

Що значить резус-фактор крові?

Резус-фактор (Rh) — білок (антиген D) на мембрані еритроцитів. Він присутній не у всіх людей. Є антиген — резус-фактор позитивний (Rh +), немає антигену — негативний (Rh-).

Що значить резус-фактор крові?

Люди з Rh + народжуються набагато частіше, ніж з Rh-. Це призводить до проблеми під час переливання крові, так як створюється дефіцит крові з негативним резус-фактором. 15% населення планети має Rh-. Однак нестача донорів з Rh- не головна проблема, про головну розповімо нижче.

Резус-конфлікт при вагітності: причини виникнення та як його уникнути

Якщо в мами негативний резус-фактор, а у майбутньої дитини позитивний — відбувається резус-конфлікт.

Проблема виникає, тому що в резус-негативної матері в крові, на мембрані еритроцитів, немає антигену D, а у дитини з позитивним резусом є. Тому її організм реагує на еритроцити малюка, як на чужорідні тіла, знищуючи їх за допомогою антитіл.

Існує кілька шляхів протікання подій з резус-фактором під час вагітності:

Матір

Батько 

Дитина

Резус-конфлікт

Rh+

Rh+

  1. 75% (Rh+)

  2. 25% (Rh-)

У 1-му і 2-му випадку вагітність пройде нормально. Організм матері не виділить антитіл для знищення еритроцитів дитини.

Rh-

Rh-

   100% (Rh-)

Резуси ідентичні — несумісності не буде.

Rh+

Rh-

  1. 50% (Rh+)

  2. 50% (Rh-)

У резус-позитивної матері є антиген D — конфлікт не виникне.

Rh-

Rh+

  1. 60% (Rh+)



  1. 40% (Rh-)

  1. Відбудеться резус-конфлікт. У крові в матері утворюються антитіла, які руйнують еритроцити дитини. Результатом може стати анемія та внутрішньоутробна загибель плода.     

  2. У матері й у дитини немає антигену D. Резус-конфлікт не відбудеться.

Перша вагітність з різними резусами (у матері й дитини) може пройти нормально, а ймовірність виникнення резус-конфлікту під час другої набагато вища. З метою запобігання резус-конфлікту проводиться профілактика несумісності.

Починається не раніше 28-го тижня, доки антитіла в крові матері відсутні, тому що, починаючи з даного терміна, збільшується ризик контакту еритроцитів дитини з антитілами матері.

Для профілактики вагітній призначається антирезусний імуноглобулін D. У кров він вводиться кілька разів: перший під час вагітності, а другий — через 72 години після народження дитини, якщо мама планує ще мати дітей. Такі процедури дозволяють народити здорового малюка й уникнути резус-конфлікту при наступній вагітності.

Під час пологів може виникнути необхідність у переливанні крові, тому важливо знати, хто може стати донором і як правильно здійснюється дана процедура.

Переливання крові: правила та важливі моменти

За даними ВООЗ щороку у світі здійснюється понад 118,5 мільйона переливань крові. Вони проводяться у зв'язку зі складними травмами, що супроводжуються втратою крові, проведенням серцево-судинних операцій, у момент складних пологів, операцій з трансплантації та інших обставин.

Донором крові може стати здорова людина (18 — 60 років). Здавати кров дозволено не частіше 1 разу на 3 місяці, максимум 400 мл.

Переливання крові: правила та важливі моменти

Звичайно, краще переливати кров ідентичної групи й резус-фактора, але якщо її немає, то можна скористатися такими правилами:

  1. I (О) група переливається всім групам. Люди з цією групою — універсальні донори, але їм можна переливати тільки кров II групи.
  2. II (А) групу слід використовувати для переливання власникам II, IV групи крові. Однак приймати вони можуть лише I і II. Ця група зустрічається найчастіше.
  3. III (В) група донор для III і IV груп, хоча приймати може I і III.
  4. Люди з IV (АВ) групою — універсальні реципієнти (одержувачі), але донорами є тільки для IV групи.

Крім вищезазначених законів переливання, потрібно пам'ятати, що донорська кров повинна проходити обов'язкову перевірку на ВІЛ, гепатит В, гепатит С, сифіліс, а також коронавірус.

Зв'язок групи крові й коронавірусу: результати досліджень

Західні фахівці провели дослідження, метою яких було дізнатися, як група крові впливає на ймовірність зараження COVID-19.

З'ясувалося, що серед усіх інфікованих 29,67% мають I групу крові, II групу 36,22%, III групу 24,99% і лише 9,29% IV групу крові. Також виявлено, що у 40% померлих від коронавірусу була група крові А, у 23% В, у 29% О, а у 8% АВ. Однак питання на цьому не закінчилися.

Наприклад, немає точної відповіді, чому в одних хворих COVID-19 проходить у легкій формі, у той час, як у інших інфікованих він протікає важко та призводить до смерті.

Вивченням проблеми зайнялася група німецьких і норвезьких учених. Вони обстежили 1610 хворих на коронавірус з Іспанії та Італії, у яких хвороба протікала у важкій формі. Для вивчення питання були взяті молекули ДНК цих пацієнтів. Через деякий час, результати показали, що в людей з II групою крові ризик важкого перебігу хвороби вдвічі більший, ніж у хворих з I групою крові.

Про зв'язок з коронавірусом розповіли, а чи є зв'язок між характером людини та групою крові?

Як група крові впливає на характер?

У ХХ столітті японські вчені зацікавилися впливом групи крові на характер людини. Вони провели кілька досліджень, висунувши теорію «кецу-екі-гата», яка аналізує вплив групи крові на поведінку індивіда.

Як група крові впливає на характер?

Головні висновки даної теорії:

  1. Згідно «кецу-екі-гата» представники I групи: серйозні, творчі, стримані, терплячі, відповідальні, але вперті й напружені.
  2. Люди з II групою крові пристрасні, творчі, сильні, мають активний характер, проте егоїстичні та безвідповідальні.
  3. III (В) група виявляється у контрольованих, раціональних, нерішучих і забудькуватих особистостей.
  4. IV (АВ) група крові сприяє прояву впевненості, добре розвиненій інтуїції й вольовим якостям, але іноді її представники егоїстичні та непередбачувані.

«Кецу-екі-гата» дуже популярна в Японії, проте немає ніякого наукового підтвердження, що поведінка пов'язана з групою крові.

Наостанок невелике викриття.

Блакитна кров: правда чи вигадка?

Хто не чув вислів «блакитна кров»? А що він означає? Невже якусь рідкісну групу крові? Насправді ні, це просто усталений вислів.

Звернемося до словника та з'ясуємо, що означає «блакитна кров». Цей вислів походить від іспанського «sangre azul». Його використовували в 19 столітті знатні, шановані сім'ї Кастилії, бажаючи підкреслити, що їх члени ніколи не вступали в шлюб з маврами, євреями та представниками інших рас.

Але, що найважливіше, вони ніколи не займалися важкою фізичною працею й не засмагали, а навпаки, уникали сонця, одягаючи закритий одяг з високими комірами, використовували літні парасольки та ховалися в тінь. Усе це призводило до того, що шкіра знатних людей була білою й під нею просвічувалися сині вени — звідси й назва «блакитна кров».

Зараз же вираз «блакитна кров» можна почути, хіба що, маючи на увазі людину знатного походження, предки якої раніше були зараховані до аристократії.

Тепер ви знаєте про існуючі групи крові, резус-фактор, переливання та цікаві дослідження з даної теми.

А чи знаєте ви чому волосся швидко жирніє? У даної проблеми є багато причин, але не про всі з них говорять. У новій статті про жирне волосся apteka24.ua розповідає про всі причини та дає поради щодо правильного догляду за волоссям.

Можливо, ви давно замислювалися про те, як правильно вибирати сонцезахисний крем і яким показником SPF віддати свою перевагу? Сонцезахисна косметика може бути як з SPF15, так і з SPF100, але що це означає та чи впливає даний показник на кількість безпечних годин перебування під сонцем? Дізнайтеся відповіді на ці питання зі статті про сонцезахисний крем.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

О группах крови / Regionaalhaigla

Что необходимо знать о крови? / ValtsAsinsdonoruCenters

Рекомендации ВОЗ по оказанию дородовой помощи для формирования положительного опыта беременности / ВОЗ

Безопасность крови и ее наличие / ВОЗ

Relationship Between Blood Group and Risk of Infection and Death in COVID-19: a live Meta-Analysis / MedRxiv

What Your Blood Type Says About You: A Fun, Educational Look at Your Health and Personality / Walden University

What's the meaning of the phrase «Blue blood» / The Phrase Finder

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.