0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як вибрати вакцину від грипу: види протигрипозних вакцин і кому не можна ними вакцинуватися

Яке вибрати щеплення від грипу? На даний момент існує декілька видів вакцин від грипу, які мають різні протипоказання. Тому apteka24.ua розповіла про існуючі щеплення від грипу, їх ефективність та переваги нового виду вакцини. Скоріше читайте наш невеликий гайд та будьте здорові!

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як вибрати вакцину від грипу: види протигрипозних вакцин і кому не можна ними вакцинуватися

Саме прийшов час подумати про всілякі способи профілактики застуди, адже осінь плавно переходить у зиму, температура повітря падає, а імунітет слабшає. Як найкраще захиститися від сезонного грипу?

Звичайно, можна приймати спеціальні противірусні препарати, а можна просто один раз ввести вакцину від грипу. Вона вважається більш ефективною і має ряд переваг. Що це за переваги та які бувають протигрипозні вакцини?

Види вакцин від грипу: класифікація згідно ВООЗ та рекомендації щодо застосування

Всесвітня організація охорони здоров'я розділяє всі існуючі медичні препарати біологічного походження на два типи: інактивовані вакцини (IIV) і атенуйовані (LAIV). Вони називаються тривалентними, а до їх складу входять штами трьох вірусів сезонного грипу: пандемічного A (H1N1), A (H3N2) і вірусу грипу В. Однак останнім часом почали з'являтися чотиривалентні препарати антигени, які містять уже 2 штаму вірусу з групи В, і їх можна назвати новим третім типом вакцин.

Вакцинацію від грипу для отримання очікуваного ефекту потрібно проводити щорічно. Так ВООЗ щороку оновлює склад атенуйованих і інактивованих вакцин після отримання даних про епідеміологічну ситуацію від ГСЕГО (Глобальна система з епіднагляду за грипом та відповідними заходами).

Ця організація аналізує різні зразки неклітинних інфекційних агентів по всьому світу, якими масово заражаються люди з різних країн. Після виявлення найнебезпечніших штамів їх додають до складу вакцин від грипу.

Виготовлення медичного препарату біологічного походження далеко не швидкий процес, він може тривати 6 місяців і більше. Віруси, які будуть входити до складу протигрипозної вакцини, культивують в клітинних культурах або курячому ембріоні.

Чим же відрізняються між собою інактивовані та атенуйовані вакцини?

Інактивовані вакцини проти грипу

Інактивовані вакцини від грипу, наприклад, Ваксігрип Тетра, виробляються з мікробних часток, які були вирощені в лабораторії в клітинних культурах, а потім знищені за допомогою спеціальних отрут або під впливом високих температур (термічною обробкою).

Такі препарати антигени можна починати застосовувати з 6 місяців, але слід зауважити, що дітям до 8 років, які в минулому році не робили щеплення від грипу, робити його потрібно 2 рази з перервою в 4 тижні. Інактивовані засоби також дозволено використовувати вагітним і людям з різними порушеннями здоров'я та хронічними захворюваннями.

Дану вакцину вводять в плече (зона дельтоподібного м'яза) або в область м'язів стегна. Внутрішньовенне введення заборонено.

Віруси, що містяться в інактивованії вакцині, не активні й не провокують появу інфекційного захворювання. Однак у деяких випадках спостерігається виникнення побічних реакцій, наприклад, виникнення болю в різних м'язах (міалгія), підвищення температури тіла, стан загального нездужання.

На сьогодні інактивовані вакцини досі залишаються найбільш вивченими та безпечними.

Атенуйовані (живі) вакцини від застудних захворювань

Основним компонентом їх складу є спеціально ослаблені групові штами живих вірусів. Такі вакцини стимулюють імунну відповідь на клітинному та локальному рівнях.

Атенуйовані вакцини від вірусу грипу можна вводити дітям старше 2 років і дорослим, але виключно людям до 50 років, які не мають патологій здоров'я. Вагітним жінкам і особам з хронічними захворюваннями, застосовувати заборонено. Дітям від 2 до 8 років, які не вакцинувалися у минулому сезоні, потрібно вводити атенуйований препарат 2 рази з часовим проміжком в 1 місяць.

Види вакцин від грипу: класифікація згідно ВООЗ та рекомендації щодо застосування

Побічні дії вакцин і кому краще утриматися від вакцинації проти грипу

Що стосується побічних ефектів, то вони можуть проявлятися у вигляді закладеності носа, риніту (нежитю), болю й першіння в горлі, а також підвищення температури. Побічні дії протікають у м'якій формі в порівнянні з більш важкою формою симптомів простудних захворювань і грипу.

Найбільше до  таких негативних наслідків схильні діти до 2 років і люди у віці від 50 років та старше. Тому їм краще утриматися від вакцинації проти грипу.

Новий тип вакцини від грипу: чотирьохвалентна вакцина з вірусоподібними частинками рослинного походження

Останні кілька років стали активно проводитися дослідження з отримання вакцин рослинного походження, так як було доведено, що вірусні білки можуть експресуватися (розмножуватися) у рослинах.

Для їх отримання в фармакології використовується технологія культивації рекомбінованих білків (модифікованих за допомогою генної інженерії) у рослинах. Рослини продукують потрібний елемент — білок.

Певну речовину вводять у листя рослини, там воно зв'язується з рослинним білком, відбувається спеціальна реакція. Внаслідок цього виробляються вірусоподібні частки при виведенні яких виробляють протигрипозну вакцину.

До переваг цього методу отримання вакцини можна віднести швидкість і простоту виробництва. Можливість швидко створити дієву вакцину при боротьбі з сезонним грипом дуже важлива для здоров'я людей. Як правило, у неклітинних шкідливих агентів дуже висока швидкість мутації, тому за короткий проміжок часу може утворитися кілька його нових штамів.

Вакцини грипу попередніх двох типів мають ряд обмежень і викликають чималий перелік побічних ефектів. Тому дослідники вивели нову вакцину рослинного походження, яка має 4 штами вірусів, а саме два групи А і два групи В.

Такий склад робить її на 25% ефективніше, ніж вакцини інактивованого й атенуйованого видів, що містять тільки 3 штами. А рослинне походження знижує ризик виникнення побічних ефектів.

У ході двох досліджень препарату антигену проти грипу з рекомбінантними чотирьохвалентними вірусоподібними частками (вакцина QVLP) була підтверджена його ефективність та безпечність.

Дослідження у віковій групі від 18 до 64 років

Перше дослідження було проведено в сезон грипу 2017-2018 на 10 137 людей у ​​віці 18-64 років. Всі учасники експерименту були здорові й мали індекс маси тіла менше 40 кг/м2. 10 137 чоловік поділили на дві рівні групи, одній з яких ввели вакцину QVLP (30 мкг гемаглютиніну на штам, що означає, що до одного штаму в організмі людини приєднується 30 мкг еритроцитарного білка), а другій плацебо.

Дослідники прагнули отримати результат — 70% абсолютної ефективності вакцини, яка визначається як запобігання лабораторно підтвердженого респіраторного захворювання, викликаного штамами грипу. Однак дієвість QVLP була підтверджена тільки в 35,1% випадків. Крім того, у 0,1% випробовуваних у групах чотирьохвалентної вакцини й плацебо спостерігалися побічні ефекти.

Новий тип вакцини від грипу: чотирьохвалентна вакцина з вірусоподібними частинками рослинного походження

Дослідження у віковій групі від 65 років і старше

Друге дослідження було проведено в сезон простудних захворювань 2018-2019 р на 12 794 випробовуваних у віці 65 років і старше з індексом маси тіла 35 кг/м2, всі вони не мали відхилень у здоров'ї. Їх також розділили на дві рівні групи, першій ввели вакцину QVLP, а другій чотирьохвалентну інактивовану вакцину QIV.

Результатом даного експерименту стала відносна ефективність вакцини рослинного походження для запобігання лабораторно підтвердженого грипоподібного захворювання спровокованого штамом грипу.

Таким чином, була досягнута кінцевий результат з ефективністю вакцини 8,8%. У 4,1% в обох груп учасників спостерігалися побічні реакції.

Підсумки двох досліджень показують, що вакцина QVLP рослинного походження може забезпечити істотний захист від грипу, викликаного тими типами вірусу, які містяться в речовині для щеплення.

Чи ефективна вакцина проти всіх типів вірусів грипу та застуди?

Вакцини проти сезонного грипу призначені для захисту від інфекцій і хвороб, що викликаються трьома або чотирма вірусами грипу (в залежності від вакцини), які, як показують дослідження, будуть найбільш поширені в сезон грипу. «Тривалентні» вакцини проти грипу розроблені для захисту від трьох вірусів грипу, а «чотирьохвалентні» вакцини проти грипу захищають від чотирьох вірусів грипу. Вакцини проти грипу не захищають від інфекцій і хвороб, що викликаються іншими вірусами, які також можуть викликати симптоми грипу. Крім вірусів грипу, існує безліч інших вірусів, які можуть викликати грипоподібні захворювання (також відоме як грипоподібні захворювання або «ГПЗ»), що розповсюджується під час сезону грипу. Ці віруси, які не пов'язані з грипом, включають риновірус (одна з причин «застуди») і респіраторно-синцитіальний вірус, який є найбільш частою причиною важких респіраторних захворювань у маленьких дітей і основною причиною важких респіраторних захворювань у дорослих у віці 65 років і старше.

Переваги лікування грипу вакцинами рослинного походження

Чотирьохвалентна вакцина з вірусоподібними частками рослинного походження була винайдена не так давно й поки не стала широко використовуватись, але її переваги над іншими вакцинами вже чітко проглядаються.

Немає вікових обмежень

Наприклад, атенуйовані (живі вакцини) не рекомендовано застосовувати людям старше 50 років, тобто вони не можуть робити один раз на рік вакцинацію для профілактики грипу, а для запобігання захворювань повинні постійно пити противірусні таблетки. У ході дослідження на людях старше 65 років було доведено, що вакцина QVLP ефективна для застосування в літньому віці.

Діє на більшу кількість вірусів

Даний медичний препарат біологічного походження чотирьохвалентний, а це означає, що кінцевою його метою є вироблення організмом імунітету на 4 види вірусів по два з групи А і В. Слід зазначити, що інактивовані й атенуйовані вакцини трьохвалентні та здатні захистити тільки від 2-х видів вірусів А та одного вірусу з групи В.

Переваги лікування грипу вакцинами рослинного походження

Не має сторонніх домішок

Так як вакцину QVLP отримують за допомогою рослин і ймовірність попадання в неї сторонніх мікроорганізмів малоймовірна, вона вважається чистішою порівняно з трьохвалентними медичними препаратами для лікування грипу.

Малий відсоток побічних реакцій

У людей у ​​віці з 18 до 64 років ймовірність виникнення побічних ефектів дорівнює 1%, а починаючи з 65 років вона збільшується до 4,1%. У той же самий час у пацієнтів, які вакцинуються атенуйованими та інактивованими засобами ризик відчути симптоми грипу вищі.

Швидко виготовляється

Для виготовлення трьохвалентних вакцин потрібно близько 6 місяців, а за цей час вірус може мутувати кілька разів. Чотирьохвалентні препарати антигени через те, що мають рослинне походження можуть виготовлятися менш, ніж за 3 місяці.

Якщо ви вже чітко вирішили зробити щеплення від грипу уважно вивчіть склад і побічні дії обраної вакцини. Вакцинуйтеся тільки перевіреними препаратами та бережіть своє здоров'я.

А як йдуть справи з вакцинами від коронавіруса, вони теж бувають декількох видів і чи дійсно допомагають уберегтися від вірусу? Читайте тільки перевірену інформацію про пандемію в нашій новій статті про вакцинах від COVID-19, етапах їх дослідження та ефективность.

Якщо ви все ж з якихось причин не хочете використовувати вакцини від грипу, то пропонуємо вам прочитати статтю про те, що таке оригінальні препарати та дженерики, і які з них краще вибирати для лікування застудних захворювань.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела 

Типы вакцин против сезонного гриппа / ВОЗ

Вакцинация против гриппа: охват и эффективность / ВОЗ

Plant-derived virus-like particle vaccines drive cross-presentation of influenza A hemagglutinin peptides by human monocyte-derived macrophages / NPJ

Efficacy, immunogenicity, and safety of a plant-derived, quadrivalent, virus-like particle influenza vaccine / The lancet 

Efficacy, Safety, and Immunogenicity of a Plant-Derived Quadrivalent Virus-Like Particles Influenza Vaccine in Adults / NIH

The quadrivalent, virus-like particle influenza vaccine has potential to offer substantial protection in adults / NCPlife

A plant-derived quadrivalent virus like particle influenza vaccine induces cross-reactive antibody and T cell response in healthy adults / ScienceDirect 

A plant-based system for rapid production of influenza vaccine antigens / ResearchGate 

Efficacy of a Plant-Derived Quadrivalent VLP Vaccine in the Elderly / NIH

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.