0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як доглядати за зубними протезами: найкращий фіксуючий крем для зубних протезів і таблетки для їх очищення

Існують різні види зубних протезів і всі вони вимагають спеціального догляду. А питання догляду за зубними протезами є актуальним для людей різного віку, тому Аптека24 розповіла про те, як вибрати найкращий фіксуючий крем для зубних протезів, а також як за ними доглядати.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як доглядати за зубними протезами: найкращий фіксуючий крем для зубних протезів і таблетки для їх очищення

Сьогодні проблема відсутності зубів актуальна для різних поколінь. Тому важливо знати, які види зубних протезів існують і як правильно за ними доглядати.

Які бувають зубні протези: види стоматологічних виробів і для чого їх використовувати

Зубний протез — це змінна конструкція, яка складається з пластмасової основи, на яку кріплять штучні зуби. Її можуть виготовляти з акрилу, нейлону, металу або інших матеріалів. Протез щільно прилягає до ясен, замінюючи відсутні зуби. Це усуває потенційні проблеми, які можуть виникати через їх відсутність.

Яких проблем допомагають позбутися зубні протези

Вони є незамінним стоматологічним виробом для людей, у яких відсутні зуби. Зубні протези спрощують процес прийому їжі та поліпшують чіткість мовлення. Більш того, з ними людина відчуває себе впевненішою у суспільстві та не комплексує.

Прийом їжі значно ускладнений через відсутність зубів. А вживання жорстких продуктів практично неможливе. Формування харчової грудки ускладнене, а недостатньо подрібнена їжа перетравлюється в шлунково-кишковому тракті значно гірше. Усього цього краще уникати, щоб не нашкодити своєму здоров'ю.

Відсутність зубів негативно позначається на чіткості вимови людини. Мовлення стає шепелявим, слова малозрозумілими. Також під час розмови з рота можуть вилітати краплі слини, що дуже негігієнічно. Ці проблеми приносять великий дискомфорт як у функціональному, так і в психологічному плані. Людина починає переживати через свою вимову, зовнішній вигляд, уникає соціалізації.

Також у місцях відсутності зубів можуть активніше розвиватися патогенні мікроорганізми, особливо це стосується тих людей, які не дуже ретельно стежать за гігієною ротової порожнини.

Позбутися від перерахованих проблем і дискомфорту можна за допомогою зубних протезів. Існує кілька різновидів даних стоматологічних виробів.

Як доглядати за зубними протезами

Види зубних протезів: їх відмінності та особливості

Найголовніший критерій, за яким можна розділити всі зубні протези — це можливість або відсутність можливості їх знімати. Тому дані стоматологічні вироби поділяють на два види:

1. Знімні зубні протези. Їх людина сама може надіти та зняти, для цього їй не потрібна допомога стоматолога. Такий вид протезів також ділиться на кілька типів:

  • повний знімний протез для верхньої та нижньої щелепи. Він використовується, коли в людини повністю відсутні зуби; 
  • частковий знімний зубний протез (Quadrotti, Acry Free, бюгельний, акриловий, іммедіат, пластмасовий з кламерами та інші).

2. Незнімні зубні протези. Вони повинні закріплюватися та вилучатись з ротової порожнини виключно стоматологом. Незнімні конструкції діляться на такі кілька типів:

  • коронки;
  • мости (мостові протези);

Як доглядати за зубними протезами

Спочатку протези можуть здаватися незручними та викликати відчуття дискомфорту, тому що людина не звикла їх носити. Що стосується того, чи потрібно знімати зубні протези на ніч, то якщо це незнімні вироби — ні. Їх повинен знімати та одягати виключно лікар.

Вставні зубні протези багато фахівців радять у перші дні не знімати на ніч, щоб людина могла до них максимально звикнути. Якщо вони постійно тиснуть і заважають у якомусь конкретному місці, то потрібно якомога швидше це зрозуміти та повідомити стоматологу.

По закінченню декількох днів протези потрібно знімати на ніч, щоб ясна змогли відпочити та відновитися після постійного тиску на них вставною зубною конструкцією. Також під час нічного сну при мимовільних рухах існує ймовірність, що людина може пошкодити свої зубні протези, особливо якщо вони не будуть закріплені клеєм для фіксації.

Як почистити зубний протез?

Після зняття даного виробу його потрібно попередньо очистити від залишків їжі за допомогою м'якої зубної щітки та чистої води.

Далі можна зайнятися більш ретельним доглядом за допомогою спеціальних таблеток для очищення зубних протезів Протефікс. Спочатку потрібно налити склянку теплої води, далі розчинити в ній одну таблетку. Потім попередньо очищений протез слід помістити в дану ємність на 15 хвилин. По закінченню зазначеного часу виріб необхідно вийняти й промити під чистою проточною водою.

Зберігати протези обов'язково потрібно у вологому стані, щоб уникнути їх пересихання та зміни форми матеріалу.

Також завжди можна проконсультуватися зі стоматологом, як саме у вашому конкретному випадку потрібно доглядати за протезом. Адже не треба забувати, що вони виготовляються з різних матеріалів, і поради по догляду за ними можуть відрізнятися.

Що стосується очищення народними методами за допомогою соку лимона, соди або оцту, то до них краще не вдаватися, щоб не порушити якість знімної зубної конструкції.

На ранок після нічного відпочинку слід ретельно почистити зуби та ротову порожнину й вставити зубний протез, використовуючи для цього спеціальний крем для фіксації зубних протезів.

Але який же засіб для фіксації вставних стоматологічних конструкцій краще обрати?

Як вибрати найкращий крем для фіксації зубних протезів

Спочатку слід визначитися з країною-виробником даних лікарських засобів. Найякіснішу продукцію випускає Німеччина. Під відомим німецьким брендом Protefix виробляють:

  • різні креми для фіксації зубних протезів;
  • таблетки для очищення стоматологічних конструкцій;
  • прокладки для фіксації зубних протезів верхньої та нижньої щелепи.

Далі, після того, як ви визначитеся з виробником, потрібно уважно прочитати склад крему для фіксації. Це необхідно для того, щоб виключити вірогідність алергії на компоненти продукту. 

Існують креми з такими додатковими складовими:

Крім того, щоб уникнути будь-яких алергічних реакцій, свій вибір можна зупинити на кремі для фіксації зубних протезів Протефікс гіпоалергенний. Він не містить смакових добавок і барвників.

При виборі засобів по догляду за протезами та їх фіксації слід звертати увагу на вище представлені моменти.

Правильно доглядайте за знімними стоматологічними конструкціями та вибирайте тільки найкращі засоби по догляду.

Кожна людина хоче мати білосніжну усмішку. Але як відбілити зуби правильно? Дізнайтеся про це зі статті, написаної стоматологом вищої категорії Таїсією Терещенко.

Чому у людини виростають «зуби мудрості» і чи обов'язково їх потрібно видаляти? Можливо, вони з'являються не у всіх? Читайте про всі таємниці «зубів мудрості» у нашому новому матеріалі від висококваліфікованого стоматолога.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену стоматологом вищої категорії клініки T&T dental clinicТерещенко Таїсією Валеріївною.

 

Джерела

Dentures / NHC

Dental Health and Dentures / WebMed

Dentures / MedicineNet

Dentures / MouthHealthy

Everything You Need To Know About Dentures / 123Dentist

Denture care: How do I clean dentures? / MayoClinic

Denture Care and Maintenance / ADA

Denture care guidelines /DentalHealth

How to Care for Your Dentures / HealthLine

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.