0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як відрізнити коронавірус від ГРВІ, грипу та застуди: тріада специфічних симптомів

Коронавірус відноситься до групи ГРВІ. Його симптоми схожі із застудою та грипом. Але все ж таки є три основні відмінні симптоми, які дозволяють запідозрити у себе COVID-19.

Оновлено
Як відрізнити коронавірус від ГРВІ, грипу та застуди: тріада специфічних симптомів

Проблема діагностики COVID-19 полягає в тому, що інфекція не має специфічних симптомів, які б дозволили сказати, що в даному конкретному випадку у хворої людини саме коронавірус. Але є тріада основних симптомів, які більш характерні для COVID-19, ніж для грипу, застуди та алергії.

Симптоми застуди та ГРВІ

При застуді в основному виникають такі прояви захворювання:

  • нежить;
  • біль у горлі;
  • головний біль;
  • сльозотеча й почервоніння очей;
  • чхання;
  • хрипіння;
  • може бути підвищена температура.

При ГРВІ симптоми ті ж, але більш гострий початок, підвищення температури вище субфебрильних значень (вище 38 °), частіше бувають ускладнення, коли виникає кашель, бронхіт, пневмонія, може бути приєднання бактеріальної інфекції.

Симптоми грипу

  • висока температура;
  • сухий кашель;
  • біль у горлі;
  • головний біль;
  • біль у м'язах;
  • сильна слабкість.

А що ж стосується COVID-19?

Відмінні симптоми коронавірусу

Коронавірус дуже схожий на грип, застуду та ГРВІ. Але в нього є три основні симптоми, які дозволяють припустити наявність SARS-CoV-2.

Це такі симптоми:

  • висока температура та її різкий стрибок (вище 37,5 °);
  • труднощі з диханням;
  • сухий кашель.

Це три основні ознаки, які всі разом притаманні саме COVID-19. Під час грипу, на відміну від коронавірусу, зазвичай не виникає утруднення дихання.

Також найчастіше хворі говорять про те, що в них виникає закладеність носа (зазвичай без нежитю), почервоніння й різь у очах, біль у горлі, дуже сильна слабкість, млявість, сонливість, біль і ломота в м'язах.

Крім того, у окремих хворих спостерігалися такі специфічні симптоми як діарея, нудота, втрата смакових відчуттів і нюху.

Але головний та найпоширеніший відмінний симптом коронавірусу — це труднощі з диханням. У людини виникає відчуття тяжкості в грудях, зазвичай в нижніх відділах легень, задишка, відчуття, що не вистачає повітря, може бути почуття «закладеності» у легенях.

Проблема діагностики

Проблема діагностики коронавірусу в тому, що за даними ВООЗ 80% усіх заражених — це легка й безсимптомна форма. Усі вищевказані симптоми притаманні захворюванням середньої тяжкості, коли інфекція повномасштабно «господарює» в організмі. 

Але ось при легкій формі картина стерта. Відзначено випадки, коли коронавірус діагностували в людей, у яких просто протягом тижня-двох була температура до 37,3 ° і невеликий дискомфорт у грудях — без кашлю, без появи інших симптомів.

Також були випадки, коли тест на COVID-19 був позитивний в тих, у кого було просто відчуття тяжкості в грудях без підвищення температури та інших ознак.

Підвищена слабкість і стомлюваність була присутня у всіх випадках, але не була критичною.

Зазвичай в такому стані людина не звертається до лікарні, вважає себе здоровою й переносить захворювання на ногах.

Також є безсимптомна форма коронавірусу, коли немає ніяких ознак наявності захворювання. Але людина при цьому, як і при легкій формі, є джерелом інфекції для оточуючих.

Проблема в тому, що ми не знаємо, скільки насправді навколо людей з таким перебігом захворювання.

Тому зараз як ніколи актуально носити захисні маски для обличчя, щоб запобігти поширенню інфекції.

Якщо у вас трохи підвищилася температура, з'явився дискомфорт у грудях або підвищена слабкість — це, звичайно, може бути застуда, але краще поберегтися, самоізолюватись і не заразити своїх близьких. Пам'ятайте, що в групі ризику знаходяться люди похилого віку (60+) та люди з ослабленим здоров'ям (знижений імунітет, гіпертонія, цукровий діабет та інше).

Також дізнайтеся про те, що потрібно робити при перших симптомах коронавірусу — знання найперших симптомів і цих перших дій допоможе зорієнтуватися та вчинити правильно, зберігши здоров'я.

А ще ми, команда apteka24.ua, провели власне дослідження й дізналися, як лікують коронавірус в Україні та в країнах світу. Тепер ви теж можете дізнатися не тільки всі відомі вченим і дослідникам подробиці про COVID-19, але й чим наше лікування відрізняється від закордонного.
apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.
 

Джерела

Коронавірус в Україні / covid19.gov.ua

Коронавірусна інфекція COVID-19 / Центр громадського здоров'я МОЗ України

Симптоми коронавірусу: які вони і як захиститися від хвороби / BBC

Заболевание, вызванное коронавирусом (COVID-19): Часто задаваемые вопросы / ВОЗ

Грипп / ВОЗ

Грипп: признаки, симптомы и осложнения. Рекомендации по профилактике / ВОЗ

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.