0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як зупинити кровотечу: перша допомога до приїзду швидкої та як накласти джгут

Зупинка кровотечі до приїзду швидкої — це перша дія, яка може врятувати життя потерпілому, а також уникнути важких ускладнень. Тому дізнайтеся як зупинити кровотечу (венозну, артеріальну та капілярну), а також як правильно накласти джгут.

Оновлено
Як зупинити кровотечу: перша допомога до приїзду швидкої та як накласти джгут

Кровотеча — загрозливий для здоров'я та життя стан, при якому потрібно діяти негайно. До приїзду медиків слід вжити всіх необхідних заходів, щоб у потерпілого залишалося більше шансів на повноцінне життя. Перша допомога при кровотечі може відрізнятися залежно від виду крововтрати.

Щоб зупинити кровотечу, необхідно зрозуміти її тип.

Типи кровотеч та як їх розрізнити

Кровотеча є одним із найскладніших ускладнень, яке може виникнути внаслідок поранень, травм із пошкодженням великих судин.

Види кровотеч:

  • зовнішняє;
  • внутрішня.

Залежно від джерела кровотеча буває:

  • артеріальна;
  • венозна;
  • капілярна;
  • змішана.

При артеріальній кровотечі кров яскраво-червона, витікає пульсовим струменем, фонтаном, самостійно не зупиняється, сильна, інтенсивна. Є результатом пошкодження великих артерій. Поранення великих артеріальних та венозних стовбурів може призвести до кровотечі з летальним результатом.

При венозній кровотечі кров виділяється повільним струменем, темно-бордового кольору, кровотеча без тенденції до самостійної зупинки і є несильною.

При капілярній кровотечі відбувається пошкодження дрібних судин, кровоточить вся уражена поверхня. Виникає при саднах, порізах, подряпинах. Вона проявляється спочатку як кров'яна роса, має тенденцію до самостійної зупинки. Безпосередньої загрози для життя, як правило, не становить.

Найбільш небезпечною є артеріальна кровотеча, при якій за короткий час крововтрата може досягти небезпечних для життя розмірів. Вважається, що втрата крові понад 2,5 л є смертельною.

Зупинка артеріальної кровотечі

Спочатку необхідно забезпечити безпечні умови для першої допомоги. Звернутися до потерпілого: чи він чує нас? Як звуть? Переконатись у наявності ознак життя: дихання, свідомості. Виявити кровотечу, визначити її тип. Викликати швидку допомогу. При наданні першої допомоги необхідно в першу чергу убезпечити себе — використовуємо рукавички, тому що через кров передається багато небезпечних інфекцій.

Для зупинення артеріальної кровотечі кінцівки спочатку використовують пальцеве притискання артерії. Якщо кровотеча верхньої кінцівки, то необхідно притиснути плечову артерію з внутрішньої сторони, у середній третині плеча. Далі надаємо кінцівці високе становище і накладаємо джгут. При сильній кровотечі верхньої кінцівки необхідно накласти джгут на середню третину плеча. При кровотечі нижньої кінцівки накладають на третину стегна.

На область рани накладаємо стерильну пов'язку – це може бути моток бинту стерильного або серветка стерильна, потім іншим бинтом цей моток щільно примотується до кінцівки.

Як накладати джгут: техніка

  • спочатку вище рани на 5 см накладають м'яку прокладку з одягу або іншого матеріалу, уникаючи утворення складок;
  • перед накладанням джгута для забезпечення відтоку крові з пошкодженої кінцівки підіймають її на 20-30 секунд;
  • перший оборот джгута ми маємо максимально сильно розтягнути, щоб саме перший тур зупинив кровотечу. Далі накладаємо так, щоб його попередній тур перекривався наступним туром;
  • при правильно накладеному джгуті зупиняється кровотеча, зникає пульс і блідне шкіра нижче місця його накладання;
  • до одягу потерпілого або до джгута щільно фіксують записку із зазначенням дати та часу його накладання, якщо немає можливості записати на папері, пишемо на джгуті чи кінцівці;
  • за часом накладання джгута має бути не більше 20 секунд.

Як накладати джгут: техніка

Пошкоджену поверхню знерухомлюють за допомогою транспортної шини або підручних засобів, причому джгут повинен добре візуалізуватися, його не можна закривати бинтом або одягом.

Максимальна тривалість перебування джгута на тілі потерпілого становить 30 хвилину холодний сезон (зима, осінь) і 1 година у теплий (весна, літо). Якщо перевищити ці часові рамки, виникає можливість некротизації (омертвіння) тканин.

Що робити, якщо цей час минув і постраждалого не встигли транспортувати до стаціонару?

На етапі транспортування потерпілого кожні 15 хвилин джгут послаблюють для відновлення кровотоку в кінцівках, а пошкоджену судину на цей період притискають пальцем вище місця поранення.

Помилки та ускладнення при накладенні джгута

  • надмірне затягування джгута, особливо на плечі, може призвести до паралічу дистальних відділів кінцівки внаслідок пошкодження нервових стволів;
  • накладання джгута безпосередньо на шкіру — через 40-60 хвилин виникає різкий біль у місці накладання джгута внаслідок місцевої ішемії (відсутність кровопостачання) тканини.

Що робити, якщо джгута поруч немає при артеріальній кровотечі з передпліччя?

Можна використовувати будь-яку тканину, яка є у нас під рукою, бажано, щоб тканина не сильно розтягувалася. Джгут можна імпровізувати з косинки (шарфу), яким можна обернути кінцівку кілька разів вище раниу.

Перед накладенням косинки, вище рани на 5 см, накладають м'яку прокладку з одягу або будь-якого іншого матеріалу. Кінці імпровізованого джгута необхідно зав'язати подвійним вузлом так, щоб між ними був простір.

Зверху вузла накласти закрутку, наприклад, палицю, і робимо крутні рухи, щоб посилити здавлювання в цій області до моменту зупинки кровотечі. Далі поверх нього накладаємо пов'язку, щоб цей предмет не розпустився, щільно примотуємо його до кінцівки. Важливо зафіксувати час. Потерпілого необхідно відправити у супроводі до лікувального закладу.

Зверніть увагу! Не можна намагатися самостійно витягати з рани шматки скла, що глибоко засіли, тріски, кров'яні згустки і т.д. Це може спровокувати збільшення крововтрати та больовий шок. Не можна використовувати мотузку або ремінь як джгут, тому що вони можуть пошкодити нерви або тканини.

Для боротьби з больовим синдромом постраждалого призначають препарати: кетамін, мелоксикам, парацетамол. Артеріальна кровотеча з артерій кисті та стопи не потребує обов'язкового накладання джгута. Досить щільно прибинтувати пакет стерильного бинта або тугий валик зі стерильних серветок до місця поранення і підняти кінцівку.

За відсутності джгута або закрутки артеріальна кровотеча може бути зупинена шляхом максимального згинання кінцівки і фіксації її в цьому положенні.

По внутрішнім поверхням суглобів проходять судинні та нервові пучки. Цей метод підходить для зупинки кровотечі з ліктьової, підколінної та пахвинної областей. При такому положенні кінцівки кровоносна судина здавлюється. Якщо на згин покласти тугий ватно-марлевий валик і потім надійно зафіксувати кінцівку в максимально зігнутому положенні, ефект посилюється.

Зверніть увагу! Такий прийом застосовують при зупинці артеріальної кровотечі кінцівки, але не використовується у разі перелому кінцівки.

Коли роблять зупинку кровотечі в області кисті і передпліччя, потрібно зігнути руку в ліктьовому суглобі, вкласти в ліктьовий згин ватно-марлевий валик і пов'язкою бинта добре зафіксувати плече і передпліччя з максимальним зближенням їх поверхонь.

При зупинці кровотечі з підключичної області та верхньої половини плеча валик вкладають у ділянку пахвової ямки.

Кровотечу при пораненні гомілки можна зупинити вкладанням у підколінну ямку щільного ватно-марлевого валика або сильним згинанням ноги в колінному суглобі і прибинтовуємо гомілки до стегна.

Що робити, якщо джгута поруч немає при артеріальній кровотечі з передпліччя?

Зупинка венозної кровотечі

Для зупинки венозної кровотечі необхідно використовувати прямий тиск на рану стерильним бинтом, марлею або за допомогою будь-якої тканини — футболка, рушник. Далі накладаємо пов'язку, що давить, з еластичного бинта, перев'язувального пакета. За їх відсутності розірвіть, розріжте на смужки сорочку, штани. Помістіть пов'язку, що здавлює, поверх накладеного раніше тампона зі стерильного бинта або марлі. Вона накладається круговими турами навколо рани. Не рекомендується закріплювати бинт над проекцією рани, краще змістити його вбік. Якщо кровотеча походить з кінцівки, їй слід надати високе становище.

Якщо пошкоджена кінцівка нижче місця тиску похолоднішала, посиніла, оніміла або в ній не промацується пульс, послабте пов'язку. При недостатньому постачанні киснем тканини кінцівки можуть відмирати, що загрожує її ампутацією.

Зупинка капілярної кровотечі

Необхідно обробити шкіру навколо рани антисептиком: хлоргексидином, розчином йоду. Прямий тиск на рану – найпростіший спосіб зупинки кровотечі. Необхідно закрити рану стерильною марлевою серветкою, накласти пов'язку, що давить. Здавлювання стінок судин допомагає швидкому утворенню згустку крові та зупинці кровотечі. Якщо підняти поранену кінцівку, це зменшить приплив крові та прискорить зупинку кровотечі.

Також дізнайтеся, що має бути в аптечці першої допомоги: список ліків та медичних виробів для екстрених випадків.

А ще важливо знати про те, що робити до приїзду швидкої: як надати першу допомогу при опіках, травмах, контузії та при непритомності.

Дізнайтесь більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Bleeding / MedlinePlus

УНІФІКОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ЗОВНІШНЯ КРОВОТЕЧА З ТУЛУБА ТА ШИЇ / dec.gov.ua

Stopping Bleeding / Healthline

Bleeding Cuts or Wounds / WebMD

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.