0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як позбутися від похмілля: 3 прості кроки, 5 незамінних порад — і бадьорий стан забезпечено!

Щоб швидко та ефективно позбутися похмілля потрібно лише дотримуватися простих порад, про які розповіли експерти apteka24.ua, також ви дізнаєтеся чому виникає похмілля.

Оновлено
Як позбутися від похмілля: 3 прості кроки, 5 незамінних порад — і бадьорий стан забезпечено!

Коли ввечері занадто добре, то вранці зазвичай дуже погано — так часто закінчуються вечірки, на яких було занадто весело. Але що робити, якщо треба бути у формі й швидко прийти в себе на ранок? Похмілля — не вирок. Є методи, які допоможуть впоратися з поганим самопочуттям.

Похмілля: що це й чому виникає?

Для початку потрібно визначитися з тим, що таке похмілля та який механізм його виникнення.

По суті, похмілля — це алкогольне отруєння організму. Етанол розпадається, токсин потрапляють у кров, що й викликає погане самопочуття, коли лихоманить увесь організм. Виникає нудота та блювання.

Так як алкоголь стимулює підвищене вироблення сечі, то частішає сечовипускання. А це призводить до зневоднення. Як наслідок — сухість у роті, спрага, відчуття, що в вени піску насипали.

Крім того, спиртні напої подразнюють ще й стінки шлунку. При сильному передозуванні й натщесерце слизова оболонка шлунку дратується та запалюється. У шлунку з'являється біль, посилюється нудота, може з'явитися гастрит.

Зниження рівня цукру в крові, втрата вітамінів і мінералів призводить до того, що виникає відчуття слабкості, тремтіння в кінцівках, з'являється рясне потовиділення, запаморочення.

Етанол у організмі перетворюється в ацетальдегід. Поява цієї речовини викликає прискорений пульс, серцебиття, людина посилено потіє та її нудить.

Алкоголь сприяє глибокому сну, але цей сон не допомагає відпочити та якісно «перезавантажитись». Пов'язано це з тим, що при алкогольному сп'янінні, засинаючи, людина пропускає перші фази сну, відразу занурюючись у глибокий сон. Але саме у фазі швидкого сну відбувається «перезавантаження» мозку, запам'ятовування інформації та її обробка. Якщо швидкої фази немає, то після пробудження немає відчуття бадьорості, людина відчуває себе розбитою й втомленою, ніби й не відпочивала.

Ацетальдегід, який утворюється при розпаді етанолу, сприяє виробленню алкалоїдів. Це отрута, яка якраз і викликає затуманення свідомості, втрату координації й погіршення самопочуття.

Більш того, алкоголь вбиває клітини мозку. Етанол у крові зв'язується з залізом. Але саме залізо відповідає за те, щоб приєднувати кисень у легенях і переносити його до решти тканин і до мозку.

Коли в крові є етанол, клітини крові вже не можуть так добре приєднувати кисень. У підсумку в мозок надходить кров, яка погано збагачена киснем, що призводить до кисневого голодування мозку. Саме в цьому стані мозкові клітини починають масово гинути. А кисневе голодування викликає втрату координації, запаморочення, потемніння в очах, шум у вухах, сплутаність свідомості.

Алкогольне отруєння — це наслідок надлишку отрути в організмі. Кількість, яка буде критичною для кожної людини індивідуальна. Доза залежить від міцності напою, віку людини, її ваги, статі, стану здоров'я та звикання до спиртного. 

І не важливо, який алкоголь ви п'єте — живе пиво, дешеву горілку, вишукане вино або дорогий віскі, — будь-який напій містить етанол, який є отрутою, і при перебільшенні безпечної індивідуальної дози, він може стати отрутою та призвести до важкого похмілля.

Симптоми похмілля

Кожен, кому доводилося перебрати з алкоголем, знає ці симптоми похмілля:

  1. Головний біль, сильний, пульсуючий, може бути односторонім скроневим.
  2. Прискорене сечовипускання.
  3. Спрага, сухість у роті, відчуття, що у венах пісок.
  4. Відсутність апетиту.
  5. Пришвидшене серцебиття.
  6. Пітливість.
  7. Світлочутливість, червоні очі, біль і різь у очах.
  8. Запаморочення, порушення координації.
  9. Сплутаність свідомості, шум у вухах, чорні точки перед очима.
  10. Тремтіння в руках і ногах.
  11. Психоемоційна нестабільність, дратівливість, підвищена емоційність.
  12. Депресія, яка називається «адреналіновою тугою» — наслідок дії токсинів на мозок.

3 кроки до бадьорого самопочуття

Для того, щоб швидше відійти від похмілля, потрібно дотримуватися трьох важливих правил:

№1 Відновіть водний баланс

Під час сп'яніння організм втратив багато рідини. У вас зневоднення. Поки ви не вип'єте досить багато води й не відновите водний баланс, метаболізм не допоможе тілу позбутися від токсинів. Тому потрібно якомога більше пити — мінімум пару стаканів води натщесерце зранку.

№2 Більше сну й відпочинку

Організм переживає отруєння. Фізична активність зараз позначиться на здоров'ї негативно. Тому з похмілля рекомендується більше спати, можна спокійно погуляти на свіжому повітрі, прийняти душ або ванну. Водні процедури допоможуть швидше підбадьоритися.

№3 Прийміть ліки

Організму потрібна підтримка. Потрібно вивести токсини (у цьому допоможуть сорбенти, наприклад, EASYsorb), відновити водно-сольовий баланс (потрібні регідранти, наприклад, EASYsalt) і повернути всі втрачені вітаміни та мінерали (прийдуть на допомогу комплексні вітамінні комплекси, наприклад, Супрадин).

3 кроки до бадьорого самопочуття

5 порад, які допоможуть зняти похмілля

Якщо вже так сталося, що у вас сильне алкогольне отруєння й вам погано, ці поради пояснять, як позбутися від похмілля та швидше прийти в норму.

Порада №1: багато пийте.

Пийте воду, зелений чай, соки, компоти, морси. Чим більше вип'єте, тим швидше відновите втрачену рідину й тим швидше організм виведе токсини, і настане просвітління. А ось каву пити небажано, так як цей напій, як і алкоголь, має сечогінний ефект і зневоднює організм.

Порада №2: білкова їжа на завтра.

Омлет, яйця всмятку, куряча відварна грудка, сир і твердий сир — ці продукти на сніданок допоможуть печінці швидше переробити етанол.

Порада №3: ​​розсіл допоможе.

Варто пити розсіл. Це найпростіший домашній засіб від похмілля, щоб відновити водно-сольовий баланс. Найкраще пити розсіл з-під огірків або з-під квашеної капусти.

Порада №4: не варто похмелятися.

Організм отруєний вчорашньою дозою алкоголю, а ви збираєтеся дати йому ще? Так, якщо випити з ранку ще спиртного, то ненадовго стане легше, але це буде додаткове навантаження на печінку. Краще випити розсолу й більше води.

Порада №5: дихайте свіжим прохолодним повітрям.

Якщо ви вийдете прогулятися по парку, то через активне дихання свіжим повітрям швидше виведуться з організму продукти розпаду етанолу.

Незамінні ліки від похмілля

Щоб швидше прийти в себе, потрібно знати, що допомагає від похмілля. Є кілька видів препаратів, які швидко знімуть симптоматику й приведуть організм у норму. Таблетки від похмілля діляться на кілька категорій, і всі вони потрібні під час алкогольного отруєння.

Для очищення від токсинів

Це сорбенти. Так, уже більша частина токсинів у крові, але ви повинні максимально допомогти організму позбавитися від усього, що його отруює.

Для цього використовуйте сорбенти:

Для відновлення водно-сольового балансу

Від похмілля ви втратили багато рідини й солей. Тому вам погано. Відновити водно-сольовий баланс допоможуть препарати у вигляді порошку, які містять солі натрію і калію. Це:

Вітамінно-мінеральні комплекси

За ніч можна втратити дуже багато вітамінів і мінералів. Усі вони вимиваються з організму під час частого сечовипускання. На ранок рівень вітамінів і мінералів потрібно відновити. Найкраще з цим впорається Супрадин у шиплячих таблетках, кислуватий розчин який припаде до смаку.

Аспірин допоможе при похміллі

Комплексні препарати

Це ліки від похмілля, які комплексно впливають на всю симптоматику й швидко знімають прояви алкогольного сп'яніння. До таких засобів відносяться:

Однак самому собі краще не призначати такі препарати, так як вони підбираються індивідуально й можуть конкретно вам не підійти.

Як зрозуміти, що потрібно викликати «швидку допомогу»: ознаки сильного отруєння

Часом сп'яніння буває настільки сильним, що людина потребує екстреної допомоги. Ось які симптоми говорять про те, що потрібно викликати «швидку»:

  • нестерпний головний біль;
  • сплутаність свідомості й нездатність відповідати на питання;
  • біль у грудях, відчуття тяжкості в грудях, біль віддає в ліву руку;
  • занадто прискорений пульс;
  • бліда шкіра, аж до посиніння;
  • низька температура тіла;
  • невпинна блювота, коли неможливо попити.

Як уникнути похмілля: поради

Похмілля можна полегшити. Але діяти потрібно заздалегідь, ще до початку вечірки, так як в її розпал буде вже пізно. Ці поради допоможуть уникнути похмілля або згладити його прояви:

  1. Менше пити. Чим менше алкоголю, тим менше отруєння.
  2. Перед тим, як почати пити, потрібно дуже добре поїсти. По-перше, на ситий шлунок алкоголь повільніше всмоктується, а, по-друге, менше ризик заробити собі гастрит.
  3. Пийте багато води до прийому алкоголю, під час застілля й після нього. Між чарками стакан води буде дуже до речі.
  4. Чорні та кольорові напої викликають більш сильне отруєння.
  5. Не можна понижувати градус. Якщо почали з вина, то варто просуватися до віскі й текіли, але не навпаки. Краще взагалі не змішувати різні види спиртного, так як змішування викликає запалення стінок шлунку.

Чи знаєте ви про те, наскільки глобально літня спека позначається на організмі? Страждають буквально всі органи й системи. І якщо не вміти в спеку правильно охолоджуватися і регулювати температуру тіла, то не виключене виникнення поганого самопочуття. Але цього можна уникнути. Читайте нашу статтю про те, як спека й зневоднення впливають на організм. З неї ви дізнаєтеся, що відбувається з органами й системами в умовах підвищеної температури, і отримаєте цінні лайфхаки, як уникнути перегрівання в спеку, коли немає кондиціонера.

apteka24.ua проводить масштабний освітній проєкт «Жіноча самоосвіта», у рамках якого ми будемо зустрічатися з висококваліфікованими лікарями з питань жіночого здоров'я і будемо їм задавати найнезручніші, найважливіші й вирішальні питання про жіноче здоров'я, які не вирішуються задати самі жінки на жіночій консультації. Нас чекають зустрічі з акушером-гінекологом, гінекологом-онкологом і мамологом. Уже зараз ви можете прочитати інтерв'ю про 5 найбільш незручних питань гінекологу, які хвилюють усіх жінок, але їх соромно поставити. Це важливо для кожної!

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

7 Evidence-Based Ways to Prevent Hangovers / Healthline 

How to avoid a hangover / Public Health England 

16 Hangover Prevention Tips You Need to Know / EZ

11 Super Legit Ways to Stop a Hangover / Greatist 

Is it possible to prevent a hangover? / Medical News Toda

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.