0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Йод при радіації: як приймати в таблетках та розчині, щоб уберегтися від опромінення

У непростий для України час кожному дуже актуально знати про те, як захистити себе від радіації та про наслідки радіоактивної катастрофи, які можуть виникнути внаслідок можливого лиха на АЕС. У цій статті ми розповімо про перший і найважливіший засіб, який може допомогти у разі радіації — йод.

Залімська Юлія СергіївнаРедакціяЮлія Залімська
Оновлено
Йод при радіації: як приймати в таблетках та розчині, щоб уберегтися від опромінення

Радіація — це великий викид радіоактивного матеріалу в довкілля, яке може дуже несприятливо вплинути на організм людини і призвести до масштабних проблем зі здоров'ям.
 
Радіація є частиною нашого життя. Фонове випромінювання, що надходить переважно з природних мінералів, постійно оточує нас. На щастя, існує дуже мало ситуацій, коли людина піддається впливу неконтрольованих джерел радіації, вищих за фоновий рівень. Проте розумно бути готовим і знати, що робити, якщо виникне така ситуація.
 
Головними принципами захисту від радіації є такі аспекти як:

  • Час. Для людей, які зазнають впливу радіації, крім природного радіаційного фону, обмеження або мінімізація часу опромінення знижує дозу джерела випромінювання.
  • Відстань. Так само, як тепло від вогню зменшується в міру віддалення від джерела, доза радіації різко зменшується в міру збільшення відстані від джерела.
  • Екранування. Засоби захисту від радіації, наприклад, такі як бар'єри зі свинцю, бетону або води. Вони забезпечують захист від проникнення гамма-випромінювання.

Що робити при радіаційній аварійній ситуації?

При великомасштабному радіаційному викиді, такому як аварія на атомній електростанції або терористичний акт, було перевірено та доведено такі рекомендації, що забезпечують максимальний захист.
 
У разі виникнення радіаційної аварійної ситуації потрібно вжити заходів для захисту себе, своїх близьких та домашніх тварин:

  • Зайти всередину приміщення. Необхідно, щоб вікна та двері були щільно зачинені, а ще краще додатково заклеєні. Також від них слід триматися якомога далі.
  • Залишатися всередині. Рекомендується відкриті частини тіла протерти вологою тканиною. Потрібно пити воду в пляшках і їсти їжу з герметичних контейнерів.
  • Стежити за офіційними джерелами щодо ситуації, що склалася. Слідувати порадам аварійно-рятувальних служб та офіційних осіб.

Оскільки радіоактивні матеріали згодом стають слабшими, перебування в приміщенні протягом як мінімум 24 годин може захистити вас і вашу сім'ю доти, доки не стане безпечно залишити це місце. Якщо ваші близькі перебувають у школах, дитячих садках, лікарнях, будинках для людей похилого віку або інших закладах під час радіаційної аварійної ситуації, залишайтеся на місці! Вихід на вулицю за близькими може піддати вас та їх небезпечному рівню радіації.
 
Радіоактивний йод може викинутися при ядерній аварії. Щоб запобігти його накопиченню в щитовидній залозі, нерадіоактивний йод слід приймати у вигляді таблеток із високою дозою у відповідний час (це відомо як блокування щитовидної залози йодом).
 
Вважається, що йодид калію може забезпечити важливий захист одного органу від радіації через один радіонуклід. Він може забезпечити захист щитовидної залози від надходження радіоактивного йоду. Він не має жодного значення для захисту інших органів тіла або для захисту від випромінювання інших радіоактивних нуклідів. Наприклад, йодид калію немає захисного значення від «брудної бомби» чи дисперсії відпрацьованого ядерного палива.
 
Ця проста сіль, йодид калію (KI), останнім часом привернула до себе велику увагу. З'єднання KI зазвичай додають до кухонної солі, натрію хлориду (NaCl), для йодування солі. Йод — це елемент, який надходить із кровотоку в щитовидну залозу і необхідний для її правильного функціонування.

Що таке йодид калію?

Йодид калію (KI) — це сіль стабільного (не радіоактивного) йоду, який допомагає блокувати поглинання радіоактивного йоду щитовидною залозою, тим самим захищаючи цю залозу від радіаційного ураження.

Йодид калію захищає лише щитовидну залозу, а не інші частини тіла
 
Щитовидна залоза є частиною тіла, яка є найбільш чутливою до радіоактивного йоду.
 
Людям слід приймати KI лише за рекомендацією працівників органів охорони здоров'я або управління надзвичайними ситуаціями. Існують ризики здоров'я, пов'язані з прийомом KI.
 
KI не запобігає потраплянню радіоактивного йоду в організм і не може звернути наслідки для здоров'я, викликані радіоактивним йодом при пошкодженні щитовидної залози.

Зверніть увагу! Йодид калію захищає лише щитовидну залозу, а не інші частини тіла, від радіоактивного йоду. Однак це все ж таки необхідно, оскільки радіоактивний йод може призвести до повного порушення роботи щитовидної залози.

KI не може захистити організм від інших радіоактивних елементів, крім радіоактивного йоду — якщо він відсутній, прийом KI не захищає і може зашкодити.
 
Поварена сіль і продукти, багаті на йод, не містять достатньої кількості йоду, щоб запобігти попаданню радіоактивного йоду в щитовидну залозу. Не слід використовувати кухонну сіль або їжу як замінник KI.

Як впливає радіоізотоп йод-131 (I-131)?

Зовнішній вплив великих кількостей I-131 може спричинити опіки очей та шкіри. Внутрішній вплив може вражати щитовидну залозу — невеликий орган, розташований на шиї поруч з адамовим яблуком. 
 
Щитовидна залоза використовує йод для виробництва гормонів щитовидної залози і не може відрізнити радіоактивний йод від стабільного (нерадіоактивного) йоду.
 
Якби I-131 був випущений в атмосферу, люди могли б проковтнути його з харчовими продуктами, водою або вдихнути. Крім того, якщо молочні тварини споживають траву, заражену I-131, радіоактивний йод утримуватиметься в їх молоці. Отже, люди можуть отримати внутрішнє опромінення при вживанні молока або молочних продуктів, виготовлених із зараженого молока. Потрапляючи в організм, I-131 поглинається щитовидною залозою, піддаючи її впливу радіації та потенційно збільшуючи ризик раку щитовидної залози або інших проблем із щитовидною залозою.

Як працює йодид калію?

Щитовидна залоза не може відрізнити стабільний йод від радіоактивного. Вона поглинає обидва.
 
KI блокує потрапляння радіоактивного йоду до щитовидної залози. Коли людина приймає KI, стабільний йод у ліках поглинається щитовидною залозою. Оскільки KI містить так багато стабільного йоду, щитовидна залоза переповнюється і не може більше поглинати йод нестабільний, радіоактивний протягом наступних 24 годин.
 
KI не може дати людині 100% захист від радіоактивного йоду. Захист підвищуватиметься залежно від трьох факторів:

  • Час після зараження. Чим раніше людина прийме KI, тим більше часу матиме щитовидна залоза, щоб «заповнитися» стабільним йодом.
  • Всмоктування. Кількість стабільного йоду, який потрапляє в щитовидну залозу, залежить від того, наскільки швидко KI всмоктується в кров.
  • Доза радіоактивного йоду. Зведення до мінімуму загальної кількості радіоактивного йоду, якому піддається людина, знижує кількість шкідливого радіоактивного йоду, яку може поглинути щитовидна залоза.

Хто може приймати йодид калію?

Найбільшому ризику ураження радіоактивним йодом схильна щитовидна залози плода і немовляти. Маленькі діти та люди з низьким вмістом йоду в щитовидній залозі також схильні до ризику пошкодження щитовидної залози.

Йод захищає щитовдну залозу

Грудні діти (включаючи немовлят на грудному вигодовуванні)

Немовлята мають найвищий ризик захворіти на рак щитовидної залози після дії радіоактивного йоду. Усім дітям грудного віку, у тому числі дітям, які перебувають на грудному вигодовуванні, необхідно давати дозу KI, рекомендовану для дітей раннього віку.
 
Немовлята (особливо новонароджені) мають отримати одноразову дозу КІ. Більш ніж разова доза може призвести до пізніших проблем із нормальним розвитком. Потрібно використовувати інші захисні заходи.
 
У випадках, коли необхідно більше однієї дози, може знадобитися медичне спостереження.

Діти

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) рекомендує всім дітям, які зазнали внутрішнього забруднення радіоактивним йодом, приймати KI, якщо вони не мають відомої алергії на йод (протипоказання).

Молоді та дорослі

FDA рекомендує молодим людям (віком від 18 до 40 років), внутрішньо забрудненим радіоактивним йодом, приймати рекомендовану дозу KI. Молоді люди менш чутливі до радіоактивного йоду, ніж діти.

Вагітні жінки

Оскільки всі форми йоду проникають через плаценту, вагітним жінкам слід приймати KI для захисту плода, що росте. Вагітні жінки повинні приймати лише одну дозу КІ після внутрішнього зараження (або ймовірного опромінення) радіоактивним йодом.

Годуючі жінки

Жінки, які годують груддю, повинні прийняти лише одну дозу йодиду калію, якщо вони зазнали внутрішнього забруднення (або можуть бути заражені) радіоактивним йодом. Вони мають бути пріоритетними для вживання інших захисних заходів.

Дорослі віком від 40 років

Дорослим старше 40 років не слід приймати КІ, за винятком випадків, коли представники органів охорони здоров'я або управління надзвичайними ситуаціями повідомляють, що очікується зараження дуже великою дозою радіоактивного йоду.
 
Дорослі віком від 40 років мають найменшу ймовірність розвитку раку щитовидної залози або пошкодження щитовидної залози після зараження радіоактивним йодом.
 
Дорослі старше 40 років більш схильні до алергічних реакцій або побічних ефектів від KI.

Як приймати йодид калію?

FDA схвалило дві різні форми KI, таблетки та розчин, які люди можуть приймати внутрішньо після радіаційної аварійної ситуації, пов'язаної з радіоактивним йодом.
 
Звичайні таблетки йодиду калію випускаються в дозі 250 міліграмів (мл). На таблетках є лінії, щоб їх можна було розділити на більш дрібні шматочки для прийняття нижчих доз.
 
Відповідно до FDA, після внутрішнього зараження радіоактивним йодом, доцільно приймати наступні дози одноразово (тобто один раз без подальшого прийняття доз):

  • Людям від 2 років і старше слід прийняти 125 мг (тобто пів таблетки). Це дозування стосується і вагітних, і жінок, які годують груддю.
  • Дітям до 2 років необхідно прийняти 40 мг (тобто ⅙ таблетки).

Як альтернативний варіант таблеткам, можна використовувати звичайний розчин йоду 5%.
 
Дозування для розчину наступне (також у вигляді одноразового застосування):

  • Людям старше 14 років необхідно прийняти 40 крапель. Бажано накапати у склянку теплого молока чи води.
  • Людям від 5 до 14 років застосовується 20 крапель.

Йод потрібно приймати одноразово

Дітям молодше 5 років розчин йоду внутрішньо приймати не можна. Однак можна використовувати йодну сіточку для нанесення її на стегно або сідниці:

  • дітям від 2 до 5 років потрібно 20 крапель розвести з невеликою кількістю води та зробити йодну сіточку;
  • дітям віком до 2 років необхідно використовувати 10 крапель.

Зверніть увагу! Прийом вищої дози KI або прийом частіше, ніж рекомендується, не дає більшого захисту і може спричинити серйозне захворювання або смерть.

Одна доза KI захищає щитовидну залозу протягом 24 годин. Одноразова доза в дозах, що рекомендуються, — це, як правило, все, що необхідно для захисту щитовидної залози.
 
У деяких випадках люди можуть зазнавати впливу радіоактивного йоду понад 24 години. Якщо це станеться, представники органів охорони здоров'я або управління надзвичайними ситуаціями можуть порадити приймати одну дозу КІ кожні 24 години протягом декількох днів.
 
Потрібно уникати повторного застосування KI вагітним і жінкам, що годують, а також новонародженим.

Які побічні ефекти йодиду калію?

Побічні дії KI можуть включати розлад шлунку, алергічні реакції, висип та запалення слинних залоз.
 
У поодиноких випадках KI може спричинити несприятливі наслідки для здоров'я, пов'язані зі щитовидною залозою.
 
Ці рідкісні побічні ефекти більш ймовірні, якщо людина:

  • приймає більшу, ніж рекомендується, дозу;
  • приймає препарат кілька днів;
  • має раніше існуюче захворювання щитовидної залози.

Новонароджені (молодше 1 місяця), які отримують більше однієї дози йодиду калію, схильні до ризику розвитку стану, відомого як гіпотиреоз (занадто низький рівень гормонів щитовидної залози). Якщо його не лікувати, він може спричинити пошкодження головного мозку.

Будьте пильні! У випадку атомної катастрофи, людині необхідно прийняти йодистий препарат у перші хвилини або години (до 2 годин з моменту події), щоб з найбільшою ймовірністю уникнути негативних наслідків опромінення щитовидної залози.

Під час військових дій на території України трапляються різні катастрофи, внаслідок яких можуть постраждати люди. Внаслідок цього кожному громадянинові України необхідно знати основи надання першої допомоги. Радимо вам ознайомитися з нашою статтею про те, що робити до приїзду швидкої: перша допомога при опіках, травмах, контузії та при непритомності.
 
Дізнайтесь більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

 

Джерела

Radiation Exposure Protection / Stanford EHS (англ.)

Protecting Yourself from Radiation / ЕРА (англ.)

Iodine / NIH (англ.)

Potassium Iodide (KI) / CDC (англ.)

Potassium Iodide (KI) and Radiation Emergencies: Fact Sheet / NYS (англ.)

Is Potassium Iodide a "Magic Bullet" for Radiation Exposure? / НРS (англ.)

Radiation: Does iodine help? / DW (англ.)

Should I take Potassium Iodide (KI) during a radiological emergency? / ЕРА (англ.)

Use and effectiveness of iodine tablets / BFS (англ.)

Taking iodine tablets in the event of a nuclear accident / DSA (англ.)

 

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.