0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Запаморочення та нудота: симптомами яких захворювань є ці прояви?

Запаморочення та нудота часто з'являються разом. Це типові симптоми кількох станів, у тому числі мігрені, розладів шлунку та різноманітних інфекцій. Дуже рідко вони можуть бути симптомами серйозніших захворювань. У цій статті дається огляд причин цих симптомів і які захворювання можуть бути з ними пов'язані.

Залімська Юлія СергіївнаРедакціяЮлія Залімська
Оновлено
Запаморочення та нудота: симптомами яких захворювань є ці прояви?

Запаморочення — це не окремий діагноз, а скоріше група симптомів, що викликають цю недугу, а разом з тим ще іноді нудоту або відчуття обертання.

Одним із найпоширеніших типів запаморочення є доброякісне пароксизмальне позиційне запаморочення. Це відбувається, коли крихітні кристали у внутрішньому вусі рухаються, що ускладнює оцінку руху мозком.

Ряд умов може викликати запаморочення, тому що рівновага торкається кількох частин тіла. Мозок отримує інформацію про рух та становище тіла від 3 систем організму:

  1. Вестибулярний апарат (внутрішнє вухо).
  2. Зорова система (очі).
  3. Периферійні рецептори:
  • м'язи;
  • суглоби;
  • шкіра.

Сильне запаморочення може викликати нудоту або таку нестійкість, що порушується координація та відбувається дезорієнтація у просторі.

Причини запаморочення та нудоти

Багато різних факторів або станів можуть викликати ці симптоми, що виникають разом. Однак до найпоширеніших причин їхніх проявів належать такі стани:

Головні болі

При деяких видах головного болю найбільш помітними симптомами можуть бути нудота та запаморочення.

Мігренозні головні болі найчастіше є неврологічними і можуть викликати проблеми із зором, запаморочення, незвичайні відчуття, нудоту і блювоту.

Деякі люди також відзначають запаморочення та нудоту за інших видів головного болю, особливо якщо біль дуже інтенсивний.

Хвороба Меньєра

Це захворювання пов'язане з надмірним накопиченням рідини у внутрішньому вусі. Для нього характерні раптові напади запаморочення, що тривають до кількох годин. А також цей симптом часто супроводжується нудотою. Також людина може відчувати тимчасову втрату слуху, дзвін у вухах та відчуття закладеності вуха.

Зловживання алкоголем

Перебування у стані алкогольного сп'яніння може викликати запаморочення або нудоту. При інтоксикації організму метаболітами спирту у людини можуть виникнути неприємні для цього стану симптоми і найбільш часто виникаючі, це якраз запаморочення і нудота. На ранок у разі похмільного синдрому також можуть виникати ці симптоми.

Приймання деяких лікарських засобів

Деякі ліки також можуть викликати запаморочення та блювання, особливо коли вони впливають на роботу мозку.

Деякі з найбільш поширених ліків, які можуть викликати ці симптоми включають:

  • антидепресанти;
  • заспокійливі препарати;
  • протисудомні препарати;
  • ліки від високого артеріального тиску;
  • нейролептики;
  • деякі антибіотики.

Морська хвороба

Морська хвороба може виникнути, коли організм несприятливо реагує на незвичайні рухи, при цьому його заколисує. Це може статися, коли людина не рухається, але більш ймовірно, коли вона знаходиться в транспортному засобі, що рухається, такому як автомобіль, човен або літак.

Морська хвороба

Морська хвороба може викликати нудоту, головний біль і запаморочення. Деякі люди відчувають інші симптоми, такі як позіхання, сонливість або пітливість.

Зазвичай стан покращується, коли людина виходить з транспортного засобу, що рухається.

Також заколисування разом з його характерною симптоматикою може виникнути, наприклад, коли людина спостерігає за рухом іншої людини, при відеогрі або перегляді відео з рухом.

Шлункові захворювання

Вірус шлунка або бактеріальна інфекція можуть викликати нудоту та блювання. Деякі люди зі шлунковими інфекціями також відчувають запаморочення, найчастіше пов'язане зі зневодненням організму.

Бактеріальні інфекції, часто пов'язані з їжею, можуть викликати ці симптоми. Бактерії Salmonella та Escherichia coli є двома найбільш поширеними причинами.

Інші інфекції

Багато інших інфекцій, від легких до небезпечних для життя, можуть викликати нудоту і запаморочення. Але в більшості випадків у людини також підвищується температура. Деякі інфекції, які можуть викликати нудоту та запаморочення, включають:

  • Herpes zoster oticus, рідкісний варіант герпесу, що вражає вухо;
  • будь-яка інфекція вуха, особливо внутрішнього вуха (лабіринтит);
  • інфекції очей, що впливають на зір.

Симптоми запаморочення часто є результатом проблем із внутрішнім вухом (вестибулярною системою). Ця система відіграє велику роль у тому, щоб допомогти людині відчувати себе збалансованою.

Всередині вуха знаходиться крихітний орган, званий вестибулярним лабіринтом, який включає напівкружні канали, що містять рідину і волосоподібні датчики.

Інші структури у вусі, звані отолітовими органами, допомагають контролювати рух і становище голови стосовно тяжкості. Отолітові органи містять маленькі кристали, які змушують людину реагувати на гравітацію. Іноді ці кристали можуть відриватися та переміщатися у напівкружні канали. Це може дратувати волоскові клітини всередині каналів і робити їх чутливими до зміни положення голови. Це може призвести до надсилання помилкових повідомлень про становище тіла в мозок.

По суті, розлади внутрішнього вуха змушують мозок отримувати сигнали від внутрішнього вуха, які не збігаються з тим, що одержують очі та сенсорні нерви, що посилають повідомлення в мозок.

Будь-яка невилікувана інфекція може поширитись на інші ділянки тіла, викликаючи стан, званий сепсисом. Цей стан може викликати запаморочення та нудоту, але небезпечний для життя, і людям потрібна негайна медична допомога.

Зневоднення

Іноді зневоднення може викликати у людини запаморочення. Зневоднення є відносно поширеним явищем після епізоду блювання або діареї, тому людей зі зневодненням також ще може нудити.

Занепокоєння

Тривога — це більше, ніж просто психологічне відчуття. Це також може спричинити фізичні симптоми.

Деякі люди відчувають запаморочення та нудоту через занепокоєння. Симптоми можуть погіршитися, якщо запаморочення та нудота викликають ще більше занепокоєння та тривогу.

Тривога є найбільш ймовірною причиною цих двох симптомів, і вони можуть погіршитися, коли людина відчуває стрес або пригніченість, або після паніки.

Вагітність

Ранкова нудота є одним із найпоширеніших ранніх симптомів вагітності. Також іноді це може викликати запаморочення та блювання.

Травми та пухлини головного мозку

Пошкодження головного мозку є найбільш серйозною потенційною причиною нудоти та запаморочення, але також найменш поширеною.

Струс мозку може супроводжуватися симптомами нудоти та запаморочення.

Дуже рідко пухлина головного мозку може викликати нудоту чи запаморочення. Це майже завжди викликає інші симптоми, такі як головний біль, проблеми з рівновагою, проблеми зі зором та зміни особистості.

Порушення обміну речовин

Нудота та запаморочення можуть виникати внаслідок таких станів як:

  • гіпоксія (низький вміст кисню в крові);
  • гіпоглікемія (низький рівень цукру в крові).

Анемія

Малокровність пов'язана з нудотою та запамороченням, це результат того, що організм зазнає кисневого голодування, внаслідок низького гемоглобіну.

Анемія

Серцево-судинні стани

Ортостатична гіпотензія (низький артеріальний тиск), деякі види аритмії, а також інсульт можуть спровокувати появу частіше запаморочення та рідше нудоту.

Також може виникати рідкісне захворювання, вертебробазилярна недостатність — зниження кровотоку в задній частині мозку, яке може бути спричинене закупоркою кровоносних судин, що ведуть до мозку від серця (відомий як атеросклероз). Внаслідок цього людина часто відчуває запаморочення.

Як лікувати запаморочення та нудоту?

Насамперед варто розуміти, що самі по собі запаморочення та нудота не становлять серйозної небезпеки для здоров'я людини. Вони можуть виникати тимчасово і якщо причиною тому не є серйозні захворювання, то дані симптоми можуть проходити самі по собі.

Однак іноді запаморочення і нудота можуть бути єдиними симптомами серйозного захворювання, перебіг якого може бути небезпечним для життя або те, яке легко піддається лікуванню.

Іноді причину цих симптомів можна знайти не відразу. Такій людині знадобиться дуже докладне спеціалізоване обстеження, щоб виявити причину та розробити план лікування.

Своєчасна та ретельна оцінка запаморочення забезпечує найкращий результат, незалежно від причини. Коли відома точна причина, що спричиняє ці симптоми, після курсу терапії вони зникають.

Наприклад, лабіринтит зазвичай лікують протизапальними засобами чи антибіотиками за наявності бактеріальної інфекції.

Доброякісне пароксизмальне позиційне запаморочення (ДППЗ) можна вилікувати за допомогою серії маневрів, що включають нахил голови певним чином для правильного переміщення частинок (отолітів) у напівкружних каналах внутрішнього вуха.

Запаморочення та нудота, спричинені проблемами із серцевим ритмом або частотою, лікуються шляхом коригування частоти серцевих скорочень, наприклад, за допомогою антиаритмічних засобів, кардіостимулятора або процедури, що проводиться безпосередньо на серці.

Запаморочення та/або нудота, спричинене ліками, зазвичай легко усувається шляхом зменшення дози, заміни або припинення прийому відповідного препарату.

Запаморочення через напади паніки або занепокоєння вирішується шляхом лікування цих станів безпосередньо розмовними процедурами або ліками. Приклади можливих методів лікування включають когнітивно-поведінкову терапію, бета-блокатори або антидепресанти.

Симптоматичне, медикаментозне лікування запаморочення та нудоти включає препарати, які найчастіше застосовуються при морській хворобі, наприклад, такі як:

Коли слід звернутися до лікаря?

Якщо запаморочення і нудота, разом або самі по собі, виявляються досить часто, або у випадку, коли виникають й інші неприємні симптоми, тоді слід звернутися до лікаря для обстеження та встановлення причини. Зазвичай з цими симптомами потрібно звернутися до терапевта та невролога.

Ще один симптом, що часто виникає разом з запамороченням і нудотою — це головний біль. Він має безліч своїх причин, а також розрізняють різні його види. У такому разі рекомендуємо вам ознайомитися з нашою статтею про те, що робити, якщо болить голова: список ліків від головного болю, які дійсно допомагають.

Також у повсякденному житті є безліч факторів, які можуть призвести до стресу, а разом з ним можуть виникати супутні неприємні симптоми. Саме тому необхідно знати як позбутися стресу: чим загрожує гострий і хронічний стрес і які приймати препарати для нервової системи.

Дізнайтесь більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

What Is Vertigo? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention / Everyday Health (англ.)

What Causes Dizziness With Nausea? / WebMD (англ.)

Dizziness / Mayo Clinic (англ.)

Feeling nauseous and dizzy? How to treat symptoms / Medical News Today (англ.)

Dizziness (lightheadedness) / NHS Inform (англ.)

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.