0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Дисплазія кульшових суглобів у дітей: чим загрожує і як виправити

З вродженим вивихом стегна головне діяти вчасно. Ми розповідаємо про те, що становить собою такий дитячий діагноз як дисплазія кульшового суглоба, як його визначити і до чого це може призвести. А також, які неопераційні методи лікування дисплазії стегна існують.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Дисплазія кульшових суглобів у дітей: чим загрожує і як виправити

Коли батьки в перший рік життя показують свою дитину ортопеду, може з'ясуватися наступне: у дитини — дисплазія кульшового суглоба. Згодні, що фраза не є найприємнішою і турбує, проте вона означає, що ви повинні набратись терпіння і суворо дотримуватися рекомендацій лікаря.

Що таке дисплазія стегна у немовлят?

Дисплазія кульшового суглоба (ДКС) ще відома під більш простою назвою — вроджений вивих стегна (підвивих також може бути). Це фізіологічна неповноцінність суглоба і всіх структур, які його оточують, що проявляється в тому, що вертлюжна впадина занадто мала, щоб покрити голову стегнової кістки, від чого та в неї просто не вміщується.

Це проявляється незначною розхитаністю одного або обох кульшових суглобів. Буває, що суглоб взагалі повністю виходить зі свого місця.

Як визначити симптоми вродженої дисплазії стегна у дитини?

У багатьох немовлят діагностується дисплазія за перші кілька місяців життя.

Загальні симптоми ДКС у немовлят можуть включати:

  • ноги різної довжини, зі сторони ураженого стегна буде здаватися короткою. Так і рух ніг буде відрізнятися — здорове стегно залишається більш рухомим;
  • складки на шкірі стегна або сідниць можуть виглядати нерівномірно, з обох сторін їх кількість не буде однаковою;
  • характерний знак, це коли при русі стегна відмічається звук хрускоту або клацання;
  • якщо дитина хоче встати і йти, кульгавість кидається в очі.

Якщо ви бачите будь-який з цих знаків, ви повинні звернутися до лікаря, щоб перевірити стан стегон. І чим раніше це зробити, тим більше шансів, що лікування дасть свої плоди, і стегна прийдуть до нормального стану.

Причини: що викликає дисплазію кульшових суглобів?

Точна причина невідома, але лікарі вважають, що існує кілька факторів через які дитина може придбати цю патологію:

  • історія сімейства: в одного з батьків або іншого близького родича була або є така проблема;
  • стать: не можна відхиляти той факт, що дівчата у два-чотири рази частіше хворіють на це захворювання;
  • якщо це перша дитина;
  • небажане положення дитини ще в утробі. Наприклад, коли сідниці розташовані під головою (а не в позі зародка, тобто вище) під час вагітності;
  • занадто щільне сповивання з витягнутими ногами: обертання ніг в прямому положенні може запобігти їх здоровому розвитку. Тому, якщо ви сповиваєте дитину, допускається тільки щільно обернути руки й не забудьте залишити вільне місце для того, щоб ноги згиналися і рухалися.

Причини: що викликає дисплазію кульшових суглобів?

Зверніть увагу на останній пункт. Як правило, діти народжуються з уже «готовою» дисплазією. Рідко коли дитина розвиває її після народження, бувши повністю здоровою. Таким чином, щоб запобігти появі дисплазії, не замотуйте стегна і ноги у новонародженого щільно і разом. Переконайтесь, щоб у ніжок було достатньо місця для маневру.

Наслідки: до чого може призвести дисплазія кульшового суглоба в майбутньому, якщо не лікувати?

Починати корекцію потрібно якомога швидше. Якщо це вроджений вивих, то через кілька років ймовірність розвитку остеоартриту в ураженому суглобі збільшується.

Інші наслідки невилікованої дисплазії кульшового суглоба включають:

  • досить пізно розвивається навичка ходьби, дитина може почати кульгати;
  • шляхом розподілу навантаження під час кульгавості — м'язи сприймають навантаження асиметрично, що також може вплинути на хребет. Тобто, є ризик сколіозу;
  • якщо наявний двосторонній вивих стегна, то ходьба може набути ознак так званої «качиної» ходи, причому без болю і дитина навряд чи почне скаржитися;
  • розвиток диспластичного коксартрозу в зрілому віці, і навіть тоді лікування часто охоплює операції та заміну суглоба на новий (ендопротезування).

Як лікується дисплазія кульшового суглоба у дитини раннього віку: безопераційні методи корекції

При вираженій незрілості кульшового суглоба лікування потребує наявності всіх умов для правильного дозрівання всіх спільних його компонентів.

Основними принципами лікування в такій ситуації є:

  • ранній старт: ідеально — відразу після народження, якщо вдалося визначити такий діагноз;
  • використання ортопедичних засобів так, щоб ноги могли тримати себе якомога довше у положенні відведення та згинання. Наприклад, якщо вроджений вивих був виявлений ​​відразу при народженні, в майбутньому він регулюється поясом або пов'язкою;
  • проводити активні рухи в стегнових суглобах, тобто одна з головних безопераційних задач — спеціальна гімнастика.

Батькам бажано займатися зі своєю дитиною. Вправи, які зазвичай призначаються, спрямовані на зміцнення м'язів, які підтримують суглоб з усіх боків і взагалі покращують всі рухи дитини, тобто вдосконалюють її фізичний розвиток.

Як лікується дисплазія кульшового суглоба у дитини раннього віку: безопераційні методи корекції

Методи консервативного лікування дисплазії

Важливо розуміти, навіть якщо ваша дитина не потребує хірургічної операції, консервативний метод залишається головним.

Зазвичай це індивідуальний підбір шин, що дуже потрібно кульшовим та колінним суглобам, тому що це буде відігравати роль фіксатора для належного розвитку та формування.

Така шина тримає ноги в положенні згинання під прямим кутом з одночасним відведенням у кульшових суглобах.

Не можна агресивно тиснути на суглоб, думаючи, що таким чином ви зможете вправити його на місце за один раз! У жодному разі не можна вдаватися до таких методів з категорії «мануальних» жорстких вправлень. У дітей лікування повинно бути повільним і поступовим, з найбільш атравматичними методами. В іншому випадку можна заробити неприємностей і пошкодити ще сильніше голівку стегна з рештою тканин суглоба.

Чим раніше вдасться порівняти структури, тим краще це буде для подальшого розвитку суглоба, його зміцнення.

Такий спосіб як шина застосовується у випадку і пізньої діагностики, наприклад, якщо дитині більш як 1 рік. Шину можна використовувати, якщо дисплазія стегна вже сформувалась.

Стремена Павлика

Якщо стегно вашої дитини нестабільне або досить маленьке, ваш лікар може порадити вам спеціальні стремена. Їх можна застосовувати дітям до чотирьох місяців. Такий винахід добре підтримує стегна, а ноги дитини залишаються вільними для переміщення!

До питання про те, як довго їх потрібно носити, відповідь буде такою: зазвичай діти носять їх обов'язкові 24 години на добу. Тобто весь день і навіть вночі. Це потрібно, доки стегно не почне розвивати певну стабільність. Крім того, на УЗД повинно з'явитися підтвердження того, що картина стає кращою, а суглоб набуває нормального розвитку. Зазвичай це займає від восьми до 12 тижнів, але все ще слухайте лікаря. Саме спеціаліст скаже, що і як потрібно робити.

Стремена Павлика

З періодичністю навідуйтесь до спеціаліста для перевірки. Хоча ваша дитина буде в такому ремінці, зміни в стегнах розпочнуться відразу, хоч і повільно. Лікар повинен вивчити стегно, провести тести, щоб взяти під контроль всю динаміку та розвиток суглоба.

Після успішного лікування, коли стремена більше не потрібні, вам все одно потрібно буде регулярно відвідувати ортопеда, щоб контролювати дисплазію. Тобто, ще кілька років потрібно виділити на періодичний огляд для моніторингу розвитку та зростання кульшового суглоба.

Стремена Павлика — це класичний спосіб вирішення такої проблеми. Але є випадки, коли вони не підходять. Наприклад, якщо вивих частковий або вже досить конкретний. У цьому випадку лікар може порекомендувати інший тип підтримки, з принципом відведення. Якщо поліпшення досягти за допомогою спеціальної скоби, то її доведеться використовувати приблизно від восьми до 12 тижнів. Але якщо це не допоможе, і ситуація зі стегном не зміниться, то має сенс подумати про операцію.

Широке сповивання

Важливим моментом є правильне сповивання дитини. Ніяких «солдатів» не можна робити при дисплазії, від цього ніжки рівніше рости не почнуть. На самі ноги в майбутньому це ніяк не вплине, а ось щодо кульшового суглоба — так, йому тільки гірше від такого сповивання.

Отже, сповивання повинно бути вільним, тобто досить широким, щоб ніжки малюка були, по-перше, вільними, а по-друге, він міг рухати ними як заманеться.

Щоб зберегти вільний рух в ногах вашої дитини, підберіть підгузки (одноразові), у поєднанні з комбінезонами для таких дітей. Якщо це пелюшки, то просто не затягуйте їх туго.

За відсутності протипоказань також рекомендуються спеціальні масажні та гімнастичні курси — цим зазвичай займаються дитячі реабілітологи.

Якщо всі методи корекції та рекомендації лікаря будуть спостерігатися, а ви, як батьки, наберетесь терпіння, то є великі шанси на успіх. При своєчасному виявленні такої аномалії як дисплазія кульшового суглоба та дотримання ортопедичного режиму, близько 70% дітей повністю відновлюються.

Існує переконання, що плоский біг — ненормально і потребує термінового виправлення стопи спеціальними черевиками, устілками або навіть шинами з дужками. Це дійсно так? Дізнайтеся більше про плоскостопість у дитині: як визначити та чи потрібно лікувати плоску стопу?

Якщо коліно, пальці або інші суглоби клацають — це проблема лише в деяких випадках. Тут ми пояснюємо, чому суглоби хрустять: що з ним робити, і чи можна клацати ними самостійно?

Дізнайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua

 

Джерела

Developmental Dysplasia of the Hip (DDH) in Infants and Children: Causes, Symptoms, Treatments / HSS

Developmental dysplasia of the hip / NHS

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.