0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Дивовижний чай ройбуш: які хвороби лікує, а також 5 властивостей смачного африканського напою

Африканський чай ройбуш - це знахідка для здоров'я. У нього немає протипоказань, він не містить кофеїн і дуже благотворно впливає на здоров'я. Як правильно пити ройбуш для максимальної користі і в чому його основна особливість?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Дивовижний чай ройбуш: які хвороби лікує, а також 5 властивостей смачного африканського напою

Усе більшу популярність набирає маловідомий чай ройбуш. Хоча маловідомий він швидше для пострадянських країн, адже в Південній Африці його п'ють уже протягом багатьох століть. Але що таке чай ройбуш і чи корисний він для здоров'я?

Що таке чай ройбуш: особливості напою

Назва ройбуш у перекладі означає «червоний кущ». Чай отримують шляхом заварювання спеціально засушених листків аспалатуса лінійного (чагарник, батьківщиною якого є Африка). Аспалатус належить до сімейства Бобові.

Слід зазначити, що чай ройбуш — це трав'яний чай, який не можна відносити до чорного або зеленого чаю.

У процесі ферментації листя аспалатуса лінійного набувають червоно-коричневий колір. Тому деякі люди, які побачать у перший раз приготований з них ройбуш, можуть подумати, що це чорний чай, проте слід його спробувати й відразу все стане зрозуміло. Існує також зелений ройбуш, листя для якого сушать без ферментації.

Напій, як відзначають його любителі, має солодкий смак, з фруктовими нотками та ванільним відтінком. Він не містить калорій.

У чаї виявляються сліди мінералів і таких елементів як:

  • мідь;
  • фторид.

Завдяки своєму складові й відсутності калорій він дуже корисний для людини та може допомогти в профілактиці деяких захворювань.

Користь чаю ройбуш: 5 основних властивостей

Основна перевага чаю полягає в його високому вмісті антиоксидантів і в тому, що він є джерелом деяких унікальних поліфенолів (речовини, що протистоять негативному впливу навколишнього середовища на рослину), включаючи аспалатін. Ці сполуки можуть допомогти в захисті організму від пошкодження вільними радикалами, які призводять до таких захворювань як діабет, хвороби серця і, можливо, до раку.

Чай ройбуш

Важливою властивістю ройбушу є те, що в ньому мало дубильних речовин (4,4%). Це робить його гарним вибором для тих, хто віддає перевагу чаю з більш м'яким смаком, або для тих, хто має проблеми з травленням після споживання напоїв, багатих танінами.

Також важливо відзначити, що цей напій не містить кофеїну, тому для людей, які уникають вживання даної речовини, він буде ідеальним варіантом. На відміну від чорного чаю він не містить щавлеву кислоту, вживання якої у великій кількості може негативно позначитися на роботі сечовидільної системи та призвести до утворення каменів у нирках. Через це його рекомендують деякі урологи своїм пацієнтам.

З усіх переваг напою можна виділити 5 основних.

№1 Позитивний вплив на серцево-судинну систему

Чай ройбуш позитивно впливає на артеріальний тиск, пригнічуючи ангіотензин-перетворюючий фермент (АПФ). Цей фермент побічно підвищує кров'яний тиск, викликаючи звуження кровоносних судин. У ході одного експерименту з'ясували, що чай ройбуш пригнічує активність АПФ через 30-60 хвилин після його вживання.

У результаті іншого дослідження виявилося, що напій покращує рівень холестерину. Учасники дослідження мали зайву вагу та високий ризик серцевих захворювань. Вони пили щодня 6 чашок чаю протягом 6 тижнів, після чого в них знизився рівень «поганого холестерину» і підвищився рівень «хорошого». У здорових людей такого ефекту не відзначалося.

Чай можна пити для профілактики серцево-судинних захворювань.

№2 Допомога в боротьбі із зайвою вагою

Оскільки ройбуш не містить жодної калорії, він є відмінним напоєм для тих, хто намагається схуднути.

У 2014 році було проведено одне дослідження, підсумки якого показали, що даний напій сприяє підвищенню рівня гормону лептину. Це гормон, який бере участь у регулюванні споживання їжі, посилає сигнали про те, що людина наїлася і їй не потрібно більше їжі в цей момент. Таким чином підвищення показника лептину в організмі допомагає зупинитися та не споживати надмірну кількість продуктів.

Крім того, напій пригнічує утворення нових жирових клітин, прискорює метаболізм жирів і його можна вживати замість добавок для схуднення. Тому чай ройбуш корисний для жінок і чоловіків, які прагнуть схуднути.

№3 Знижує ризик появи раку

Чай з листя аспалатуса лінійного містить велику кількість антиоксидантів, включаючи аспалатін і кверцетин. Антиоксиданти захищають клітини організму від пошкодження вільними радикалами. Тому, якщо розглядати вживання антиоксидантів у довгостроковій перспективі, то це може знизити ризик розвитку серцевих хвороб і раку.

Чай ройбуш польза

В одному дослідженні, проведеному на невеликій вибірці людей, з'ясувалося, що у тих учасників, які пили ферментований червоний ройбуш, рівень антиоксидантів в організмі підвищився на 2,9%, а у тих, хто пив зелений — на 6,6%.

№4 Користь для людей з діабетом 2-го типу

Регулярне вживання ройбушу, багатого захисними рослинними з'єднаннями, включаючи поліфеноли, може вберегти від окисного ушкодження, пов'язаного з діабетом.

Чай є багатим джерелом антиоксиданту аспалатіна, який, як показують дослідження на тваринах, допомагає збалансувати рівень цукру в крові та знизити інсулінорезистентність. Однак необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити ці ефекти на людях.

№5 Здоров'я та міцність кісток

Нечисленні дослідження показують, що даний чай може сприяти здоров'ю кісток. Ферментований ройбуш пригнічує активність остеокластів — клітин, що руйнують кісткову тканину. Дані клітини виробляють кислоти, які розчиняють мінеральні елементи в кістках. Однак докази обмежені й потрібні подальші дослідження.

Чи існує шкода від чаю ройбуш?

Що стосується шкоди від ройбушу, то вона мінімальна й пов'язана з вживанням напою у великих кількостях. Наприклад, існують свідчення, що він може підвищувати рівень ферментів печінки.

Деякі сполуки в чаї можуть діяти в організмі як естроген. Тому людям, чутливим до естрогена, потрібно проконсультуватися зі своїм лікарем перед вживанням цього напою. Крім того, він може впливати на результати хіміотерапії. Під час її проходження перед вживанням будь-яких трав потрібно порадитися з медичним фахівцем.

Чай ройбуш: як заварювати, щоб він не втратив корисні властивості

Для його приготування потрібно використовувати холодну чисту воду. Її слід закип'ятити, після чого залити нею подрібнене висушене листя аспалатуса лінійного, з урахуванням, що на одну чашку (250 мл) має йти не більше 2 г чаю. Потім ройбуш слід настоювати 4-5 хвилин.

Чай ройбуш как заваривать

У нього можна додавати вершки, цукор, молоко або підсолоджувач. Але корисніше пити напій в чистому вигляді без будь-яких добавок. Придбати ройбуш можна в спеціалізованих чайних лавках або в деяких інтернет-магазинах.

Як поліпшити здоров'я серцево-судинної системи, не вживаючи при цьому лікарських препаратів? Можна пити спеціальні біологічно активні добавки. Дізнайтеся назви 5 БАДів для здоров'я серця й профілактики гіпертонії з нового матеріалу.

Виявляється, мелатонін можна приймати не тільки для здорового сну та від безсоння. Він сприяє зміцненню імунітету та має ще 5 важливих властивостей. Читайте як правильно й у яких випадках приймати мелатонін у нашому матеріалі блогу.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

5 Health Benefits of Rooibos Tea (Plus Side Effects) / Healthline

7 benefits of rooibos tea / MedicalNewsToday

WHAT IS ROOIBOS? / Teatulia

Are There Health Benefits to Drinking Rooibos Tea? / WebMD

Top 5 health benefits of rooibos tea / BBCgoodfood

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.