0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що важливо знати про інсульт на різних етапах: профілактика, препарати, реабілітація

Порушення кровообігу, особливо коли справа стосується головного мозку, здатне викликати незворотні зміни з важким відновленням у будь-якої людини. Дізнайтеся, яка профілактика інсульту рекомендується лікарями, як розпізнати інсульт за ознаками, а також яка реабілітація в післяінсультному періоді існує.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Що важливо знати про інсульт на різних етапах: профілактика, препарати, реабілітація

Вся складність в тому, що час на відновлення сил після того, як стався інсульт, у всіх різний — від кількох тижнів до кількох років в кращому випадку. Деякі люди повністю приходять в себе, але інші залишаються з тривалою або довічною інвалідністю. Тому так важливо стежити за своїм здоров'ям, вчасно перевірятися у фахівців і слідувати рекомендаціям лікарів, особливо щодо профілактики.

Що таке інсульт і як він проявляється?

Інсульт — це стан, який виникає, якщо приплив крові до якоїсь частини мозку припинився. Адже кров насичена киснем, а без такого харчування клітини мозку починають гинути. Залежно від типу інсульту він може викликати серйозні симптоми, тривалу інвалідність і смерть.

Порушення мозкового кровообігу в основному буває двох видів:

  • Ішемічний — найпоширеніший варіант. Підраховано, що 87 відсотків інсультів саме з ішемічної причини. Виникає через відрив тромбу від стінки судини і її закорковування, в результаті чого кров перестає надходити в будь-яку зону мозку.
  • Геморагічний — зустрічається рідше, але вважається вкрай важким станом як і з лікарської точки зору, так і для потерпілого. Всьому виною високий артеріальний тиск. Під навантаженням стінка судини не витримує, розривається і відбувається крововилив прямо в головний мозок. Небезпека полягає в тому, що кров проливається в навколишні тканини мозку, іноді слідом може утворюватися гематома, яка в будь-якому випадку надає свій тиск на інші ділянки органу.

Але і в першому, і в другому варіанті припиняється приплив крові до певної частини мозку. Коли клітини не отримують кисень — вони відмирають і тягнуть за собою симптоми буквально відразу.

Ще як різновид або підвид інсульту є транзиторна ішемічна атака (ТІА). Виникає, коли приплив крові до мозку тимчасово заблокований. Симптоми аналогічні проявам повного інсульту, але вони тимчасові й зникають через кілька хвилин або годин. ТІА можна розглядати як перше серйозне попередження організму, тому не варто це ігнорувати.

Першочерговими симптомами інсульту є:

  • відразу змінюється мова, людині стає складно сказати що-небудь виразно, іноді втрачається сенс сказаного;
  • оніміння та слабкість лицьових м'язів, частіше не всіх, а з якоїсь однієї сторони;
  • слабкість в ногах або руках.

Як розпізнати інсульт: перші симптоми

Швидка оцінка початку нападу представлена ​​під абревіатурою FAST (з англійської мається на увазі особа, руки, мова, час). Відповідно до неї:

  • F: Постарайтеся перевірити, чи немає обвисання обличчя. Попросіть людину посміхнутися.
  • A: Витягніть руки. Чи тягнеться одна вниз?
  • S: Чи нормальна мова, слова затримуються або їх взагалі немає?
  • T: Виклик швидкої допомоги, якщо такі прояви є.

Як розпізнати інсульт: перші симптоми

Додаткові симптоми:

  • раптове замішання, наприклад, труднощі з розумінням того, що говорить людина;
  • стає важко пересуватися, складно контролювати ходу, оскільки у людини паморочиться голова і втрачається координація;
  • раптовий сильний головний біль, що не має будь-якої іншої відомої причини;
  • труднощі із зором на один або обидва ока.

Те, як інсульт вплине на людину, залежить від того, в якій конкретно зоні мозку встановиться вогнище ураження. Від цього буде залежати і лікування. Однак профілактика — однакова для всіх людей, особливо в літньому віці.

Які ускладнення може викликати інсульт?

Ускладнення небезпечні, оскільки мозок контролює основні функції, необхідні для людського життя. Без нормального кровотоку ваш мозок не може управляти диханням, кров'яним тиском і всіма іншими процесами життєдіяльності. Звісно, що перша допомога повинна стояти в терміновому порядку.

До ускладнень після інсульту відносяться:

  • Зміни в поведінці: наприклад, депресія або тривога. Імпульсивність або відстороненість при спілкуванні навіть зі знайомими.
  • Інакша мова: якщо була зачеплена область мозку, яка відповідальна за мовлення і ковтання, то в результаті може бути практично неможливо нормально читати, писати і, головне, розуміти сенс сказаного.
  • Людині здається, що у неї щось німіє або сильно болить в різних частинах тіла, оскільки спотворюється чуттєва зона. Все відчувається по-іншому. Може інакше відчуватися температура.
  • Параліч: через те, що ваш мозок управляє рухом, удар в праву півкулю може вплинути на рух в лівій частині тіла і навпаки. Ті, у кого був інсульт, можуть бути не в змозі використати лицьові м'язи або рухати рукою з одного боку.

Можливо, людині вдасться відновити втрачені рухи, мовлення або здатність до ковтання після перенесеного інсульту шляхом реабілітації. Однак для того, щоб відновиться як слід, може знадобитися час і обов'язково терпіння.

Профілактика інсульту: препарати і загальні рекомендації

Уникнути нападу можна, якщо дотримуватися рекомендацій лікарів, певного способу життя і приймання правильних профілактичних ліків.

Аспірин для розрідження крові

Аспірин зменшує густоту крові і, знизивши ризики, він може допомогти запобігти інсульти в майбутньому. Особливо він добре працює у відношенні повторного нападу.

Аспірин особливо ефективний для запобігання повторного інсульту.

Людям, що на щастя не знають такого «досвіду», краще приймати аспірин тільки тоді, коли у них одночасно встановлено:

  • низький ризик кровотечі — це легко перевірити самостійно. Наприклад знаючи, що рани швидко і легко загоюються, і схильності до синців немає;
  • високий шанс на розвиток будь-якого атеросклеротичного захворювання, такого як сам інсульт або серцевий напад.

Будьте уважні! Поставте лікаря до відома, якщо ви вже приймаєте аспірин з інших причин.

Зміни в способі життя

Запобіжні заходи після того, як інсульт трапився, будуть в основному спрямовані на поліпшення здоров'я серцево-судинної системи. Людині не варто ігнорувати цей пункт, оскільки спосіб життя — це те, що можна контролювати самостійно і в першу чергу. Так, це означає не тільки зниження артеріального тиску і контроль рівня цукру, холестерину і ліпідів шляхом препаратів за призначенням, але і внесення певних змін в життя.

Профілактика інсульту: препарати і загальні рекомендації

Доведеться охоплювати поєднання адекватних стану вправ, переглянути свою дієту, зробивши її більш здоровою, і звернути увагу на аспірин.

Якщо ви курите, то відмова від цієї звички повинна стояти на першому місці.

Ліки проти ішемічного інсульту

Ліками тут виступають антиагреганти та антикоагулянти, тому що кров потрібно зробити більш рідкою, а тромб — розчинити.

Антиагреганти знижують ймовірність того, що тромбоцити об'єднаються і стануть тромбом. Для цього використовуються Аспірин і Клопідогрель (Плавікс).

Антикоагулянти — це ліки, які зменшують накопичення білків згортання крові. До них відносяться Варфарин і Прадакса.

Щоб зруйнувати вже утворені тромби, лікар може призначити конкретні препарати. Наприклад, поширений внутрішньовенний лікарський засіб — це тканинний активатор плазміногену (tPA). Його дають прямо під час розквіту нападу, якщо людина за всіма фізіологічними ознаками до цього готова. Препарат не дає інсульту трапитися, розчиняючи згусток в судині.

Статини також знижують неприємності в перспективі. Такі препарати запобігають виробленню ферменту, який може перетворювати холестерин в густу липку речовину. Саме вона накопичується на стінках артерій і викликає серцево-судинні проблеми. Звичайні статини включають Розувастатин, Симвастатин і Аторвастатин.

У випадку геморагічного інсульту, де крововилив стався прямо в мозку, дії будуть зовсім іншими. Тут уже мета лікування — змусити кров згорнутися. Тому можуть бути призначені ліки, які нейтралізують дію будь-яких прийнятих вами розріджувачів крові.

Які фактори ризику інсульту?

Ішемічний інсульт зачіпає людину тільки в тому випадку, якщо її кровообіг не в порядку, оскільки при таких умовах дуже швидко утворюються згустки або жирові відкладення на судинних стінках. Ось умови, щоб це сталося:

  • високий кров'яний тиск, тим більше кинутий на самоплив, без контролю;
  • атеросклероз;
  • високий вміст холестерину;
  • серповидноклітинна анемія;
  • порушення згортання крові;
  • миготлива аритмія і попередній серцевий напад;
  • вроджені вади серця.

До інших факторів ризику належать:

  • діабет, він сам по собі передбачає вже слабкі судини;
  • куріння, чим більше років витрачено на активне викурювання сигарет, тим ризики вищі;
  • зайва вага, особливо якщо жир зосереджується в області живота;
  • зловживання алкоголем ще ніколи не впливало добре на людину;
  • вживання певних наркотиків, таких як кокаїн або метамфетамін;
  • похилий вік, люди на пенсії повинні бути особливо відповідальні за себе.

Реабілітація після інсульту

Кожна секунда дорога, тому важливо, щоб реабілітація починалася якомога  швидше, тобто прямо в лікарні відразу після надходження. Там бригада фахівців проведе ряд необхідних дій. Це стабілізація стану, потім вони проведуть оцінку пацієнта, протестують, виявлять основні чинники й почнуть терапію спільно з реабілітацією.

Реабілітація після інсульту

Відновлення зосереджено на чотирьох основних областях:

  • Логопедія

Якщо є порушення мови, ковтання, тоді логопед працюватиме з вами, щоб вчити говорити. Або він може допомогти знайти нові способи спілкування.

  • Когнітивна терапія

Після інсульту у багатьох потерпілих змінюються навички мислення і міркування. Як наслідок, настрій і поведінка стають іншими. Ерготерапевт може допомогти вам відновити колишні моделі мислення і поведінки, контролювати свої емоційні реакції.

  • Повторне навчання сенсорним навичкам

Якщо частина мозку, яка передає сенсорні сигнали, була порушена, почуття «притупляються» або можуть більше не працювати. Це може означати, що людина погано почуває температуру, тиск або біль. Тут вже психотерапевт може допомогти навчитися пристосовуватися.

  • Фізіотерапія

М'язовий тонус і сила можуть бути ослаблені, часто людина просто не в змозі керувати своїм тілом так добре, як раніше. Фізичний терапевт (реабілітолог) буде працювати з таким пацієнтом над силою, рівновагою і допоможе знайти йому способи пристосуватися до будь-яких обмежень.

Літнім людям особливо важливо контролювати свій тиск шляхом спеціальних препаратів. Адже чим він вище, тим більше ризик пошкодити кровоносні судини в мозку, нирках та інших органах, а також порушити нормальну роботу серця. Все це може призвести до негативних результатів. Читайте, що таке високий тиск: вся суть гіпертонії.

Регулярно відстежувати свій стан або здоров'я своїх близьких можна і вдома за допомогою тонометра. Читайте докладніше огляд, він допоможе зрозуміти, як визначитися і придбати відповідний тонометр для домашнього використання.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.



Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність неврологом Першої Мобільної клініки України «DobroDoc +» — Газнюк Марією Анатоліївною.

 

Джерела

Ischemic Stroke (Clots) / American Heart Association

Stroke / CDC

Stroke Rehabilitation / HealthLink

Recovering From Stroke / CDC

Stroke Prevention Rehabilitation Intervention Trial of Exercise (SPRITE) - a randomised feasibility study / PubMed

Stroke Treatments / HealthLine

What Are the Different Types of Strokes? / HealthLine

Stroke Drugs / HealthLine

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.