0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що таке високий тиск і який тиск вважається нормальним: розкриваємо всю суть гіпертонії

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Шапиро Анна ВладимировнаЦензорАнна Шапиро
Оновлено
Що таке високий тиск і який тиск вважається нормальним: розкриваємо всю суть гіпертонії

Чи чули ви вислів «болить голова, значить, підвищився тиск»? Але це, скоріше, висновок, зроблений з життєвого досвіду, ніж медичне пояснення того, що відбувається. А що ж говорить медицина з приводу високого тиску, причин його виникнення та симптоматики?

Команда apteka24.ua відповідає на поставлені запитання.

Що таке високий тиск?

Перш ніж розглядати тему тиску, потрібно зрозуміти внаслідок чого він виникає і яка система органів забезпечує його наявність.

У кожної людини є серцево-судинна система (кровоносна), яка проходить по всьому тілу. Вона складається з серця, артерій, вен і капілярів. Артерії несуть кров, насичену киснем, від серця до всіх органів, капіляри розподіляють її по тканинах цих органів, а вени транспортують назад, насичену вже продуктами обміну речовин і вуглекислим газом.

Серце — це порожнистий орган з потовщеними м'язовими стінками, які при наповненні його кров'ю та її викиді ритмічно скорочуються (систола) і розслабляються (діастола). Такий принцип роботи часто порівнюють з функціонуванням насоса.

Кров'яний тиск — це сила, з якою серце викидає кров у артерії під час кожного скорочення. Для його вимірювання враховують два показника: тиск у момент систоли й у момент діастоли. Обчислюють дані показники в міліметрах ртутного стовпчика.

На поширене питання «який тиск вважається нормальним?» Всесвітня організація охорони здоров'я дає чітку відповідь. Нормальним кров'яним тиском у дорослої людини (старше 18 років) вважається показник 120/80 мм. рт. ст., але він може бути в межах індивідуальної норми до 139/89 мм. рт. ст. Однак, згідно з переліком причин тиск може підвищуватися.

Підвищений кров'яний тиск (гіпертонія) — це стан, який виникає через постійний тиск у судинах 140/90 мм. рт.ст. і вище.

На жаль, симптоматика захворювання може взагалі не виявитися, тому його називають «мовчазний або тихий вбивця». Утім, іноді спостерігаються такі симптоми підвищеного тиску:

  • головний біль;
  • біль у грудях;
  • запаморочення;
  • задуха;
  • носова кровотеча;
  • пришвидшене серцебиття;
  • дзвін у вухах;
  • погіршення зору.

Але слід пам'ятати, що вони проявляються вкрай рідко!

Чому ж виникає гіпертонія та хто найбільш схильний до неї?

Причини гіпертонії: що провокує підвищений артеріальний тиск

Існує два типи даної патології, а саме первинна й вторинна гіпертензія. Для них характерні різні причини виникнення.

Первинна гіпертензія (есенціальна) — це захворювання, основною ознакою якого є тривале (хронічне) підвищення артеріального тиску. Природа есенціальної гіпертензії ще не до кінця вивчена. Вона може виникати через поєднання таких факторів:

  1. Генетична спадковість. У деяких людей відбуваються генні мутації (зміна генома), які можуть передаватися їх дітям у спадок. І якщо, скажімо, ваші батьки страждали на гіпертонію, то існує ймовірність, що ви успадкуєте схильність до неї.
  2. Спосіб життя. Якщо людина не займається зарядкою, мало буває на повітрі, вживає шкідливу їжу й веде малорухомий спосіб життя, то у неї можуть початися проблеми із зайвою вагою. Надмірна вага та ожиріння збільшують ризик виникнення гіпертонії.
  3. Стресові ситуації. Кожен з нас схильний до десятка зовнішніх подразників, які можуть призвести до стресу, а він негативно позначається на здоров'ї та викликає підвищений тиск.
  4. Куріння. За даними досліджень куріння сигарет підвищує тиск і ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Причини гіпертонії: що провокує підвищений артеріальний тиск

Вторинна гіпертензія (вид гіпертонії) виникає у зв'язку із захворюванням органів, які беруть участь у регуляції артеріального тиску. До причин її виникнення відносять:

  • хвороба нирок;
  • вроджені вади серця;
  • абстрактне апное уві сні;
  • ендокринні патології.

Причини артеріальної гіпертонії та її виникнення спостерігається як у молодих людей, так і в людей середнього та старшого віку.

Також існує окремий вид даної патології — гіпертензія вагітних. Вона може виникати через різні перераховані вище фактори, після 20-го тижня або раніше, якщо вагітність багатоплідна.

Однак дотримуючись правил, які радить ВООЗ, і ведучи здоровий спосіб життя, можна ніколи не зіткнутися з проблемою високого тиску.

Профілактика гіпертонії: як уникнути підвищеного кров'яного тиску

Дорослі люди повинні постійно контролювати показники тиску, навіть якщо у них не виникає цілого ряду симптомів, а просто болить голова, тому що гіпертензія, як говорилося раніше, «мовчазний вбивця». А недбале ставлення до свого здоров'я призводить до негативних наслідків.

Також слід дотримуватися здорового способу життя й проводити зовсім нескладну профілактику гіпертонії.

Для мінімізації ризику виникнення підвищеного артеріального тиску ВООЗ пропонує слідувати 5 правилам:

  1. Здорове харчування. Вживати на добу максимум 5 г солі (менше, ніж одна чайна ложка). Кожен день їсти овочі та фрукти. Скоротити споживання продуктів, що містять велику кількість жирів.
  2. Алкоголь. Уникати надмірного й частого вживання спиртних напоїв.
  3. Фізична активність. Робити зарядку, прогулюватися на свіжому повітрі й у той же час не піддавати тіло великим фізичним навантаження.
  4. Сигарети. Всесвітня організація охорони здоров'я радить перестати палити, щоб не провокувати підвищення кров'яного тиску.
  5. Уникати стресу. Рекомендується займатися медитацією, релаксацією та підтримувати соціальні контакти з іншими людьми.

Профілактика гіпертонії: як уникнути підвищеного кров'яного тиску

Чим небезпечна гіпертонія?

Чим вище артеріальний тиск, тим більший ризик пошкодження кровоносних судин в мозку, нирках та інших органах, а також порушення нормального функціонування серця. Усе це може призвести до негативних результатів.

Найпоширеніший наслідок гіпертонії — гіпертонічний криз, під час якого раптово підвищується тиск і відбуваються нервово-судинні порушення (судоми, асиметрія обличчя, сплутаність свідомості, розлади зору). При виникненні такого стану обов'язково потрібно викликати лікаря, який призначить лікування гіпертонічного кризу.

Підвищений тиск також може призвести до інфаркту. Це некроз (омертвіння) серцевого м'яза в результаті порушення нормального кровообігу. Основною ознакою патології вважається здавлюючий біль у грудях і сірий колір обличчя.

Гіпертонія також може призвести до аневризму (розшарування кровоносних судин) та інсульту. Приступ супроводжується раптовою слабкістю, поступовим паралічем обличчя, кінцівок або кінцівки, помутнінням свідомості, порушенням мови й зору.

Крім хвороб серцево-судинної системи, підвищений тиск може сприяти появі ниркової недостатності. Це порушення роботи нирок і водного обміну в організмі.

Щоб не викликати даних наслідків гіпертонії, потрібно вчасно зайнятися її лікуванням, яке може призначити тільки кваліфікований лікар.

Лікування підвищеного тиску: до кого звернутися?

Спочатку слід звернутися до сімейного лікаря, у якого ви перебуваєте на обліку, а він уже направить до вузького спеціаліста, а саме до лікаря-кардіолога.

Найдієвіше лікування гіпертонії — медикаментозне. Існує кілька типів лікарських засобів, які можуть призначатися, якщо високий тиск не знижується.

До таблеток при гіпертонії відносять:

  • інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту (Енал, Каптопрес);
  • блокатори рецепторів ангіотензину II (Валодин, Лозартан);
  • бета-блокатори (Метопролол, Атенолол-Астрафарм);
  • антагоністи кальцію (Кордипін, Амлодипін);
  • діуретики (Індапамід, Гіпотіазид).

Однак слід враховувати індивідуальні особливості кожної людини, так як існують люди, для яких підвищений або знижений артеріальний тиск є нормою. Їм не потрібне лікування, але варто звернутися до лікаря для диференціації гіпертонічної патології від нормального стану.

Ведіть здоровий спосіб життя, уникайте стресових ситуацій і періодично вимірюйте тиск!

Також читайте другу частину проєкту «Жіноча самоосвіта», у якій ми говоримо з гінекологом Ганною Мунтян про те, що не можна робити під час критичних днів, чому ВПЛ передається навіть при захищеному контакті, як користуватися тампонами, щоб не було токсичного шоку, як вибрати кращий гігієнічний засіб захисту в «ці» дні та як спорт впливає на м'язи тазового дна жінок — який спорт безпечний, а який призводить до сумних наслідків по «жіночій частині». Це 5 найважливіших питань гінекологу, відповіді на які важливо знати кожній жінці.

Зараз, у серпні, саме час дізнатися трохи більше про сезонну алергію, зазинути в пам'ятку для алергіків і звіритися з календарем цвітіння на серпень-вересень 2020 року. Не чекайте та читайте про це в новій статті.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Вопросы и ответы о гипертонии / ВОЗ

Everything You Need to Know About High Blood Pressure (Hypertension) / Healthline

Глобальное резюме по гипертонии / ВОЗ

Вторинна гіпертензія / МОЗ

Гипертония / ВОЗ

How to spot and treat a heart attack / MedicalNewsToday

An Overview of High Blood Pressure Treatment / WebMD

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.