0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що таке плацента, навіщо її вживають і чи допомагає це від післяпологової депресії: погляд зсередини

Мунтян Анна ПетровнаЦензорАнна Мунтян
Оновлено
Що таке плацента, навіщо її вживають і чи допомагає це від післяпологової депресії: погляд зсередини

Материнство. Здавалося б, що може бути прекрасніше моменту, коли ви вперше бачите й берете на руки довгоочікувану дитину? Це відчуття абсолютного щастя. Але статистика говорить, що кожну шосту жінку в перші два тижні після появи на світ малюка зачіпає післяпологова депресія — психічний розлад, який заважає повсякденній діяльності. Симптоми післяпологової депресії можуть бути схожі з проявами великого депресивного розладу. Це захворювання вимагає обов'язкового лікування, так як може в подальшому перейти в хронічне.

У такій ситуації жінки готові на все, щоб повернути колишній інтерес до життя.

Сучасні тренди нетрадиційної медицини не стоять на місці й пропонують вирішити проблему, регулярно вживаючи плаценту. Так, ви не помилилися, саме плаценту. Але тут виникає ряд питань: в якому вигляді вживати, як вона допомагає від депресії та чи безпечні такі експерименти? Давайте розбиратися.

Що таке плацента?

Плацента — це тимчасовий орган, який формується в процесі вагітності в порожнині матки. Завдяки йому здійснюється харчування, дихання плода й виведення з його крові продуктів життєдіяльності.

Структура плаценти завершує своє формування до початку другого триместруа. З 22 по 36 тиждень вагітності орган активно збільшується в розмірах, досягаючи функціональної повноцінності. Діаметр плаценти на цьому етапі — від 15 до 18 см, товщина — від 2 до 4 см.

Навіщо потрібна плацента?

Виділяють чотири основні функції органу:

     1. Газообмінна функція

Кисень з крові матері потрапляє в кров дитини. У зворотному напрямку плід позбавляється від вуглекислого газу.

     2. Доставка поживних речовин

Саме завдяки наявності плаценти плід отримує від матері необхідні поживні речовини.

     3. Гормональна функція

Плацента в певній мірі виконує роботу ендокринної залози. У ній утворюються такі гормони, як гонадотропін, лактоген, пролактин, прогестерон, тестостерон, серотонін та інші.

     4. Захисна функція

Плацента стоїть на сторожі імунітету плода, пропускаючи через себе до нього антитіла матері.

Навіщо жінки вживають плаценту?

Вживання плаценти у вигляді капсул і порошків прийнято називати плацентофагією. Так як у цьому органі, як ми вже з'ясували, міститься безліч різних гормонів, деякі думки сходяться на тому, що його вживання може в цілому оздоровити організм, вилікувати анемію й налагодити лактацію. Але чи це так?

Вчені впевнені, що трендова на сьогоднішній день плацентофагія може спричинити небезпечні наслідки. Не існує жодного наукового доказу того факту, що плацента має цілющі властивості. Більш того, її вживання пов'язане з ризиком.

Вживання плаценти від післяпологової депресії: користь чи шкода

Існує думка, що плацентофагія допомагає значно підняти рівень гемоглобіну в крові, отримати дозу вітамінів і гормонів, які допоможуть правильній лактації. Також є ті, хто вважає, що плацента допомагає викоренити післяпологову депресію та створити особливий зв'язок між матір'ю й малюком. Вживання плаценти заповнює відсутні вітаміни та гормони, що не тільки підтримує організм молодої матері, але й збалансовує її емоційний фон, дозволяючи позбавиться від післяпологової депресії.

Але дослідження говорять про інше. Жіноча плацента може бути інфікованою. Саме тому Центр контролю та профілактики захворювань США (CDC) категорично проти вживання плацентарних лікарських засобів. Цей орган може містити величезну кількість бактерій, грибків і вірусів, так як виконує бар'єрну функцію, затримуючи шкідливі речовини.

Яскравим прикладом є нещасний випадок пізнього неонатального сепсису у новонародженого в штаті Орегон (США). У матері малюка зараження крові спеціальний тест не виявив. Медики довго не могли зрозуміти, звідки в немовляти з'явилися штами стрептокока групи В. Було проведено додатковий ряд аналізів, у результаті яких виявилося, що такі ж стрептококи знайдені в таблетках з висушеної плаценти, які регулярно приймала жінка.

Вивчення плацентофагії: про що говорять дослідження

У мережі у вільному доступі можна знайти ряд статей та різного роду досліджень на тему вживання розглядуваного нами тимчасового органу. Автори робіт впевнені: хоча плацента й містить залізо, гормони та поживні речовини, не можна говорити про їх корисність ні в сирому органі, ні в термічно обробленому. А все «поліпшення» від плацентофагії, про яке говорять жінки — це ніщо інше як усім відомий ефект самонавіювання (ефект плацебо).

Відносно косметичних засобів і різного роду засобів по догляду за собою, то немає на сьогоднішній момент абсолютно ніяких доказів користі плаценти в складі гелів і сироваток.

В офіційному токсикологічному звіті говориться про те, що безпека косметики з плаценти не доведена. Якщо вона все ж використовується, то повинна бути максимально очищена.

Виготовлення популярних таблеток з плацентою часто роблять у домашніх умовах без дотримання будь-яких правил. Така самодіяльність не регулюється офіційними органами охорони здоров'я. Продавці запевняють, що капсули допоможуть викорінити післяпологову депресію за рахунок насичення організму вітамінами й мінералами, а також сприяють зниженню ваги.

Бізнес на плаценті: як заробляють на тренді в інтернеті

На сьогоднішній день будь-який тренд, будь він корисним або вкрай небезпечним для людського життя, можна монетизувати. На кожен товар знайдеться покупець, який при «правильній» подачі буде вірити в чудодійні властивості лікарського препарату.

Наприклад, у всесвітньо відомій соціальній мережі Instagram, прописавши хештег #плацента, можна знайти інтернет-магазини, які пропонують покупцеві наступні товари:

  • плацентарну косметику;
  • плацентарні біопрепарати;
  • процедури плацентарного омолодження;
  • плацентарні вітаміни;
  • маски на основі плаценти;
  • плацентарні ін'єкції краси.

Як бачите, спектр досить широкий. Про цінову політику говорити не будемо, так як на неї впливає безліч факторів. Узагальнимо: усі вказані товари на основі плаценти — недешеве задоволення.

На сервісах продажу можна придбати навіть кулінарні книги з безліччю ідей, як приготувати плаценту. Наприклад, посібник під назвою «25 рецептів плаценти» коштує близько трьох доларів і, зі слів автора, поєднує в собі перевірені часом рецепти з усього світу.

«На жаль, тут немає нічого, що ми не куштували раніше. Хоча більшість страв було легко приготувати», — написав коментар покупець. Немає нічого, чого б не пробували. Ці слова на ділі підтверджують популярність вживання плаценти.

Якщо раптом ви виявили в себе симптоми післяпологової депресії — не займайтеся самолікуванням, краще звертайтеся до лікаря й будьте завжди здорові!

Чи бувало у вас таке, що назріли хвилюючі питання, але почуття сорому не дає їх озвучити? Ми вирішили допомогти, запустивши спеціальний проєкт «Жіноча самоосвіта». На сторінках блогу ви можете ознайомитися з пізнавальними статтями про жіноче здоров'я та дізнатися відповіді на незручні питання гінекологу, наприклад, отримати слушні поради, як полегшити ПМС.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

У вас родился ребенок, но это не приносит вам радости? / ВОЗ

Плацента / Основи загальної ембріології 

Notes from the Field: Late-Onset Infant Group B Streptococcus Infection Associated with Maternal Consumption of Capsules Containing Dehydrated Placenta — Oregon, 2016 / СDC

Placentophagy: Therapeutic Miracle or Myth? / NCBI

Final report on the safety assessment of human placental protein, hydrolyzed human placental protein, human placental enzymes, human placental lipids / PubMed

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.