0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що робити при панічних атаках та ступорі: методики як заспокоїти самого себе

Зараз під час бойових дій в Україні панічна атака та ступор у населення стає причиною невчасного реагування на загострення ситуації. Це небезпечно. До того ж, сильний та постійний стрес вкрай виснажують психіку. Тому ми розповідаємо що робити при панічних атаках та ступорі та наводимо методики як заспокоїти самого себе, щоб бути зібраними та оперативно реагувати на обставини.

Грінчак Анна ВолодимирівнаРедакціяАнна Грінчак
Оновлено
Що робити при панічних атаках та ступорі: методики як заспокоїти самого себе

У цей складний період ми стикаємося з абсолютно новою і невідомою ситуацією. Ми втрачаємо контроль над безпекою, нашим майном, нашим життям. І цілком природно та нормально відчувати страх та тривогу. Однак тривожність сприяє перебільшенню наших відчуттів, а те, що відбувається навколо, здається набагато страшнішим.

Що робити при сильній тривозі?

Щоб почуватися спокійно, важливо знати, що робити при тривожності:

  1. Промовте, що відчуваєте. Дуже важливо багато розмовляти, озвучувати свої почуття — це розвіює те, що в нас нагромадилося.
  2. Відволічіться. Багато хто з нас прикутий цілодобово до новин, і може відчувати, що вже нічого не може робити. У цей момент по можливості необхідно відволіктися, наприклад, зайнятися будь-якою фізичною роботою.

Якщо ви залишилися одні вдома і у вас нема з ким поговорити про свої почуття, необхідно відчути себе у безпеці. Для цього потрібно сісти і щільно спиратися об спинку стільця або дивана, укутатися в ковдру, заварити собі чай, обійняти себе однією рукою за груди, іншою за живіт.

Що робити при панічних атаках?

Сильна тривога може спричинити панічні атаки. Вони непередбачувані і зазвичай тривають від 5 до 20 хвилин. Симптоми зазвичай досягають піку протягом 10 хвилин, а потім починають поступово зникати. Тому важливо діяти швидко, щоб якомога швидше полегшити симптоми.

Більшість людей описують панічну атаку як незрозуміле сильне почуття небезпеки. Крім того, цей стан також супроводжується такими ознаками:

  • пришвидшене серцебиття;
  • задишка або відчуття, що ви щосили намагаєтеся дихати або задихаєтеся;
  • плутане дихання;
  • біль у грудях;
  • біль у животі та/або нудота;
  • стискання у горлі;
  • погане самопочуття, слабкість чи запаморочення;
  • почуття жару чи озноб;
  • нудота;
  • біль у грудях чи животі;
  • пітливість;
  • поколювання у пальцях;
  • відчуття, що ви не пов'язані зі своїм тілом.

Ви можете відчути, що у вас серцевий напад, що ви ось-ось знепритомнієте або навіть помрете. Це може бути страшним, але пам'ятайте, що напади паніки не є небезпечними і вони пройдуть.

  1. Спробуйте розповісти про свої почуття людині поряд.
  2. Використовуйте заспокійливі дихальні вправи: вдих через ніс, видих через рот або сконцентруйтеся на повільних вдихах і видихах, рахуючи до п'яти.
  3. Намагайтеся не вживати алкоголь чи сигарети, щоб зменшити занепокоєння, оскільки це може сприяти погіршенню психічного здоров'я.
  4. Зосередьтеся на своїх почуттях: спробуйте м'ятні цукерки, жувальну гумку або торкніться чогось м'якого або потискайте це.

Якщо у людини поруч виникла панічна атака:

  1. Залишайтеся з нею. Допоможіть людині зрозуміти, що ви тут, щоб допомогти їй, що вона в безпеці, і вона впорається з цим.
  2. Скажіть їй добрі слова. Важливо залишатися позитивним і таким, що не засуджує. Нагадайте людині, що панічна атака має тимчасовий характер.
  3. Проведіть дружню бесіду. Захоплююче спілкування може допомогти відволікти людину від її стану.
  4. Використовуйте методи заземлення. Коли людина втратила контроль над собою та своїм оточенням, методи заземлення можуть допомогти їй повернутися в теперішній момент. Для цього треба розслабитися в кріслі або сидячи упертись ногами в підлогу. Також можна зосередити увагу на інших речах у помешканні, наприклад, порахувати 5 синіх предметів. Рахунок від одного до 10 не по порядку або виконання найпростіших математичних розрахунків дає ще одну можливість зосередитися.

Що робити при ступорі?

Коли в людини не залишається сил на контакт з навколишнім світом, тому що всю свою нервову та фізичну енергію вона витратила на боротьбу за виживання, може виникнути ступор. Ступор є небезпечним станом, при якому людина стає знерухомленою і практично не реагує на звичайну розмову. При цьому можуть виникати такі фізичні симптоми:

  • ненормальне дихання, наприклад, занадто повільне чи швидке;
  • м'язи скорочуються ненормальним чином;
  • зіниці ширше чи менше, ніж зазвичай;
  • зіниці, які не реагують або не змінюються під впливом світла.

Людину, яка перебуває у ступорі, можна вивести з цього стану лише фізичною стимуляцією. Також при цьому стані допустимо зігнути постраждалому пальці на обох руках, з силою притиснувши їх до долонь або масажувати зони на лобі над зіницями очей або посередині між бровами.

Найголовніше, щоб уникнути панічної атаки та ступору, зберігати розсудливість та холоднокровність, потрібно читати лише достовірні джерела інформації та берегти себе.

Читайте також: що має бути в аптечці першої допомоги для екстрених випадків.

Дізнайтесь більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.