0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що робити при перших симптомах коронавірусу? Три негайні кроки

Прояв коронавірусу можна легко переплутати з проявами ГРВІ, їх симптоми дуже схожі. Медичні експерти apteka24.ua розповіли, як необхідно діяти при перших симптомах хвороби.

Оновлено
Що робити при перших симптомах коронавірусу? Три негайні кроки

З моменту початку пандемії COVID-19 багато людей починають підозрювати у себе коронавірус. І не дивно, так як симптоми захворювання дуже схожі з проявами ГРВІ, однак можуть служити тривожним дзвіночком.

Спираючись на рекомендації ВООЗ, ми розповімо про найперші дії, які потрібно зробити, коли ви в себе виявили симптоми, які можуть говорити про зараження коронавірусною інфекцією.

Симптоми коронавірусу

На початку захворювання коронавірусна інфекція має ті ж прояви, що й звичайна застуда, тому її можна легко сплутати з ГРВІ. Інкубаційний період може тривати до 14 днів, але частіше за все перші прояви виникають на 5-6 день. Симптоми проявляються й наростають поступово.

ВООЗ виділяє такі основні симптоми коронавірусу:

  • підвищена температура (37,5 ° і вище);
  • сухий кашель;
  • швидка стомлюваність.

Однак у деяких хворих також спостерігаються й інші прояви:

  • закладеність носа;
  • нежить;
  • втрата смаку та нюху;
  • біль у горлі;
  • біль у м'язах;
  • діарея.

Поєднання лихоманки, сухого кашлю й діареї є приводом для виклику «швидкої допомоги» і, швидше за все, свідчить про коронавірусну інфекцію.

При тяжкому перебігу захворювання виникають такі симптоми:

  • задуха;
  • проблеми з диханням;
  • тяжкість і біль у грудях;
  • висока температура (39 °);
  • затуманення свідомості;
  • дезорієнтація;
  • непритомність.

Людина з важким перебігом захворювання потребує термінової госпіталізації.

Статистика ВООЗ показує, що 80% усіх, хто заразився коронавірусом, не мають взагалі ніяких симптомів і можуть навіть не підозрювати, що вони хворі.

Але що ж робити при появі найперших симптомів?

Що робити при перших симптомах коронавірусу?

При легкій та середній тяжкості захворювання немає спеціального лікування COVID-19. Рекомендації є загальними, як і при лікуванні ГРВІ.

Дія перша: самоізоляція

Якщо у вас піднялася температура, з'явився кашель, закладеність носа або дере в горлі, то перше, що потрібно зробити — постаратися максимально убезпечити своїх близьких від зараження. Перебувайте в окремій кімнаті, носіть маску при контакті з іншими людьми, не покидайте будинок і не відвідуйте суспільні місця.

Дія друга: проконсультуватися з лікарем

Навіть якщо ваші симптоми коронавірусу незначні, ви повинні довести до відома свого сімейного лікаря. Він дасть поради щодо лікування. Викликати «швидку» не потрібно.

Знаходьтеся вдома на самолікуванні, пийте більше рідини, їжте по апетиту, дихайте прохолодним і вологим повітрям, провітрюйте приміщення й збивайте температуру жарознижувальними при необхідності.

Лікування таке ж, як і при ГРВІ. При закладеності носа можна використовувати судинозвужувальні краплі, для горла можна робити полоскання, а також використовувати антисептичний спрей для горла.

Дія третя: виклик «швидкої допомоги»

Якщо вам стає дуже погано, з'являється діарея в сукупності з сухим кашлем, якщо стало важко дихати й виникає відчуття, що вам не вистачає повітря, якщо виникли інші симптоми тяжкого перебігу захворювання, то терміново викликайте «швидку допомогу».

Перед її приїздом провітріть кімнату й надягніть маску для обличчя.

Медики «швидкої» оглянуть вас, можуть провести експрес-тест на коронавірус або взяти біоматеріал (мазок з носа) для ПЛР-тесту на визначення вірусу SARS-CoV-2. При необхідності за показаннями вас госпіталізують до лікарні.

Пандемія COVID-19 викликала хвилю паніки серед населення. А стрес не тільки несприятливий для нервової системи, але й може викликати психосоматичні розлади. Читайте про те, які прості методи допоможуть уникнути паніки та стресу в період коронавірусу.

А ще ми, команда apteka24.ua, провели власне дослідження й дізналися, як лікують коронавірус в Україні та в країнах світу. Тепер ви теж можете дізнатися не тільки всі відомі вченим і дослідникам подробиці про COVID-19, але і чим наше лікування відрізняється від закордонного.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

 

Джерела

Заболевание, вызванное коронавирусом (COVID-19): Часто задаваемые вопросы / ВОЗ

Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 / WHO

Основные сведения о COVID-19 / ВОЗ

Рекомендации ВОЗ для населения в связи c распространением нового коронавируса (2019-nCoV): мифы и ложные представления / ВОЗ

Вспышка коронавируса — чрезвычайная ситуация международного значения / ООН

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.