0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що робити, якщо болить голова: список ліків проти головного болю, які дійсно допомагають

Що прийняти від голови, якщо вибір ліків від болю вкрай великий? Кращий засіб від головного болю може порадити лікар, а ми підготували огляд знеболюючих від головного болю, який допоможе вам розуміти характер, природу і лікування головного болю.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Що робити, якщо болить голова: список ліків проти головного болю, які дійсно допомагають

Головний біль — проблема, з якою стикається практично кожна людина. Всесвітня організація охорони здоров'я заявляє, що щорічно цією недугою страждає від 50 до 75% населення всього світу у віці 18-65 років. З кожним роком це число зростає.

Але що викликає головний біль і які таблетки від голови найкраще прийняти, щоб він пройшов?

Чому болить голова: основні причини

Головний біль — це стан, для якого характерні неприємні болісні відчуття в будь-якій області голови. Такі болі можуть локалізуватися в одному конкретному місці, а можуть поширюватися по всій голові.

У всьому світі цій недузі не приділяють належної уваги. Багато людей намагається самостійно впоратися з головним болем і для цього приймають лікарські препарати, які можна придбати в аптеці без рецепта.

Однак таке лікування може призвести до негативних наслідків, оскільки головний біль є симптомом багатьох серйозних захворювань. А якщо їх вчасно не розпізнати й не почати лікувати, то це негативно позначиться на здоров'ї.

Що саме може сприяти та провокувати головний біль?

До основних причин головного болю відносять:

1. Стрес. Часті стресові ситуації або сильний стрес у першу чергу негативно позначається на роботі нервової системи та призводить до больових відчуттів у голові. Через стрес людина може відчути стискаючий тривалий біль, який оперізує голову, як обруч.

2. Проблеми з поставою. Те, як людина сидить, впливає на її самопочуття. Через неправильну поставу починаються проблеми з хребтом, може розвинутися остеохондроз, збільшується ймовірність защемлення нервів і може виникнути головний біль.

3. Пропущені прийоми їжі. Завдяки продуктам харчування, які надходять в організм, людина отримує енергію, а вся її система органів може нормально функціонувати. Якщо пропускати прийоми їжі, це викличе слабкість, оскільки скоротиться кількість одержуваної енергії. Далі за слабкістю може виникнути головний біль. Також не слід забувати про водний баланс. В організм людини має надходити стільки ж рідини, скільки з нього виходить. Вживання малого обсягу води, тобто, зневоднення організму призводить до згущення крові та уповільнення її кровообігу, що може спровокувати головний біль.

4. Недосипання. Дефіцит сну негативно впливає на весь організм. Людина весь день відчуває себе втомленою, у неї знижується працездатність і не відпускає бажання поспати. Скорочення тривалості нічного відпочинку призводить до збою циркадних ритмів (регулювання режиму сну й неспання), накопиченню токсинів в організмі, зміні складу крові та порушення кровообігу в черепній коробці. Такі негативні наслідки недосипання сприяють появі головного болю, а також інших відхилень у здоров'ї.

5. Вживання алкоголю. У результаті прийому спиртних напоїв, кровоносні судини спочатку розширюються, через що підвищується артеріальний тиск, а по закінченню 6-8 годин вони звужуються. Такі зміни в роботі серцево-судинної системи призводять до головного болю. Крім того, до складу деяких вин входить гістамін — він може провокувати мігрень. Багато вчених стверджують, що найнебезпечнішими напоями є темний алкоголь (віскі, коньяк, червоне вино).

6. Захворювання. Існує великий перелік захворювань різного характеру, які можуть супроводжуватися головним болем. Назвемо найпоширеніші з них:

  • гострий синусит (запалення носових пазух);
  • стоматологічні проблеми;
  • інфекційний отит (запалення вуха);
  • аневризма головного мозку (випинання стінки артерії в головному мозку);
  • застуда та грип;
  • пухлина головного мозку;
  • глаукома (хвороба очей);
  • менінгіт (запалення головного мозку).

Існує поширена думка, що головний біль також може виникати як реакція на магнітні бурі. Але чи так це насправді? Фахівці Міністерства охорони здоров'я України стверджують, що ця думка необгрунтована й не підкріплена науковими доказами.

У результаті електромагнітної активності Сонця відбувається викид коронарної маси. І в тому випадку, якщо вона досягає Землі, то починає взаємодіяти з магнітним полюсом нашої планети, що викликає полярне сяйво, а не головний біль. Магнітосфера Землі нейтралізує електромагнітний вплив, тому малоймовірно, що його може відчувати організм людини.

У ході одного дослідження, яке було проведено у 2016 році, проаналізували 63 мільйони повідомлень у соціальних мережах про головний біль у різних людей. Їх порівняли з часом і графіком магнітної активності, і не виявили нічого спільного. Існують дані також інших досліджень, які також не можуть підтвердити зв'язок магнітних коливань і головного болю.

Види головного болю: міжнародна класифікація

Існує безліч різних класифікацій. Однак можна виділити одну найбільш поширену, яку використовує більшість медичних експертів. Це Міжнародна класифікація головного болю. Вона вже мала три перевидання.

Відповідно до цієї класифікації всі головні болі, що існують розділені на три групи:

  • первинні головні болі;
  • вторинні головні болі;
  • невропатії, лицьові болі та інші головні болі.

Давайте детальніше розглянемо кожну групу.

Первинні головні болі

Вони викликаються надмірною активністю або проблемами з чутливістю нервових закінчень. Первинні болі не є ознакою будь-якого захворювання, тому вони менш небезпечні, ніж інші неприємні відчуття в голові.

До первинних головних болів відносять:

  • мігрень (без аури, з аурою);
  • головні болі напруги;
  • вегетативні цефалгії трійчастого нерва (кластерний головний біль, пароксизмальна гемікранія);
  • хронічні головні болі (виникають періодично);
  • інші первинні болі (при кашлі, у результаті сексуальної активності, викликані холодовими подразниками, у результаті фізичної активності).

Якщо вони з'являються періодично, то слід звернутися до профільного лікаря. Однак при одноразовій появі головного болю не варто турбуватися, досить переглянути своє харчування, нормалізувати сон і дотримуватися здорового способу життя.

Вторинні головні болі (симптоматичні)

Вони є симптомом певного захворювання, яке може активізувати нервові закінчення. Патології з цієї групи небезпечніші.

Вторинні головні болі включають неприємні відчуття в голові, пов'язані з такими станами:

  • травма голови або шиї;
  • інфекційне захворювання;
  • порушення гомеостазу;
  • психічний розлад;
  • не судинні внутрішньочерепні захворювання;
  • ураження судин черепа або шийки матки.

При головному болю слід відразу ж звернутися до лікаря. Він збере анамнез, проведе дослідження й зможе поставити точний діагноз, після чого призначить дієве лікування медикаментозними препаратами.

Невропатії, лицьові болі та інші головні болі

Сюди відносять усі інші головні болі, які не ввійшли в першу та другу групу.

Такі болі діляться на:

  • ураження черепних нервів і лицьові болі;
  • інші розлади головного болю.

Їх лікуванням повинен займатися невропатолог. Саме цей лікар здатний виявити причину появи невралгії та призначити дієву лікарську терапію для боротьби з нею.

Що пити від головного болю: найдієвіші ліки

Вибір препарату залежить від причини виникнення головного болю і його виду. Те, що підійде в одному випадку, може бути абсолютно недієвим в іншому. Тому слід звертатися до лікаря, а не займатися самолікуванням.

Існує кілька груп медикаментів, які можна приймати для боротьби з головним болем.

Анальгетики

Препарати з цієї групи надають знеболювальний ефект. Їх дія спрямована на придушення больових відчуттів.

Найбільш відомі анальгетики при головному болю:

  1. Парацетамол. Це найбезпечніший препарат з усієї групи, з найменшою кількістю побічних ефектів. Його навіть дозволяється приймати вагітним жінкам у критичних станах за рекомендацією лікаря.
  2. Анальгін. У багатьох країнах він заборонений до продажу через високий ризик виникнення агранулоцитозу (патологічний стан, пов'язаний зі зниженням рівня лейкоцитів). Даний медикамент протипоказаний вагітним. Багато медичних експертів рекомендують його приймати для придушення головного болю в дорослих людей.

НПЗЗ (нестероїдні протизапальні засоби)

Дані лікарські засоби надають відразу три важливих ефекти:

  • протизапальний (знімають запалення);
  • жарознижувальний (зменшують підвищену температуру тіла);
  • анальгетичний (знеболюють).

Їх також можна застосовувати для лікування головного болю, проте не слід забувати, що НПЗЗ чинять широкий перелік побічних ефектів, основним з яких є внутрішня кровотеча.

Найбільш відомі представники цієї групи:

Комбіновані препарати

Існує також особлива група комбінованих препаратів, де до складу одного препарату входить відразу кілька важливих діючих речовин. Комбіновані медикаменти вважаються більш дієвими для лікування головного болю, однак через велику кількість основних діючих речовин ширше перелік їх побічних ефектів.

Приклади комбінованих препаратів від головного болю:

Триптани

Для такого виду головного болю як мігрень є окрема група лікарських засобів. Такі медикаменти називаються триптанами. Вони були розроблені спеціально для боротьби з мігренню.

Відомі представники триптанів:

Ліки проти головного болю мають різні форми випуску. Однак не можна стверджувати, що якась із них більш або менш дієва — усе залежить від віку та стану здоров'я. Наприклад, маленьким дітям або людям, яким важко ковтати краще, застосовувати сиропи, а дорослим — таблетки від головного болю.

Якщо у вас болить голова, то слід звернутися до профільного лікаря, адже тільки він зможе встановити точний діагноз і призначити ефективне лікування.

А чи в усіх випадках при головному болю можна пити Цитрамон? Існує 3 категорії осіб, яким він заборонений. Читайте хто до них належить і чому їм не можна пити препарат у новому матеріалі.

Якщо вас мучить мігрень, то дуже важливо вибрати дієві ліки проти цього захворювання. Дізнайтеся, які ефективні таблетки від мігрені радять фармацевти, у нашій статті.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Даний редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність, здійснену лікарем-неврологом медичного центру Medical PlazaЧеглаковою Катериною Ігорівною.

 

Джерела

Чи болить голова через дощ або магнітні бурі / МОЗ 

Головные боли / ВОЗ

Headache / Drugs.com

The International Classification of Headache Disorders 3rd edition / IHS Classification ICHD-3 

Headache / PubMed

Revisiting the connection between Solar eruptions and primary headaches and migraines using Twitter / scientific reports

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.