0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чим відрізняється грип від застуди: розвінчано 5 популярних міфів, в які небезпечно вірити

Як зрозуміти хворієте ви застудою або грипом? Симптоми застуди дуже схожі з симптомами грипу, але порівнювати їх зовсім недоцільно. А на просторах інтернету можна знайти величезну кількість неправдивої інформації. Тому apteka24.ua вирішила розібратися в цьому питанні і розглянути найпопулярніші міфи про грип та застуду.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чим відрізняється грип від застуди: розвінчано 5 популярних міфів, в які небезпечно вірити

У період підвищеної захворюваності, а особливо взимку, зростає кількість неправдивої інформації про застуду, грип та методах боротьби з ними. В Інтернеті можна знайти багато порад, як визначити застуда або вірусне захворювання у людини та як його лікувати. Однак більшість з них неправдиві.

Тому apteka24.ua вирішила викрити 5 найбільш популярних міфів про грип та застуду.

Міф №1 Затяжна й сильна застуда — це грип

Слід відразу пояснити, що в медичній термінології немає поняття «застуда». Це слово використовують в розмовній мові для характеристики сукупності декількох симптомів нездужання. Такі симптоми можуть виникати, наприклад, внаслідок переохолодження або тривалого перебування на протязі. При першому їх прояві найкраще звернутися за консультацією до лікаря.

Грип —це захворювання, яке викликають віруси різних штамів. Виділяють 4 види вірусу грипу, а саме вірус А, B, C і D. Кожен з них мутує та має велику кількість штамів. Щорічно вчені визначають найбільш небезпечні штами й виготовляють з них вакцину від грипу. Дорослій людині рекомендовано вакцинуватися не частіше ніж один раз на рік.

Симптоми грипу наступні:

  • кашель;
  • висока температура й жар;
  • озноб;
  • головний біль;
  • слабкість і втома;
  • ломота в тілі;
  • дискомфорт у грудях.

Дане вірусне захворювання може призвести до тяжких наслідків, серед яких запалення легенів.

Таким чином, порівнювати застуду й грип недоцільно.

Міф №2 Вакцина від грипу може спровокувати захворювання ним

У вакцині від грипу не містяться живі й активні віруси, які можуть спровокувати погане самопочуття. Головна мета вакцини — це допомога у виробленні імунітету до певних штамів грипу. До її складу можуть входити аттенуіровані (ослаблені) або вбиті віруси, а також продукти їх життєдіяльності, проте вони не викликають грип.

Перед щепленням кожну людину попереджають, що протягом декількох днів після нього вона може себе погано почувати, наприклад, у неї може підніматися температура. Але це швидко проходить і не провокує подальших ускладнень.

Якщо пацієнт хворіє після щеплення від грипу, то це означає, що в його організмі до моменту вакцинації вже був вірус, який і привів до хвороби. В даному випадку симптоми грипу будуть протікати в більш легкій формі, ніж якби взагалі не робити щеплення.

Міф №3 Якщо холодною зимою або восени промочити ноги або пройтися по вулиці без шапки, то можна захворіти

Постійне перебування в теплі не гарантує захист від вірусів і бактерій. Хоча в Україні осінь і зима — це період підвищення кількості простудних захворювань, проте холод не можна називати їх єдиною причиною.

У зимову пору люди більше часу проводять в приміщеннях і не завжди їх добре провітрюють. Крім того, восени й взимку мало хто гуляє достатню кількість годин на вулиці та дихає свіжим повітрям. А ще взимку менше сонця через що може утворюватися нестача вітаміну Д, внаслідок чого слабшає імунітет. У щоденному раціоні в таку пору року стає дуже мало вітамінів і мінералів.

Всі перераховані вище моменти підвищують ризик розвитку різних хвороб. Тому переохолодження неможна називати головною причиною, яка викликає простудні захворювання, і не варто категорично стверджувати, що якщо промочити ноги або пройтися в холодну погоду без шапки, то неодмінно захворієш. Проте краще не експериментувати й одягатися по погоді.

Міф №4 Щеплення від грипу точно захистить від хвороби

Щорічно медичні експерти відбирають 3-4 різні штами грипу, які, як вони припускають, будуть найбільш поширеними в даному сезоні, і роблять на їх основі вакцину. Однак не потрібно забувати, що в природі існують сотні різних штамів вірусу. І тому навіть якщо людина зробить щеплення, але заразиться штамом грипу, який в нього не входив, — то вона захворіє. Крім того, жодна вакцина не гарантує 100% результат.

Пам'ятайте, що щеплення від грипу може запобігти захворюванню викликаному 3-4-ма найбільш поширеними штамами грипу в даному сезоні й полегшити симптоми хвороби, спровокованої іншими штамами.

Для профілактики грипу та інших простудних захворювань можна дотримуватися наступних рекомендацій:

  • часто та ретельно мити руки з милом, а через брак такої можливості використовувати антисептик;
  • прагнути не торкатися лиця брудними руками;
  • не контактувати з інфікованими хворими;
  • спати не менше 7 годин на добу;
  • зміцнювати імунітет за допомогою біологічно активних добавок з вітамінами С, Д, В, А і корисними мікроелементами.

Міф №5 Щоб швидше пройшла хвороба, потрібно менше їсти або зовсім голодувати

Коли людина хворіє, їй, навпаки, потрібно добре харчуватися і вживати більшу кількість білкової їжі, вітамінів і мінералів, так як вітаміни активізують клітини імунної системи й таким чином прискорюють імунну відповідь на патогени. Крім того, під час простудних захворювань людина починає пити різні лікарські засоби, які не можна приймати натщесерце. Так що, голодування при застуді — не кращий спосіб боротьби з нею. Він навіть може ускладнювати її та призвести до негативних наслідків.

Якщо ви захворіли — не відмовляйтеся від вживання їжі та їжте більше вітамінів і корисних мікроелементів.

Не вірте неперевіреній інформації і міфам про застуду та грип. Пам'ятайте, ваше здоров'я тільки у ваших руках!

Як зміцнити імунітет взимку без ліків? Читайте про 5 перевірених натуральних способів зміцнення імунної системи.

Які продукти з вітаміном Д слід вживати, щоб знизити ризик появи застуди? Розповідаємо про 10 продуктів, в яких міститься найбільше «вітаміну сонця» і які необхідні кожному.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Международная классификация болезней / МБК 10

Flu vaccine / NHS

Key Facts About Influenza (Flu) / CDC

Вакцины / ВОЗ

Flu Symptoms & Complications / CDC

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.