0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

7 рекомендацій, як захиститися від коронавірусу: найпростіша профілактика COVID-19

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
7 рекомендацій, як захиститися від коронавірусу: найпростіша профілактика COVID-19

Останнім часом в Україні спостерігається збільшення кількості захворілих COVID-19. Практично кожного тижня встановлюється новий антирекорд, при тому, що більшість людей ще не робили тест на коронавірус і деякі з них можуть переносити його на ногах.

Як же в цій ситуації захистити себе й свою сім'ю від інфекції, адже повністю відгородитися від усього зовнішнього світу та будь-яких контактів з людьми практично неможливо?

Тут потрібно прислухатися до думки експертів. ВООЗ рекомендує дотримуватися наступних 7 правил поведінки й особистої гігієни, які знижують імовірність захворювання COVID-19.

Рекомендація № 1 Як правильно мити руки, щоб уберегтися від коронавірусу?

Правильне миття рук здатне запобігти багатьом інфекційним і бактеріологічним захворюванням, так як саме руками ми торкаємося до брудних, зараженим поверхонь. За даними досліджень, людина мінімум 1 раз у 3 хвилини торкається рукою до обличчя, в основному, це відбувається чисто машинально.

Якщо доторкнутися брудними пальцями (на яких вже знаходяться шкідливі мікроорганізми) очей або прикрити долонею ротову порожнину під час позіхання, то вірус може переміститися на слизову оболонку очей, носа, рота або всередину дихальних шляхів. Після цього людина автоматично стає зараженою.

Щоб такого не відбувалося, потрібно не чіпати обличчя руками, але так як подібні рухи дуже часто відбуваються за інерцією, то слід тримати руки в чистоті, а саме постійно їх мити.

Оболонка коронавірусу складається з ліпідів, тобто жирів, які дуже добре розчиняє мило та спирт. Тому мити руки потрібно не просто водою, а водою з використанням мила. Воно має жиророзщеплювальний ефект і руйнує ліпідну мембрану вірусу. Те ж саме стосується й спирту, він є основним компонентом будь-яких антисептиків, і якщо в людини немає можливості помити руки, то потрібно їх продезінфікувати даною речовиною.

На жаль, не всі знають як правильно мити руки. Медичні експерти радять дотримуватися наступних 6 кроків ефективного миття рук:

  1. Змочіть руки чистою, бажано проточною водою.
  2. Нанесіть таку кількість мила, щоб повністю покрити поверхню рук і зап'ястя.
  3. Ретельно потріть руки, збиваючи, нанесене раніше мило. Протріть поверхні, зап'ястя, пальці та їх нігтьові фаланги.
  4. Змийте мило чистою, проточною водою.
  5. Ретельно витріть або висушіть руки.
  6. Процес миття повинен займати 30 секунд.

Якщо у вас немає можливості помити руки використовуйте спиртовмісний засіб (антисептик). Дезинфікуйте руки перед кожним прийомом їжі, адже під час їжі можна мимоволі доторкнутися пальцями до рота.

Носіння гумових рукавичок також повністю не вберігає від інфекції, так як коронавірус за допомогою водневих зв'язків може прикріплятися на будь-яку поверхню. Навіть у брудних рукавичках ви можете чисто машинально доторкнутися до обличчя.

Ретельне миття рук протягом 30 секунд — найпростіша профілактика коронавірусу.

Рекомендація №2 Використовуйте засоби індивідуального захисту: коли й де потрібно носити маску?

Останнім часом досить часто можна зустріти людину, яка йде по вулиці в масці, або водія автомобіля, який їде один у машині, але при цьому надягає маску. Чи правильно чинять такі люди й коли саме потрібно використовувати засоби індивідуального захисту?

Маски потрібно носити для того, щоб краплі слини, під час розмови, чхання, кашлю, співу, а також рідкі виділення носової оболонки не потрапляли на іншу людину або предмет. Коронавірус поширюється повітряно-крапельним шляхом, тому будь-яка рідка частинка, яка виходить від зараженої людини, може бути небезпечною для оточуючих.

Всесвітня організація охорони здоров'я попереджає, що маски самі по собі не можуть забезпечити захист від COVID-19, якщо ви не дотримуєтеся соціальної дистанції (мінімум 1 м).

Надягати засоби індивідуального захисту під час поїздки на машині, якщо в ній знаходиться одна людина, або під час прогулянки по безлюдній вулиці не потрібно, тому що в цих умовах відсутня можливість контакту з іншими людьми.

Маски обов'язково потрібно надягати в громадських місцях і дотримуватися правил їх використання, розроблених ВООЗ:

  • перед тим, як доторкатися до маски, потрібно помити або продезінфікувати руки;
  • постійно перевіряти її чистоту й цілісність;
  • надягати маску так, щоб її краї щільно прилягали до обличчя, згинати металевий затискач медичної маски за формою носа;
  • маска повинна повністю закривати ніс, рот і підборіддя, ніяк інакше її носити не можна;
  • не торкатися до маски під час її використання;
  • перед зніманням даного засобу індивідуального захисту слід вимити руки;
  • знімати маску тільки за зав'язки, вушні петлі або гумки;
  • після знімення цього засобу індивідуального захисту мити руки з милом або дезінфікувати їх антисептиком.

Маски з тканини рекомендують прати не менше одного раза на день з миючим засобом або милом у гарячій воді (вище 60 градусів), холодна й тепла вода (нижче 60 градусів) не призначена для дезінфекції та ніяким чином не впливає на коронавірус. Медичну маску слід викидати відразу ж після використання, бажано в закритий контейнер або смітник з кришкою.

Тривалість використання маски не повинна перевищувати 3-х годин, після цього часу вона стає вологою й людина починає вдихати частинки, що містяться на ній.

Важливо зауважити, що тривале застосування даного засобу індивідуального захисту може викликати дискомфорт, однак воно не призводить до кисневої недостатності та інтоксикації вуглекислим газом.

Рекомендація №3 Як правильно поводитися під час кашлю та чхання: що використовувати, тканину хустку або паперову серветку?

У той момент, коли люди чхають або кашляють, з їх рота вилітають частинки слини. Чхання й кашель є умовними рефлексами та виникають як реакція на який-небудь подразник, і людина не може їх контролювати.

Щоб коронавірус та інші інфекції, які передаються повітряно-крапельним шляхом, не поширювалися під час чхання або кашлю — потрібно прикривати ніс і рот паперовою серветкою. Після використання її слід негайно викинути в смітник з кришкою, так як на ній можуть залишатися шкідливі мікроорганізми, що містяться в слині або носовому слизі людини, що чхає.

Якщо її не викинути, а покласти, скажімо, на стіл, хтось сторонній може до неї доторкнутися й заразитися. Тому не розкидайте використані паперові серветки.

Міністерство охорони здоров'я України не рекомендує застосовувати тканинну хустку, бо вона розрахована на багаторазове використання, і якщо в неї висмаркатися або чхнути вдруге, то може статися повторне зараження. Те ж саме станеться, якщо до неї доторкнеться стороння людина.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни й прикривайтесь кожен раз, коли чхаєте або кашляєте.

Рекомендація №4 Як уберегтися від коронавірусу: основні симптоми COVID-19 і в яких випадках потрібно телефонувати лікарю

Звичайно, при температурі вище 36,6 градусів і кашлі не можна відразу ж ставити собі діагноз — COVID-19. Для початку потрібно зателефонувати лікарю й проконсультуватися з ним. Також дуже важливо знати перші симптоми коронавірусу, щоб не плутати його з іншими захворюваннями й не хвилюватися завчасно.

Основними симптомами коронавірусу згідно ВООЗ:

  • температура тіла 37,5 градусів і вище;
  • кашель (сухий);
  • підвищена стомлюваність.

Трохи рідше в пацієнтів з даним захворюванням зустрічається:

  • головний біль;
  • закладеність носа;
  • біль у горлі;
  • біль у м'язах і суглобах;
  • висип і зміна кольору шкіри на пальцях рук і ніг;
  • коньюктивіт;
  • втрата смакових відчуттів;
  • діарея.

Прояви цих симптомів залежать від індивідуальних особливостей людини, стадії протікання хвороби й штаму коронавірусу, адже, як відомо, він мутує.

Якщо у вас з'являється хоч один з перерахованих вище симптомів не поспішайте відразу засмучуватися й підозрювати в себе COVID-19.

Зателефонуйте лікарю та проконсультуйтеся з ним із приводу вашого самопочуття.

При будь-якому нездужанні найкраще залишитися вдома, тому що ви можете заразити оточуючих, а ваш імунітет ослаблений і ви схильні до інших захворювань.

Не нехтуйте здоров'ям і не займайтеся самолікуванням!

Рекомендація №5 Слідкуйте за новинами та рекомендаціями ВООЗ: чому потрібно читати тільки офіційні джерела?

В інтернеті існує безліч статей про пандемію, порад з профілактики та лікування коронавірусу, але більшість з них не підтверджені медичними експертами, тому довіряти їм вкрай ризиковано.

Крім того, вірус постійно мутує, проводяться нові дослідження й вчені приходять до нових висновків, а після дають згідно з ними актуальні рекомендації. Щоб бути завжди в курсі перевірених новин про коронавірус, слід читати сайт ВООЗ або МОЗ — більш адаптоване джерело для України.

Всесвітня організація охорони здоров'я безперервно аналізує дані з різних наукових джерел, задає важливі для здоров'я питання й шукає на них достовірні відповіді. ВООЗ постійно проводить відеоконференції з міжнародними співтовариствами медичних експертів, оцінюючи разом з ними результати наукових досліджень, і відбирає інформацію для подальшого поширення. Згідно з цими даними складаються різні рекомендації та керівництва.

Тому якщо ви хочете знати актуальні й достовірні новини про коронавірус сьогодні, читайте тільки перевірені джерела з надійною репутацією.

Рекомендація №6 Харчуйтеся правильно: чому не слід вживати сирі й недостатньо оброблені продукти?

Нагадаємо, що COVID-19 передається повітряно-крапельним шляхом. Підтверджених даних про те, що заразитися смертельним вірусом можна, вживаючи будь-яку їжу, не існує.

Звичайно, на самому початку пандемії вважалося, що коронавірусом заразилися люди, які купували морепродукти на ринку в Ухані, тобто ті, хто їв куплену там рибу. Пізніше вченими була висунута теорія, що переносниками є панголіни й кажани, проте всі ці версії не були підтверджені.

Чому ж тоді ВООЗ радить не вживати недостатньо оброблені та сирі продукти як рослинного, так і тваринного походження? Причина даної рекомендації полягає в тому, що коронавірус може прикріплятися до поверхні будь-яких продуктів. Саме тому всі фрукти та овочі потрібно ретельно мити й чистити перед вживанням, а м'ясо й рибу слід обробляти гарячою водою (вище 60 градусів), тепла й холодна вода не дасть ніякого ефекту.

Будьте дуже уважні та обережні на ринку й в супермаркеті, не торкайтеся до обличчя рукою, якою до цього чіпали товар, що продається, адже до вас цих продуктів могла торкатися інфікована людина. Усю їжу перед вживанням обробляйте.

Рекомендація №7 Намагайтеся дотримуватися здорового способу життя: навіщо потрібно провітрювати квартиру й гуляти на вулиці?

Імунітет кожної людини залежить від способу її життя. Якщо постійно перебувати в закритому приміщенні, рідко виходити на вулицю й вживати багато жирної, смаженої їжі або алкоголю, то організм стає більш вразливим для різних вірусів та бактерій.

Наприклад, якщо в квартирі знаходиться хвора людина й вікна не відкриваються на провітрювання, то в приміщенні починають накопичуватися та розмножуватися бактерії інфікованої людини. Той, хто з нею живе, піддається підвищеному ризику захворіти. Те ж саме відбувається й у приміщенні зі здоровими людьми, якщо його не провітрювати, там збирається багато пилу й шкідливих мікроорганізмів.

Що стосується прогулянок на свіжому повітрі, то саме під час них ми займаємося фізичною активністю (ходимо), отримуємо невелику дозу вітаміну D у сонячну погоду, вдихаємо кисень, який впливає на нормалізацію роботи серцево-судинної системи.

Алкоголь і жирна їжа також негативно позначаються на здоров'ї. Харчуючись такими продуктами, людина набирає зайву вагу, у неї підвищується ризик захворювання шлунково-кишкового тракту, наприклад, може з'явиться панкреатит. Така їжа загострює протікання деяких патологій, наприклад, збільшує больові симптоми під час ПМС.

Звичайно, сильний імунітет не є стовідсотковим захисним засобом від коронавірусу, але від нього залежить рівень сприйнятливості до всіх захворювань.

Намагайтеся дотримуватися 7 даних рекомендацій та будьте здорові!

Ви любите каву, але все ще вірите в міфи про її шкоду? Дізнайтеся, як же насправді впливає популярний напій на наш організм і чи здатний він приносити користь здоров'ю. Читайте нову статтю, у якій викриваються  5 відомих міфів про каву.

На жаль, різні хвороби шлунково-кишкового тракту мають деякі схожі симптоми, тому їх часто плутають між собою. Наприклад, на панкреатит думають, що це холецистит і навпаки. У новому матеріалі apteka24.ua розповідається про причини й симптоми запалення підшлункової залози, а також про те, як його не переплутати з іншими патологіями. Читайте тільки перевірену інформацію про профілактику панкреатиту та його лікування.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела 

Рекомендации для населения в отношении инфекции, вызванной новым коронавирусом (COVID-19) / BОЗ

Stop Touching Your Face! / The New York Times

7 Steps to Washing Your Hands Properly / Healthline 

Рекомендации ВОЗ для населения в связи c распространением нового коронавируса (2019-nCoV) / ВОЗ

Рекомендації для громадян щодо коронавірусу 2019-nCoV / МОЗ

Заболевание, вызванное коронавирусом (COVID-19): Часто задаваемые вопросы / ВОЗ

Летучая мышь, панголин, рынок в Ухане? Не факт. Следы коронавируса теряются / BBC

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.