0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Гаджети для здоров'я: як, крокуючи в ногу з часом, контролювати здоров'я

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Гаджети для здоров'я: як, крокуючи в ногу з часом, контролювати здоров'я

У сучасному світі використанням цифрових гаджетів для роботи або розваги важко кого-небудь здивувати. Але ось смарт-пристрої для здоров'я поки ще не набули широкого поширення й популярності. Тому поспішаємо вас ознайомити з 10 корисними гаджетами для здоров'я та краси.

№1 Зубна щітка, яка сканує ротову порожнину

Хто любить ходити до стоматолога? Для багатьох людей кожен подібний похід обертається стресом і, можливо, тому вони рідко консультуються в лікаря. Однак існують такі гаджети для здоров'я, як електричні зубні щітки з датчиками передачі даних про стан зубів.

№1 Зубна щітка, яка сканує ротову порожнину

За допомогою Bluetooth вони з'єднуються з комп'ютером або смартфоном і відображають на екрані ротову порожнину у форматі 3D, а отриманими фото можна ділитися. Таким чином ви можете надсилати своєму стоматологу знімки зубів, і не зустрічаючись з ним особисто й не відчуваючи при цьому незручностей.

Також телефонні додатки даних гаджетів дають поради по догляду за зубами, але краще все ж звернутися до фахівця. Порадити марку й модель електричної зубної щітки, яка підходить саме для вас може тільки досвідчений стоматолог.

№2 «Розумна» пляшка для контролю за водним балансом

Часом, захоплюючись різними важливими справами, ми забуваємо не те що поїсти, а навіть попити. І як результат випиваємо в день менше двох літрів води, таким чином призводячи організм до зневоднення. Щоб подібного не відбувалося, потрібно якось собі нагадувати, що прийшов час попити, і для цього існують спеціальні розумні гаджети для здоров'я, а саме пляшки для води Hidrate Spark.

Принцип їх роботи досить простий: вбудований сенсор визначає, скільки води від добової норми вже випито, потім додаток, який встановлюється на смартфон, інформує скільки рідини ще потрібно випити. Періодично «розумна» пляшка світитися, нагадуючи, що настав час зробити пару ковтків.

№2 «Розумна» пляшка для контролю за водним балансом

№3 Смарт-термометри: як швидко й безконтактно вимірювати температуру

Раніше процедура вимірювання температури тіла, здавалася надто довгою, не завжди хотілося чекати цілих 5 хвилин, щоб дізнатися результат. Але зараз у зв'язку з останніми подіями, з'явився великий вибір смарт-термометрів. Існує кілька видів таких гаджетів для здоров'я:

  1. Електронні термометри. Їх металевий наконечник змінює свою електропровідність відповідно до температури тіла людини. Її значення фіксується вбудованим в градусник датчиком і показується на цифровому екрані в градусах Цельсія. Процес очікування займає 60 секунд, а проводити вимірювання можна кількома способами: орально, ректально й у пахвовій зоні.
  2. Інфрачервоні термометри. Цей вид градусника безконтактний, він вимірює амплітуду електромагнітного випромінювання від людини в інфрачервоній частині теплового спектру й переводить отримане значення в градуси Цельсія. Для визначення температури потрібно всього пару секунд, а результати виводяться на великий цифровий екран.

№3 Смарт-термометри: як швидко й безконтактно вимірювати температуру

Звичайно, продовжує існувати й ртутний градусник, який в багатьох випадках більш точно вимірює температуру, але очікувати результати доводиться значно довше (близько 5 хвилин).

Кожен з 3-х видів термометрів (електронний, інфрачервоний, ртутний) має як свої переваги, так і недоліки.

№4 Гаджети для моніторингу здоров'я: 3 види глюкометрів

Людям, що страждають на цукровий діабет, і тим, хто хоче постійно контролювати рівень глюкози в крові, зовсім не обійтися без такого корисного гаджета для здоров'я як глюкометр. Він дуже компактний і його зручно використовувати вдома, на вулиці, роботі чи навчанні.

Більшість глюкометрів складаються з самого приладу, проколювача й тест-смужки, на яку потрібно помістити краплю крові для вимірювання рівня глюкози. Така смужка вставляється в гаджет і вже через 5-30 секунд на дисплеї з'являються результати. Однак існують і неінвазивні глюкометри, яким для визначення рівня глюкози не потрібно безпосереднього контакту з людиною.

Будь-який глюкометр працює за одним з 3-х принципів:

  • фотометричний (має оптичну систему визначення рівня глюкози);
  • електрохімічний (на поле тест-смужки нанесений спеціальний реагент);
  • спектрометрический (неінвазивні глюкометри, спеціальний лазер вимірює рівень глюкози без механічних пошкоджень шкіри).

Точність глюкометра залежить від принципу його дії, на даний момент лікарі й пацієнти найчастіше використовують електрохімічний прилад для вимірювання глюкози.

№4 Гаджети для моніторингу здоров'я: 3 види глюкометрів

№5 Універсальний фітнес-браслет: користь для здоров'я та тренувань

Якщо болить або паморочиться голова, то це може бути симптомом підвищеного артеріального тиску. А щоб його перевірити, можна використовувати гаджет для контролю здоров'я, який діє за принципом тонометра. Прийшовши на прийом до лікаря, вам, швидше за все, вимірюють тиск за допомогою механічного тонометра, але технології зробили крок далеко вперед, і тепер не обов'язково надягати манжет, накачувати гумову помпу й довго чекати результатів.

Сьогодні виміряти тиск, дізнатися пульс, порахувати калорії, кількість пройдених кроків і просто перевірити час можна за допомогою всього одного пристрою — фітнес-браслета. Його підключають до смартфона й носять на руці як звичайний годинник. Функціонал фітнес-браслета залежить від обраної моделі.

Він зручний як для контролю здоров'я (вимірювання тиску, пульсу, рівня кисню в крові), так і для правильного контролю за розпорядком спортивних занять (фітнес-трекер, крокомір, датчик спалювання калорій).

№5 Універсальний фітнес-браслет: користь для здоров'я та тренувань

№6 Трекери сну: як контролювати нічний відпочинок

На жаль, людина не може контролювати себе під час сну й відслідковувати, які зовнішні чинники впливають на якість і тривалість відпочинку. Для цього існують спеціальні трекери сну: контактні й безконтактні. Вони мають такі функції:

  • вимірюють час сну й неспання вночі;
  • відстежують фази відпочинку;
  • вимірюють частоту серцевих скорочень;
  • фіксують рухи тіла;
  • вимірюють частоту дихання;
  • записують і зберігають усі показники в додатку, встановленому на смартфон.

№6 Трекери сну: як контролювати нічний відпочинок

На ранок, після пробудження, у телефоні можна буде ознайомитися з детальним звітом про нічний сон, а також рекомендаціями про те, як зробити сон здоровим і міцним.

Однак варто зазначити, що перевірені поради по підвищенню якості нічного відпочинку може давати тільки кваліфікований лікар.

№7 Очищувачі повітря: видалення шкідливих бактерій та алергенів

Розглядаючи електронні гаджети для здоров'я, не можна не згадати про очищувачі повітря. Вони являють собою смарт-пристрій, який видаляє бактерії, віруси, різні алергени з повітря та зволожує його.

Варто тільки відчинити вікно в квартирі, розташованій поблизу проїжджої частини, промислового заводу або просто місця цвітіння амброзії, і приміщення відразу ж наповниться шкідливими патогенами й речовинами. Тому використання очищувачів повітря не є рідкістю, а, навпаки, дуже поширене, особливо у великих, промислових містах.

Існує кілька видів розумних гаджетів для очищення повітря:

  • фотокаталітичний;
  • на основі водного фільтра;
  • адсорбційний (вугільний);
  • з технологією тонкої механічної очистки;
  • з іонізуючим фільтром;
  • на основі ультрафіолету.

Який з них краще? Однозначно відповісти не можна, усе залежить від ваших цілей та наявного бюджету.

№7 Очищувачі повітря: видалення шкідливих бактерій та алергенів

№8 «Розумний» фен: як не пересушити волосся й збагатити його мінералами

Після миття волосся так хочеться, щоб воно якомога швидше висохло, тому досить поширеною проблемою є його пересушування за допомогою фена, у результаті чого шкіра голови стає сухою, а волосся починає випадати.

Для вирішення цього питання зовсім нещодавно був винайдений розумний гаджет для здоров'я волосся, фен Smart Ego Hairdryer. У нього вбудований спеціальний розпилювач мінералів, а їх подача на волосся контролюється завдяки сенсорному екрану.

Використання даного гаджета дозволяє швидко сушити волосся, насичуючи його мінералами й не пересушувати. Однак перед його покупкою все ж слід проконсультуватися з вашим лікарем, щоб упевнитися у відсутність алергії на розпилюванні феном компоненти.

№8 «Розумний» фен: як не пересушити волосся й збагатити його мінералами

№9 Масажер для очей: зняття втоми й нормалізація кровообігу

Після напруженого робочого дня або тривалої роботи за комп'ютером втомлюються очі. Звичайно, у роботі потрібно робити перерви, а для комп'ютера можна використовувати окуляри, але крім цього існують і корисні гаджети для здоров'я очей — смарт-масажери у вигляді окулярів. Їх виробляють кілька компаній.

Принцип дії даного гаджета полягає в тому, що його повітряні подушки під дією компресора послідовно надуваються й здуваються, таким чином масажуючи шкіру навколо очей. У функцію масажера також включений підігрів та звукова терапія. Контролювати роботу пристрою можна за допомогою дисплея, який буде сам пропонувати оптимальний для користувача режим.

Масаж нормалізує кровообіг і розслабляє очні м'язи. Однак використовувати масажер більше 15 хвилин на день не рекомендується.

№9 Масажер для очей: зняття втоми й нормалізація кровообігу

№10 Дзеркало, яке стежить за здоров'ям шкіри обличчя

Сучасні гаджети для краси й здоров'я не можуть замінити повноцінний похід до лікаря й поставити правильний діагноз, але вони здатні розпізнати перші ознаки нездужання. Так, наприклад, смарт-дзеркало HiMirror є планшетом з камерою, яка робить фотографії обличчя, аналізуючи шкіру за 10-ти параметрами.

Розпізнавши чорні цятки, вугрі (акне), зморшки або розширені пори, гаджет радить перелік косметичних засобів для усунення даних проблем. Крім цього дзеркало виступає міні-енциклопедією засобів по догляду за обличчям, у пам'яті планшета містяться дані по більш, ніж 10 тисяч косметичних засобів.

№10 Дзеркало, яке стежить за здоров'ям шкіри обличчя

Однак пам'ятайте, що точні діагнози й правильне лікування може призначати тільки кваліфікований лікар. Тому перед купівлею будь-якого гаджета для здоров'я уважно вивчіть його характеристики й при потребі зверніться до медичного фахівця.

Ми розповіли, які пристрої можна використовувати для вимірювання тиску, а ось чому він буває підвищеним і як проводити профілактику гіпертонії читайте в новій статті про високий тиск.

А також зверніть увагу на матеріал, написаний лікарем педіатром-неонатологом, у якому розглядається проблема перехідних станів новонароджених.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.