0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Феншуй квартири, будинку й саду: як облаштувати житло, щоб залучити багатство

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Феншуй квартири, будинку й саду: як облаштувати житло, щоб залучити багатство

Як ви ставитеся до феншуй? Не поспішайте відповідати, спочатку дізнайтеся про нього трохи більше інформації з даної статті, а потім робіть висновки.

Феншуй існує кілька тисячоліть, а суперечки про нього ведуться до цих пір: хтось у нього вірить, хтось називає шарлатанством. Саме такий неоднозначністю він і цікавий.

Отже, почнемо екскурс в світ вчення феншуй.

Що таке феншуй?

Різні джерела досить складно описують його значення, тому давайте звернемося до кембріджського словника, де все пояснено доступно. Там сказано, що феншуй ( «фен» — вітер і «шуй» —вода) — древнє китайське вірування про досягнення гармонії між людиною та зовнішнім світом за допомогою обміну енергіями.
Дана філософія показує, як гармонізувати вплив природи й всесвіту, як правильно облаштувати своє житло, щоб залучити благополуччя в життя та захиститися від хвороб.

Існує 3 основи феншуй:

  • в оптимізації потребує будь-який простір:
  • збереження балансу між початками Інь і Янь обов'язкове;
  • необхідно прагнути до рівномірного співвідношення 5 стихійних елементів: металу, вогню, землі, води й дерева.

Професійно гармонізувати простір, зберігши в балансі Інь і Янь та зберігти рівновагу 5 стихійних елементів, зможе майстер по феншуй.

Людина, яка змінить ваше життя: майстер по феншуй

На даний момент існує не багато фахівців, які досконально знають закони феншуй. Зазвичай до таких експертів звертаються, щоб облаштувати свій будинок згідно з принципами феншуй, спланувати розміщення меблів в офісі або ж залучити благополуччя й гроші у своє життя.

Якщо ж попросити фахівця з феншуй перевірити узгодженість позитивної та негативної енергії в будинку, він обов'язково візьме з собою компас Лопань. Даний прилад досить складний — він має 36 кіл, між якими розташовані китайські формули. Кола розділені вертикальними променями на 24 сегмента. У центрі компаса, так званому «небесному ставку», знаходиться чутлива стрілка. Вона обертається на 360 градусів.

Компас по феншуй показує, яка енергія в різних зонах вашого будинку. Як це відбувається? Його потрібно поставити на гладку поверхню в досліджуваній кімнаті, потім подивитися, на які формули вказує стрілка, і розшифрувати їх. Правильно пояснити свідчення може тільки фахівець з феншуй.

Що таке енергії Ці й Ша та як вони впливають на житловий простір?

Згідно стародавнім китайським віруванням у нашому світі все може мати свою позитивну енергію й випромінювати її зовні. Вона називається Ці й утворює навколо людини та інших істот певне поле, яке здатне захищати їх від негативу.

Енергії Ці завжди протистоїть негативна енергія Ша. Вона несе нещастя, розлади, хвороби й безгрошів'я. Ша негативно впливає на сімейні взаємини, роботу, дружбу, любов та багато іншого. Згідно феншуй потоки цієї енергії рухаються тільки по прямій лінії, тому стародавні китайці рекомендували робити всі доріжки до будинку звивистими.

Хоч Ша й Ці завжди проходять поруч один з одним, феншуй намагається мінімізувати вплив поганої енергії та посилити вплив хорошої. Для цього розроблено безліч важливих правил і рекомендацій.

Перейдемо до основних порад китайського вчення для залучення благополуччя та щастя у ваше житло.

Феншуй будинку: 5 рекомендацій для залучення позитивної енергії

Мій дім — моя фортеця. Але як зробити власну оселю надійною фортецею, куди не проникає негативна енергія та неприємності?

Експерт з феншуй Лаура Бенко виділяє 5 ключових позицій, які впливають на благоустрій приватного будинку згідно давньокитайському віруванню.

№1 Околиці впливають на енергетику будинку

Перед купівлею нового будинку перевірте околиці. Чи немає поруч хворих дерев, рослин і напіврозвалених будівель? Якщо такі зустрічаються, значить, це поганий район для придбання тут житла, значить, у цьому місці негативна енергія заважає благополучному життю.

№2 Будинок, розташований на перехресті, приносить нещастя

Деякі будинки стоять недалеко від місця перетину двох вулиць у формі літери Т. Житла, які розташовані в глухому куті однієї з цих вулиць піддаються сильному потоку Ці й Ша. Він руйнує власну енергію будинку та призводять до тривожності, пригнічення, емоційного вигоряння його жителів. Тому не купуйте будинок і землю поблизу перехресть.

№3 Справність і чистота — запорука благополуччя

Основний закон феншуй багатство в будинку. Підтримуйте в чистоті й порядку своє житло. Періодично перевіряйте стан даху, а якщо він протікає — перекрийте його. Слідкуйте за цілісністю стін, є тріщини — замажте їх.

Згідно з правилами феншуй дах, що протікає й тріщини пропускають у будинок негативну енергію, а вона призводить до нещастя й безгрошів'я.

Не захаращуйте територію перед входом і по всьому периметру будівлі. Позитивна енергія заходить тільки в чисті та охайні житла, до яких ніщо не загороджує шлях.

№4 Правильне розташування гаража

Ні в якому разі не робіть над гаражем спальню, дитячу, вітальню, кухню та кабінет. Гаражне приміщення накопичує в собі згустки важкої енергії, які піднімаються вгору, досягають житлової кімнати й провокують проблеми в сімейних відносинах. Найкраще плануйте гараж окремим приміщенням або зробіть над ним комору.

№5 Центр ділянки — найкраще місце

Майстри по феншуй рекомендують проектувати будинок саме в центрі земельної ділянки. При такому плануванні позитивна енергія буде рівномірно поширюватися не тільки в межах будинку, але й по всій прилеглій території (саду, городу, клумб і газонів). Ці

несе тільки щастя, благополуччя й успіх.
З точки зору безпеки це теж вигідно — буде відкритий огляд на всі 4 сторони світу, і жоден зловмисник не залишиться непоміченим.

Як облаштувати квартиру по феншуй?

Облаштовуючи своє житло, перш за все слід думати про безпеку й комфорт. Саме ці два поняття лежать в основі феншуй квартири. Комфорт створюється завдяки правильному плануванню кімнат і розташуванню предметів в них, а безпека досягається шляхом нейтралізації негативного впливу Ша й зменшення кількості гострих кутів, об які можна поранитися та які концентрують негативну енергетику.

Давайте познайомимося з 5 основними порадами по феншуй квартири, які допоможуть зробити життя комфортним, а відпочинок повноцінним.

№1 Розташування дверей

Двері не просто дозволяють людині входити й виходити з приміщення, але пропускають енергію. Щоб цього руху нічого не заважало, потрібно очистити місце перед дверима й за ними: підмести, прибрати зайві предмети, почистити килимки.

Якщо в будинку є двоє дверей, які розташовані одні навпроти одних, то позитивна енергія Ці може занадто швидко проходити через них. Таким чином, все добро і можливості, які вона несе, пройдуть повз.

Щоб її сповільнити, можна покласти плитку з геометричним орнаментом або візерунковий килимок. Вони будуть сповільнювати рух потоку Ці, що дозволить позитивній енергії затриматися в будинку та залучити більше сприятливих змін.

№2 Вікна

Вікна, згідно феншуй, є «очима» квартири. Тому їх потрібно ретельно й регулярно мити, щоб вони пропускали більше світла та було видно навколишній світ. Саме через чисті шибки вікон позитивна енергія проникає в будинок. Якщо вікна брудні, цей потік зупиняється.

Сонячне світло дуже важливе для людей та рослин, а його впускають саме «очі» квартири. Світло робить житло світлим, воно здається більш просторим і затишним.

№3 Шкода мотлоху та  зіпсованих речей

У будь-якій квартирі є далекі кути, антресолі, приховані ніші, куди дуже часто складають непотрібні предмети. Якщо річчю не користуватися більше року, то вона буде збирати погану енергію й через рік почне випромінювати її назовні. До таких речей можна віднести: одяг, який перестали носити, побутову техніку, яка не використовується, посуд з тріщинами та інші зламані, непрацюючі предмети.

Від усього перерахованого вище потрібно позбавлятися, щоб уникнути впливу негативної енергії, яка може призвести до сварок, сімейним негараздів ​​і провалів на роботі.

№4 Командна позиція

Командна позиція згідно феншуй — це місце в кімнаті, куди слід поставити ліжко, диван, письмовий стіл або будь-який інший предмет, за яким людина проводить багато часу. Тому що саме в цьому місці буде найкраще проглядатися решта кімнати й він буде захищеним від будь-яких неприємностей, тобто «командиром» положення.

Ліжко, диван або робочий стіл у командній позиції потрібно ставити так, щоб з них було видно вхідні двері й між ними можна було провести діагональ, але ні в якому разі не пряму лінію, так як у двері може увійти небезпека, а негативна енергія Ша рухається тільки по прямій.

№5 П'ять елементів

Одне з головних переконань феншуй для багатства — це збалансоване поєднання в декорі квартири п'яти стихій: вогню, металу, води, землі й дерева, яке принесе щастя та успіх його жителям. Жоден з цих елементів не повинен бути в надлишку або дефіциті.

Уважно перевірте свою квартиру на наявність кожного з п'яти елементів і їх символів. Наприклад, якщо багато стихії вогню (камін, свічки, піч), то це може провокувати агресію в домочадців. Постарайтеся мінімізувати надлишок будь-якої стихії у квартирі. Дотримуйтесь балансу п'яти елементів.

Навчання феншуй займає тривалий час, однак якщо дотримуватися перерахованих вище правил, то це дозволить почати залучати позитивну енергію в життя. А продовжити можна вивчаючи та застосовуючи правила феншуй для саду.

Як організувати феншуй саду?

Стародавні китайці надавали великого значення природі. Для них кожен живий куточок вважався місцем сили, але за однієї умови — там повинно бути все по феншуй.

Для благоустрою саду були створені певні вимоги. Так, для рівномірного розподілу позитивної енергії, ділянка повинна мати форму квадрата або прямокутника. Її потрібно ділити на 9 квадратів, така система називається Ло-Шу, і розміщувати в них певні предмети.
За що ж відповідає кожна зона?

№1 Центр — здоров'я

На ділянці слід вирощувати трави та інші рослини, які мають лікувальні властивості. Вони не тільки будуть випромінювати енергію здоров'я, яка рівномірно розподілитися по всьому саду, але ще з них можна готувати лікувальні чаї, відвари або настоянки. До таких рослин відносять: мати-й-мачуху, чебрець, шавлію, люцерну, пустирник, ехінацею, ромашку.

№2 Північ — кар'єра

У цьому квадраті слід розміщувати водні об'єкти, наприклад, ставок, озеро, фонтан. Феншуй багатства, достатку й прибутку символізує вода, а її перебіг і хвилі — постійний грошовий потік. Тому якщо хочете, щоб зарплата зростала, а кар'єра йшла вгору, скористайтеся даною порадою.

№3 Північний схід — мудрість

Перш, ніж пізнати мудрість, потрібно розібратися в собі й досягти гармонії з навколишнім світом. Для цього на північному сході слід розташувати газон, де можна займатися йогою, медитацією або просто відпочивати. Такі дії обов'язково допоможуть досягти мудрості й внутрішньої впевненості.

№4 Північний Захід — дружба

За феншуй головний елемент зони — метал. Предмети з цього матеріалу, розміщені на північному заході, допоможуть зав'язати нові знайомства й зміцнять дружбу. Поставте тут металеву лавку, садову скульптуру або клумбу.

№5 Схід — сім'я

Дана зона покликана збирати всіх членів сім'ї разом і зміцнювати їх взаємини. Так вважали стародавні китайці та радили розміщувати на сході терасу, альтанку, де б за чашкою чаю або під час літнього вечора збиралися всі домочадці.

№6 Південь — репутація

У цій зоні ви повинні спілкуватися з людьми й справляти на них гарне враження. Поставте на півдні комфортну альтанку, ажурну лаву, запросіть друзів і постарайтеся бути привітним до оточуючих.

№7 Південний схід — багатство

Високі дерева та ліхтарі здатні краще вловлювати потік позитивної енергії Ці, яка обіцяє грошові успіхи та фінансове благополуччя. Також на південному сході можна сконструювати невеликий ставок або фонтан, адже вода символ багатства.

№8 Південний захід — любов

Любов і відносини завжди мають на увазі двох людей, тому в цій зоні потрібно поставити парні предмети або посадити парну кількість рослин. Наприклад, розмістіть тут дві садових фігурки або почніть вирощувати дві яблуні.

№9 Захід — діти

Так як діти завжди дуже активні й постійно знаходяться в русі, то й цей квадрат повинен бути жвавим. Якщо у вас є маленька дитина, тут можна поставити гойдалки та гірки, а якщо її немає, посадіть на заході яскраві квіти, щоб до них прилітали метелики, бджілки й створювали постійний рух. Ще можна змайструвати в західній зоні годівницю для птахів, адже вони носії активної позитивної енергії.

Тепер ви знаєте про основні закони феншуй в будинку, квартирі та в саду. Спробуйте скористатися цими порадами на практиці, і життя обов'язково зміниться.

Можливо, ви давно замислювалися про те, як правильно вибирати сонцезахисний крем і якому показнику SPF віддати свою перевагу? Сонцезахисна косметика може бути як з SPF15, так і з SPF100, але що це означає та чи впливає даний показник на кількість безпечних годин перебування під сонцем? Дізнайтеся відповіді на ці питання зі статті про сонцезахисний крем.

А також ми проводимо новий освітній проект «Жіноча самоосвіта», в рамках якого будемо зустрічатися з висококваліфікованими лікарями та задавати їм ті питання, які цікавлять наших читачок, але вони соромляться поставити їх особисто. Читайте перше інтерв'ю про 5 найбільш незручних питання гінекологу, які хвилюють усіх жінок, але їх соромно поставити!

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можно довіряти.

 

Джерела

Feng shui / Cambridge Dictionary

Ondes et champs. Feng Shui et géobiologie à grands traits / Afis Science 

How to Find the Feng Shui Command Position / The Spruce

Feng Shui Home Tips for Good Vibes / Mydomain 

How to Create Good Feng Shui in Your Home / The Spruce

7 Simple Ways to Use Feng Shui in Your Home / Clever

Feng Shui / National Geographic

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.