0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чому волосся швидко жирніє: основні причини й поради по догляду

Жирний тип волосся - це проблема з якою стикаються дуже багато людей. Але чи є це нормою чи це наслідок неправильного харчування, перебудови гормонального фону чи стресових ситуацій? І як боротися із підвищеною жирністю волосся? Усі відповіді на запитання шукайте у нашій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чому волосся швидко жирніє: основні причини й поради по догляду

Погодьтеся, несправедливо, що в одних людей волосся швидко жирніє, буквально на другий день після миття, а інші можуть тиждень про це не замислюватися. Чому так відбувається? У всьому винна генетика або гормональний збій?

Прямо зараз ми розповімо про всі причини, очевидні й не дуже.

Що таке жирне волосся?

Жирним волосся стає в результаті підвищеної активності роботи сальних залоз, розташованих у шкірі. Вони виділяють надмірно багато себума (жирового секрету), який постійно діє на корені, роблячи їх засаленими.

Основна функція сальних залоз — це захист тіла від шкідливих мікроорганізмів, шляхом виділення сального секрету. Він не дозволяє проникати бактеріям, вірусам всередину клітин епідермісу й зволожує шкіру людини.

Дівчата частіше, ніж хлопці, комплексують через жирне волосся, особливо якщо локони прямі, а не кучеряві або хвилясті. Тому що рівне волосся швидше піддається впливу шкірного жиру.

Проблему сальних залоз голови та інші питання щодо волосся вивчає трихологія. Ця наука поділяє все волосся на 4 типи: нормальне, змішане, жирне й сухе. До змішаного типу відносять жирне волосся біля коренів і сухе на кінчиках.

Запам'ятайте, для кожного типу волосся існують свої засоби по догляду. Якщо ви йдете в магазин купувати шампунь, який бачили в рекламі, і не звертаєте увагу на те, для чого він призначений, то велика ймовірність, що він не підійде або буде неефективним.

Що таке жирне волосся?

Розглянемо різні причини, чому волосся  швидко жирніє, першою з яких буде гормональний збій.

Жирне волосся причини: як впливає гормональна перебудова на стан волосся?

Статеве дозрівання

Хто в підлітковому віці не страждав від нескінченних прищів і жирного волосся? У 8 з 10 випадків у дівчат і хлопців починають посилено працювати сальні залози під час пубертатного періоду (статевого дозрівання), через що дуже швидко жирніє волосся.

Причина криється в гормональній перебудові всього організму, збільшується вироблення тестостерону та естрогену, які стимулюють виділення себума. Через це не тільки жирніє волосся, але й жирніє шкіра, з'являються прищі.

Вагітність

Швидко жирніє волосся в підлітків, але це відбувається не тільки у них. Крім пубертатного періоду, причиною можуть бути гормональні зміни в період вагітності, так як підвищення рівня естрогену сприяють активізації сальних залоз. Однак це відбувається не у всіх майбутніх мам.

Яким повинен бути догляд за жирним волоссям під час вагітності? Часте миття теплою й гарячою водою не виправить ситуацію, так як тепла вода навпаки стимулює діяльність сальних залоз. Для зменшення жирності волосся можна використовувати аптечні засоби: масло календули й касторки або мити голову відварами з додаванням трав. До таких рослин фахівці відносять:

  • кропиву;
  • мати-й-мачуху;
  • лопух;
  • звіробій;
  • гірчицю;
  • трав'яний збір (шишки хмелю, польовий хвощ, кропива, мати-й-мачуха).

Менопауза

Це той час, якого всі жінки чекають з засмученням, адже відбувається перебудова організму, яка супроводжується різними негативними симптомами. До одного з них зараховують підвищену жирність волосся, проте все індивідуально.

Жирне волосся причини: як впливає гормональна перебудова на стан волосся?

У період клімаксу відбувається дефіцит естрогену й змінюється рівень гонадотропних гормонів. Такі процеси призводять до підвищеного потовиділення, а це в свою чергу сприяє швидкому засалюванню волосся. У деяких жінок волосся починає випадати.

До профілактики менопаузи й полегшення її симптомів відносять такі методи:

  • терапія препаратами, що містять естроген, за приписом лікаря;
  • спеціально складена дієта;
  • вживання вітамінів в таблетованому вигляді;
  • санаторне лікування;
  • фізичні вправи.

Крім гормональних змін на здоров'я волосся може позначитися й психологічний стан людини.

Сальне волосся під час стресових ситуацій: чому так відбувається?

У сьогоднішньому ритмі життя мало кому вдається зберегти внутрішній спокій та уникнути стресових ситуацій. Стрес не проходить для нашого організму безслідно, він призводить до стрибка кортизолу, його інша назва гормон стресу. Кортизол активує себоцітов (клітини виробляють шкірне сало) і шкіра голови стає жирною, те ж саме відбувається і з волоссям.

Чим швидше ви впораєтеся зі своєю тривогою, тим швидше рівень кортизолу прийде в норму й сальні залози повернуться в звичний режим функціонування. Спробуйте медитацію, прогулянки на свіжому повітрі, зарядку, восьмигодинний сон і збалансоване харчування.

Взаємозв'язок неправильного харчування й жирного волосся: які продукти краще виключити з раціону

Часте вживання шкідливої ​​їжі сприяє погіршенню стану волосся: воно може швидко жирніти, ставати сухими або навіть випадати. Причиною швидкого засалювання є споживання великої кількості рафінованих вуглеводів і насичених жирів, вони посилюють інтенсивність вироблення шкірного жиру. Щоб цього уникнути, потрібно переглянути свій раціон і відмовитися від деяких продуктів. Якщо відмова здається крайнім варіантом, то спробуйте готувати страви з ними рідше.

Ось категорії продуктів, які сприяють швидкому засалюння волосся:

  • смажена та жирна їжа;
  • гострі й мариновані продукти;
  • солоні страви;
  • алкоголь;
  • газовані напої.

А які ж продукти запобігають швидкому засолюванню волосся? Фахівці-трихологи вважають, що вберегти волосся від надмірної кількості себума можуть продукти, що містять:

  • вітаміни В (зміцнює волосся) і Е (нормалізує роботу сальних залоз), наприклад, що містяться в червоному м'ясі, птиці, рибі, овочах та фруктах;
  • цинк (стимулює імунні процеси), а саме вівсяні пластівці, зернові, бобові та горіхи.

Взаємозв'язок неправильного харчування й жирного волосся: які продукти краще виключити з раціону

Правильне харчування — найпростіший крок до здорового волосся. Але якщо причина жирного волосся криється не в їжі, а в дерматологічному захворюванні, то впоратися з цією проблемою буде важче.

Чи можуть дерматологічні захворювання спровокувати швидке засалювання волосся?

Існує кілька дерматологічних хвороб, пов'язаних зі збільшенням жирності волосся. Розповімо про найпоширеніше захворювання, себорейний дерматит (себорея).

Себорейний дерматит — це запалення шкіри голови внаслідок продуктів життєдіяльності дріжджоподібних грибів Malassezia, які призводять до збою роботи сальних залоз. Стан супроводжується свербінням та рядом інших симптомів. Себорея шкіри голови може протікати в одній з трьох форм: жирній, сухій та комбінованій.

Особливості кожного типу:

  1. Гіперфункція сальних залоз при жирній себореї призводить до виснаження волосся й великої кількості лупи на тлі їх надмірної жирності.
  2. Сильний свербіж, сухість шкіри голови, ламкість волосся характерні при сухій себореї.
  3. Комбінований тип себореї поєднує в собі симптоми першої та другої форми.

Лікувати від даного захворювання повинен лікар-трихолог. Курс призначеного ним лікування буде залежати від стадії й форми себорейного дерматиту, а також персональних особливостей пацієнта.

Чи може бути причиною швидкого засалювання волосся генетика? Лікарі трихологи одноголосно сходяться на думці, що на жирність волосся впливає генетична схильність. Для того, щоб її підтвердити навіть розробили спеціальний ДНК-тест «Трихологія», в якому порівнюються гени й аналізуються генетичні ризики захворювань волосся.

Правильний догляд за жирним волоссям допомагає запобігти їх швидкому засалюванню та зменшить негативний вплив генетичної схильності.

Як правильно мити волосся, щоб уникнути його підвищеної жирності?

Трихологи радять промивати волосся шампунем двічі. Спочатку змивається бруд і сало (продукт роботи сальних залоз), а потім уже після другого нанесення лікувальні компоненти шампуню починають свою дію на волосяні фолікули й коріння.

Також лікарі радить після миття наносити кондиціонер, бальзам або маску для знищення лужного середовища залишків шампуню. Результатом цих процедур повинні бути добре вимите волосся, без єдиної ознаки жирності на коренях. Шампунь необхідно ретельно змивати водою. Волосся слід мити не частіше, ніж 1 раз на 2 дні. Якщо дотримуватися вищезазначених рекомендацій, то волосся не буде електризуватися, швидко засалюватися та його можна буде легко розчесати.

Однак, якщо мити голову не часто, без використання шампуню або неретельно його змивати — волосся буде швидше жирніти.

Як правильно мити волосся, щоб уникнути його підвищеної жирності?

Ми розповіли про основні причини швидкого засалювання волосся. Бережіть себе й стежте за своїм волоссям, а при необхідності звертайтеся до лікаря.

Читайте також про вплив групи крові на характер людини та правила її переливання.

А також ми проводимо новий освітній проект «Жіноча самоосвіта», у рамках якого будемо зустрічатися з висококваліфікованими лікарями й ставити їм ті питання, які цікавлять наших читачів, але вони соромляться задавати їх особисто. Читайте перше інтерв'ю про 5 найбільш незручних питання гінекологу, які хвилюють усіх жінок, але їх соромно поставити!

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Цей редакційний матеріал пройшов перевірку на достовірність лікарем-дерматовенерологом медичного центру Medical Plaza - Нефьодова Тетяна Миколаївна.

 

Джерела

Типи волосся. Як визначити свій тип волосся / OLive

Волосся при вагітності: надаємо блиску та об'єму / 9 месяцев

Менопауза: причини захворювання, основні симптоми, лікування та профілактика / MedOboz

Yes, Stress Makes Your Hair Greasier / WellGood

Drugs used in skin diseases / WHO

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.