0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Вплив спеки та зневоднення на організм: лайфхаки для гарного самопочуття влітку

Небезпечно недооцінювати спеку. Високі температури інколи здатні призводити до дійсно серйозних наслідків: зневоднення, порушення метаболізму, набряків, порушення артеріального тиску та легкої гіпоксії. Дізнайтеся, чим небезпечна спека, хто найбільше страждає від спекотливої погоди та як врятувати себе влітку завдяки дуже простим, але дієвим лайфхакам.

Оновлено
Вплив спеки та зневоднення на організм: лайфхаки для гарного самопочуття влітку

Літня спека часом вибиває будь-яку людину з колії більше, ніж інтроверта виступ на публіці. Спека й високі температури повітря дійсно дуже недобре позначаються на здоров'ї. Тому команда apteka24.ua вирішила розібратися, як на нас впливає 40-градусне пекло й чи можна якимись простими способами уникнути зневоднення та проблем зі здоров'ям. Адже влітку краще бути бадьорим коником, ніж вареним раком, згодні? ;-)

Яка температура повітря небезпечна для організму?

Як ми з'ясували, несприятливою температурою повітря для організму є вже поріг в 25-27 °. Чим це обумовлено?

Усі молекули білків у нашому тілі, усі органи та системи адаптовані для оптимальної роботи при внутрішній температурі близько + - 37 °. Така умова — еволюційне надбання. Коли ж температура змінюється хоча б на градус більше або менше — це вже некомфортний стан для нашого організму. Температура впливає на всі внутрішні процеси. І коли вона змінюється — цей вплив поширюється на всі структури організму.

Було б логічно припустити, що ми могли б спокійно жити при температурі повітря в 37 °, проте це не так. Ми виробляємо власне тепло зсередини, так як усі хімічні процеси супроводжуються тепловіддачею. Тілу необхідно віддавати назовні зайве тепло. Але вже при 25-27 ° це стає важко, тому в нас посилюється потовиділення навіть при незначних фізичних навантаженнях.

Але яка ж температура найбільш небезпечна для організму? Лікарі сходяться на думці, що вже при 30 ° порушується метаболізм, калієво-натрієвий баланс, перебудовується робота нирок. 30 ° — це умовний поріг, після якого погано може стати навіть здоровій людині. І чим ближче температура наближається до 37 °, тим гірше вплив.

Як спека впливає на організм людини?

Коли стає жарко, у нас підсвідомо змінюється поведінка — ми одягаємо більш легкий одяг (щоб спростити випаровування поту з поверхні шкіри й швидше охолодитися), намагаємося перебувати в тіні (щоб була кращою тепловіддача), рідше дихаємо (так як при диханні відбувається істотна втрата вологи, яка й так потрібна організму в період спеки).

Чим же все це загрожує?

  1. Для того, щоб охолоджуватися, потрібно потіти. А для того, щоб потіти, потрібно втрачати вологу. Це призводить до порушення водно-сольового балансу та зневоднення.
  2. При зневодненні порушується метаболізм, клітинний розподіл, усі системи й органи перестають нормально функціонувати.
  3. Нирки, щоб зберегти вологу, перебудовуються на водозберігаючий режим, від чого виникають набряки.
  4. Судини шкіри й вени розширюються, щоб кров могла охолоджуватися, що призводить до порушень артеріального тиску.
  5. Рідкісне й поверхневе дихання призводить до легкої гіпоксії та загибелі нейронів в мозку. Як наслідок — запаморочення, шум у вухах, потемніння в очах та інші «принади» нестачі кисню.

Є категорії людей, які більше за інших страждають від спеки та погано переносять високі температури. У них не тільки погіршується самопочуття, але й загострюються хронічні хвороби.

До групи ризику відносяться:

  • новонароджені діти й діти більш старшого віку;
  • вагітні жінки;
  • гіпертоніки;
  • сердечники;
  • діабетики;
  • працівники вуличної, особливо фізичної, праці.

Безсоння, головні болі, тривожність і дратівливість — це теж вплив спеки. Організм переживає стресову ситуацію, яка позначається на неврологічному й психологічному стані.

І найнеприємніше, що може трапитися в спеку — тепловий удар. Нижче поговоримо про нього.

Чому виникає тепловий удар і які його симптоми?

Тепловий удар виникає внаслідок перегріву організму. Це трапляється в тому випадку, якщо є взаємодія двох факторів — високої температури повітря та високої вологості повітря, при яких неможлива тепловіддача.

Супроводжується тепловий удар явною симптоматикою:

  • температура тіла піднімається до 39-40 ° і вище;
  • шкіра стає сухою, гарячою та почервонівшою;
  • з'являється слабкість, млявість;
  • запаморочення, нудота, блювота;
  • дихання частішає, з'являється задишка;
  • пульс слабшає, стає частим;
  • можливе виникнення судом і м'язових спазмів;
  • у найважчих випадках можуть виникнути галюцинації і непритомність.

Даний стан потребує термінового виклику «швидкої допомоги». Перша допомога людині — постаратися максимально охолодити тіло.

Як врятуватися від спеки: 5 лайфхаків на замітку

Від високої температури, звичайно, без кондиціонера не врятуватися, але головне завдання в літню спеку — забезпечити організму тепловіддачу. Для цього є кілька простих порад від ВООЗ, які допоможуть перенести 40-градусну спеку якомога легше.

№1 Пийте більше води

Тіло надмірно пітніє й втрачає вологу, яку потрібно заповнювати. Плюс волога потрібна й для того, щоб швидше остигати при потовиділенні. Якщо не буде, чим потіти, організм не зможе охолоджуватися.

Норма питного режиму 2 літри на день у спеку не актуальна. Організму потрібно давати все, що він просить. Пийте стільки, скільки вам хочеться. Можете випивати до 5 літрів — так ви тільки врятуєте себе.

Єдина умова — не потрібно пити відразу багато води захлинаючись, особливо після фізичних навантажень. Пийте по одній склянці через рівні проміжки часу протягом усього дня, тим більше, що багато пити добре підходить для очищення організму.

№2 Дотримуйтесь температурного режиму

Зробіть усе можливе, щоб перебувати в тіні. Удома підтримуйте температуру вдень не вище 30 °, а вночі не вище 24 °. Спіть і перебувайте в найпрохолоднішому приміщенні в будинку.

Якщо є кондиціонер — охолоджуйтесь з його допомогою. Якщо кондиціонера немає, то необхідно завісити вікно білими жалюзями, які відбивають світло.

Вікна щільно закривати не потрібно, так як у будинку буде надлишок вуглекислого газу, який небезпечніший, ніж висока температура — краще залиште їх на провітрюванні для циркуляції повітря.

Протягом дня обприскуйте себе водою або приймайте прохолодний душ — охолоджуйтеся всіма способами.

№3 Правильний одяг

Неправильно підібраний одяг може блокувати й так утруднену тепловіддачу. Синтетика не дозволяє втрачати тепло. Тому потрібно носити тільки легкі, тонкі й натуральні тканини — найкраще бавовну, вона абсолютно не обмежує теплообмін.

№4 Не навантажуйте себе ситною їжею

У спеку травна система й так насилу справляється зі своєю роботою. Апетит зазвичай знижується. Тому не потрібно насильно змушувати себе їсти м'ясо або їжу, яку не хочеться.

Краща їжа в спеку — це свіжі або відварені овочі та фрукти. Таку їжу легше перетравлювати й в ній багато рідини.

№5 Ходіть босоніж

Якщо ви можете зняти взуття й ходити босоніж — зробіть це. Крім того, що додатково буде віддаватися тепло через ступні, це також стимулює мікроциркуляцію, яка тонізує організм і впливає на функціонування внутрішніх органів — справлятися зі спекою стане легше, судини прийдуть в тонус.

Загалом, для того, щоб уникнути зневоднення та теплового удару, потрібно пити багато води, харчуватися овочами та фруктами, ходити в легкому одязі й при першій-ліпшій можливості охолоджуватися. І пам'ятайте, що вода — це найголовніше.

До речі, вважається, що влітку справжнім порятунком для шкіри стає сонцезахисний крем з SPF. Косметологи в один голос рекомендують користуватися кремами для обличчя з SPF-фільтром. Але ми, команда apteka24.ua, задалися питанням, чи дійсно сонцезахисні креми настільки корисні й надають ефективний захист? І ми з'ясували, що все не зовсім так, як нам подається в рекламі. Щоб дізнатися більше, читайте нашу статтю про те, що таке SPF і як правильно вибрати сонцезахисний крем, щоб він дійсно приносив користь.

А якщо вам до відпустки залишилося всього пару тижнів, а ви після карантину ще не привели своє тіло в норму, то круті лайфхаки з цієї статті точно допоможуть швидко позбавитися від «апельсинової кірки» на стегнах.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Що робити при теплових травмах / МОЗ

Воздействие жары на здоровье: информация и рекомендации по охране здоровья населения / ВОЗ

Физиолог объясняет, как жара влияет на здоровье и что есть и пить, чтобы стало легче / Бумага

Пять советов страдающим от жары: что помогает, а что нет? / BBC

Периоды сильной жары: угрозы и ответные меры / UNCclearn 

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.