0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як лікувати гайморит: медики назвали найефективніші назальні засоби й таблетки

Порушення носового дихання, гнійні виділення з носа та інші симптоми гаймориту знижують продуктивність і примушують відчувати себе весь час втомленим. У нашій статті ви дізнаєтеся про профілактику гаймориту, а також про те, як правильно лікувати гайморит та які бувають симптоми і причини цього захворювання.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як лікувати гайморит: медики назвали найефективніші назальні засоби й таблетки

Одне з найбільш неприємних захворювань носа — гайморит. Він може супроводжуватися гнійними виділеннями, підвищенням температури та багатьма іншими симптомами. Але як його правильно лікувати та які медикаменти для цього вибрати?

Що таке гайморит і які види його існують

Гайморит — це запалення слизової верхньощелепних пазух носа (гайморових). Він буває гострим і хронічним. Найчастіше гайморит викликається вірусами та бактеріями.

Важливо зауважити, що дана патологія є різновидом синуситу, який ділиться на кілька видів залежно від місця локалізації. Гайморит також називають синуситом верхньощелепних пазух носа.

Гостре запалення слизових триває не більше 12 тижнів, а хронічне більше 3-х місяців.

Хронічний гайморит виникає на тлі повторних гострих запалень і при хронічному риніті. Причинами його появи також можуть бути:

  • викривлення носової перегородки;
  • аденоїди;
  • каріозні зуби;
  • вроджена вузькість носових ходів.

Виділяють три ексудативні (вихід рідини) форми гаймориту:

  1. Гнійний. Для нього характерно виділення гною з носових пазух. Даний тип захворювання може супроводжуватись підвищеною температурою, а збудниками в більшості випадків є бактерії.
  2. Серозний. При ньому спостерігається виділення серозної рідини з носа. Вона з гайморових пазух стікає в носову порожнину й людина відчуває необхідність висякатися.
  3. Катаральний. Супроводжується почервонінням і набряком внутрішньої оболонки. Причиною його появи можуть бути віруси та алергенні агенти. У більшості випадків виникає в дітей.

Також виділяють кілька форм продуктивного гаймориту (патологія слизових оболонок пазух):

  • поліпозний;
  • атрофічний;
  • пристінно-гіперпластичний;
  • некротичний;
  • холестеатомний;
  • казеозний.

Але чому ж виникає синусит верхньощелепної пазухи носа, що саме його провокує?

Причини й симптоми гаймориту

Звичайно, основним фактором, що провокує запалення гайморових пазух, є бактерії та віруси. Через бактерії якраз і з'являються гнійні виділення з носових пазух.

Основні причини гаймориту:

  • у результаті ускладнення гострого риніту, скарлатини, запальних захворювань зубів, грипу;
  • ослаблений імунітет або слабка імунна система через діабет, ВІЛ;
  • аномальна структура носових пазух;
  • протяги та переохолодження;
  • погана гігієна носових ходів або її повна відсутність.

Як же відрізнити гайморит від інших захворювань носової порожнини? Яка йому властива симптоматика?

Симптоми запалення гайморових пазух:

  • біль у гайморових пазухах (область під очима);
  • слизові виділення з носа;
  • порушення носового дихання;
  • підвищена температура тіла, озноб;
  • сльозотеча;
  • проблеми з нюхом або його втрата;
  • припухлість щік або повік (у окремих випадках).

Виявивши в себе ознаки появи гаймориту, потрібно негайно зайнятися його лікуванням, попередньо проконсультувавшись з лікарем.

Як лікувати гайморит: препарати та назальні засоби

Лікування повинно забезпечувати відтік рідини (гною, слизу) з ураженої гайморової пазухи та зняття запалення. Щоб зменшити набряк носових слизових, який виникає при запальному процесі, потрібно використовувати судинозвужувальні краплі.

Приклади дієвих судинозвужувальних, протинабрякових крапель при гаймориті:

Якщо в людини спостерігається сильне запалення, то щоб його зняти лікар може порекомендувати спрей в ніс з кортикостероїдами, наприклад:

Також в індивідуальних випадках може бути призначена інгаляція через небулайзер з використанням препарату Пульмікорт. Її слід проводити під наглядом лікаря.

Часто при гаймориті спостерігається підвищена температура тіла. Щоб її знизити потрібно дотримуватися постільного режиму, пити велику кількість води та приймати жарознижуюче. Найбезпечніший лікарський засіб, який знімає температуру — парацетамол, він є основною діючою речовиною багатьох препаратів. Також проти лихоманки можна використовувати ібупрофен. Однак перед вибором препарату варто проконсультуватися з лікарем.

Однією з причин появи гаймориту може бути бактеріальна інфекція. Для боротьби з нею використовують антибіотики. Спочатку лікар встановлює фактор, що спровокував запалення гайморових пазух, і якщо це були бактерії — виписує антибактеріальні засоби.

Кращі антибіотики при гаймориті в таблетованій формі:

Крім лікування спеціаліст також може призначити фізіотерапію, наприклад:

  1. Світлолікування (солюкс, лампа Мініна). Солюкс представляє собою лікування за допомогою спеціальної лампи з інфрачервоним випромінюванням. Її встановлюють на відстані 50-100 см від пацієнта і промені направляють на проблемну ділянку. Процедура триває 15-30 хв, а курс терапії розрахований на 10-15 сеансів. Приблизно такий же принцип використання й рефлектора Мініна, тільки він випромінює синє світло.
  2. УВЧ-терапія. Ідея цього виду фізіотерапії полягає у використанні електромагнітних полів ультрависокої частоти, звідси й абревіатура назви УВЧ. Її можна представити як лікування теплом, яке проникає в проблемні місця. УВЧ-терапія знімає спазм судин, зменшує біль, а також має протизапальну дію. Як правило, перед початком сеансу рекомендують використовувати судинозвужувальні капали.
  3. Електролікування (діатермія). Під час даної процедури застосовується струм високої частоти. Він проникає в тканини людини та викликає парниковий ефект. При гаймориті таке електролікування можна використовувати тільки якщо спостерігається позитивна динаміка й хороший відтік вмісту гайморових пазух.

Діатермію та всі перераховані вище методи повинен призначати виключно лікар, враховуючи в кожному даному випадку особливості пацієнта.

Дуже важливо при гаймориті промивати носову порожнину антисептичними розчинами. Найбезпечніше використовувати розчини, до складу яких входить морська сіль.

Для промивання носа можна застосовувати такі засоби:

Після промивання, коли гайморит викликала бактеріальна інфекція варто використовувати краплі в ніс або назальний спрей з антибіотиком. Найяскравішим прикладом таких препаратів вважається Ізофра.

Також для лікування риніту використовують фітопрепарати. Найбільш відомим з них є Синупрет. Він зменшує набряклість слизових, знімає запалення та сприяє поліпшенню відтоку гнійного або серозного вмісту гайморових пазух. Крім того, активні компоненти препарату пригнічують розмноження різних вірусів.

Усі представлені лікарські засоби можна використовувати для лікування гаймориту в домашніх умовах, звичайно, при дотриманні приписів лікаря. Фізіотерапевтичні процедури потрібно проходити в спеціально відведеному для цього кабінеті в лікарні.

Перед вибором лікарського засобу для боротьби із запаленням гайморових пазух, потрібно звернутися до профільного фахівця. Він випише найефективніший препарат і при необхідності призначить фізіотерапію.

Профілактика гаймориту: 5 основних правил

Щоб уберегти себе від даного захворювання, слід дотримуватися наступних 5 простих порад медичних фахівців:

  1. Обмежуйте контакти з хворими людьми. Інфікована людина є переносником інфекції, тому від неї потрібно дистанціюватися. А якщо ви самі відчуваєте себе погано, то слід залишатися вдома й постаратися обмежити прямий контакт з рідними, з якими ви живете ще.
  2. Займіться зміцненням імунітету. Сильна імунна система буде ефективніше боротися з вірусами, бактеріями та іншими патологіями. Їжте вітаміни, корисну їжу, займайтеся фізичною активністю та уникайте стресів.
  3. Не перемерзайте та уникайте протягів. У будь-який час року потрібно не допускати переохолоджень і одягатися відповідно до погоди. Це дозволить знизити ризики виникнення багатьох захворювань, у тому числі й гаймориту.
  4. Лікуйте всі захворювання до кінця, до повного одужання. При будь-яких відхиленнях у здоров'ї, включаючи гострі респіраторні інфекції, треба звертатися за медичною допомогою до лікаря. Після чого чітко слідувати його інструкції та пити призначені препарати. Якщо цього не робити й не доліковувати до кінця захворювання, то це може призвести до негативних наслідків.
  5. Постійно стежте за гігієною ротової та носової порожнини. Чистити зуби двічі на день і періодично промивати ніс повинна кожна людина. Це проста гігієна, яку не можна ігнорувати.

Бережіть себе й стежте за своїм здоров'ям, а якщо у вас виник гайморит — спробуйте застосувати рекомендації, зазначені в даній статті.

А ви знаєте, що одним з найпоширеніших ЛОР-захворювань вважається отит? Дізнайтеся, які симптоми отиту та чим його краще за все лікувати з нашої нової статті.

Якщо періодично виникає різь в очах, вони червоніють та печуть, то це може бути синдромом сухого ока. Чому виникає цей стан і які краплі для очей вибрати, читайте в новому матеріалі блогу.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Гострий гайморит / МОЗ

Гайморит / МедПросвіта

Sinusitis / Drugs.com

Acute sinusitis / Mayo Clinic

Sinus Infection (Sinusitis) / CDC

Sinusitis (sinus infection) / NHS

Sinusitis Treatments and Home Remedies / WebMD

Sinus Infection / ACAAI

Ten home remedies to relieve sinus pain and pressure / AllinaHealth

What You Need to Know About Sinusitis /  Healthline

What to do about sinusitis / Harvard Health Publishing

 

Відмові від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.