0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Аспірин для волосся: лайфхак про те, як зробити копійчаним засобом з аптеки волосся блискучим, густим і гладкими

Ацетилсаліцилова кислота має багато корисних властивостей, в першу чергу аспірин відомий завдяки своїм знеболюючим властивостям, і як виявилося його можна використовувати навіть для догляду за волоссям. Команда медичних експертів apteka24.ua розповіла про рецепти косметичних засобів з аспірином, та як їх правильно використовувати.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Аспірин для волосся: лайфхак про те, як зробити копійчаним засобом з аптеки волосся блискучим, густим і гладкими

Аспірин — популярний і недорогий препарат, який є практично в кожній домашній аптечці. Його використовують в основному як протизапальний, знеболюючий і жарознижуючий засіб. Однак на цьому корисні властивості препарату не закінчуються. Виявляється, існує безліч нетрадиційних рецептів ефективного застосування аспірину, наприклад, в косметології. Сьогодні ми хочемо розповісти про те, чим корисний аспірин для волосся і які косметичні засоби можна самостійно робити з цього копійчаного засоба.

Чим корисний аспірин для волосся і кому не можна користуватися домашньою косметикою з ацетилсаліциловою кислотою?

Аспірин для волосся в якості компонента косметичних препаратів використовується головним чином завдяки своєму складові. Основна діюча речовина цих ліків — ацетилсаліцилова кислота. Вона ніжно обволікає зовнішню частину волосків, акуратно згладжуючи їх пошкоджену структуру. Закриваючи лусочки й заповнюючи порожнечі, тобто пошкоджені ділянки, відновлює міцність волосяного покриву та запобігає (або стримує) тим самим андрогенетичного або дифузну алопецію.

Андрогенетична, а також дифузна (симптоматична) алопеція — це процес випадіння волосся як в окремих областях (лобова, скроневі частки), так і по всій поверхні голови, який обумовлений генетикою або пов'язаний з поступовим виснаженням волосків через внутрішні або зовнішніх чинників. Відомо, що жінки схильні до алопеції більшою мірою, ніж чоловіки, тому дуже важливо вчасно звернути свою увагу на стан волосся і вжити відповідних профілактичних заходів.

Якраз на ранніх етапах облисіння аспірин для волосся може виявитися досить ефективним, і що найприємніше — недорогим рішенням проблеми. Ацетилсаліцилова кислота не проникає у внутрішню структуру волосся і не руйнує його, а може відновити здоров'я і силу локонів.

Отже, ось лише малий перелік того, чим корисний аспірин для волосся:

  • запобігає передчасному випадінню волосся;
  • відновлює пошкоджені ділянки волосинок, усуває їх пористість;
  • повертає природний блиск волосся;
  • прибирає неприємний ефект жирності пасом;
  • допомагає позбутися від лупи;
  • надає обсяг волоссям.

Незважаючи на величезну кількість корисних властивостей, які надає аспірин для волосся, є у нього й деякі протипоказання. Потрібно розуміти, що на відміну від реп'яхової олії або яєчного жовтка, це все-таки медичний препарат, створений синтетичним шляхом.

Обов'язково зверніть увагу на застереження медиків, зокрема лікарів-трихологів, які не рекомендують займатися самолікуванням і застосовувати ацетилсаліцилову кислоту в деяких випадках.

Протипоказання до застосування аспірину для волосся:

  • є проблеми зі згортанням крові;
  • є індивідуальна непереносимість препарату;
  • досить сухе волосся (коли ви не можете повноцінно розчесати його без застосування бальзамів і поживних масок);
  • наявні ознаки себорейного дерматиту (захворювання, при якому сальні залози пошкоджуються грибковими інфекціями);
  • псоріаз або будь-які інші види хронічних захворювань шкірних покривів;
  • якщо ви вагітні або годуєте грудьми.

Враховуйте той факт, що аспірин може підсушувати шкіру голови й в окремих випадках викликати порушення роботи сальних залоз. Перед тим, як наносити будь-які саморобні маски, шампуні або змивки з ацетилсаліциловою кислотою, проконсультуйтеся з трихологом або проведіть тест готового виробу на невеликій ділянці шкіри.

Якщо після випробування у вас з'явилися: свербіж, висипання, почервоніння, тоді потрібно швидко змити засіб великою кількістю води та при необхідності звернутися до лікаря. Не варто також застосовувати саморобні косметичні засоби з аспірином в догляді за дітьми й домашніми вихованцями.

Секрети косметичних засобів з аспірином: ТОП-5 рецептів для розкішних локонів

У мережі є величезна кількість всіляких рецептів застосування аспірину для волосся. Пропонуємо вам зупинитися більш докладно на найпопулярніших варіантах, які вже були випробувані багатьма жінками і б'юті-блогерами.

Як правильно робити маски, шампуні і змивки з аспірином і які дози ацетилсаліцилової кислоти потрібно використовувати для створення доглядової косметики для волосся? Про все й по-порядку читайте далі.

Аспірин для росту волосся: як використовувати?

Лікування облисіння — це, як правило, дорога комплексна терапія, яка включає і коригування харчування, і нормалізацію режиму дня, і серйозну медикаментозну підтримку організму. Деякі трихологи рекомендують використовувати аспірин для росту волосся як профілаку облисіння. Лікарі кажуть, що потрібно діяти на випередження і всіляко намагатися зберегти природну силу та красу шевелюри.

Секрети косметичних засобів з аспірином: ТОП-5 рецептів для розкішних локонів

Для цього слід заздалегідь приготувати відвар ромашки лікарської і дочекатися, коли він охолоне до кімнатної температури. Потім потрібно акуратно подрібнити 3 таблетки аспірину (до станк порошку) і ніжними масажними рухами протягом 3-5 хвилин втерти аспірин в шкіру голови. Після цього ретельно промити волосся теплою проточною водою і обполоснути готовим відваром ромашки. Курс складається з 10-12 процедур на місяць.

Зверніть увагу!

Не варто збільшувати кількість таблеток і тривалість процедури, оскільки ви можете отримати хімічний опік шкіри.

Маска для волосся з аспірином: робимо правильно!

Аспіринова маска для волосся може включати в себе різні компоненти, але найбільш популярний інгредієнт — це звичайний кефір. Для того, щоб правильно приготувати суміш, потрібно подрібнити одну таблетку препарату і змішати отриманий порошок з кефіром (1 склянка). Добре перемішайте інгредієнти.

Маску для волосся з аспірином розподіляють плавними рухами по всій довжині волосся, накривають шевелюру целофановим пакетом, загортають у рушник і залишають на 20-30 хвилин. Процедуру бажано робити два рази на тиждень, протягом декількох місяців.

Дана аспіринова маска для волосся допомагає відновити структуру пошкодженого волосся. Якщо ви часто використовуєте фен, праску або плойку, така доглядова косметика може повернути локонам їх м'якість і природний блиск.

Чи можна змішувати шампунь з аспірином?

Шампунь з аспірином змішувати насправді небезпечно, оскільки в складі першого є, як правило, безліч добавок: барвники, парабени, сульфати та ін. Важко передбачити результат хімічної реакції. Тому ацетилсаліцилова кислота в шампунь додається тільки в одному випадку — якщо він зроблений самостійно, виключно з натуральних інгредієнтів.

Для цього зазвичай просто додають 1 подрібнену пігулку аспірину на 10 мл готового миючого засобу. Процедура, на думку деяких жінок, дозволяє прибрати почуття жирності волосся. Ацетилсаліцилова кислота в шампунь додається і для того, щоб повернути блиск локонам.

Зверніть увагу!

Не змішуйте аспірин з готовими косметичними засобами (шампунями, бальзамами, масками та ін.), Оскільки таке поєднання мало вивчене й може завдати шкоди вашому здоров'ю і красі волосся.

Аспірин для освітлення волосся: як приготувати змивку?

Для того, щоб трохи освітлити волосся, можна також використовувати таблетований аспірин. Для цього роблять спеціальну змивку з ацетилсаліцилової кислоти: 7-10 таблеток розводять в склянці з водою, потім отриману рідину розподіляють по пасмам, уникаючи попадання на шкіру голови й коріння волосся. По закінченню 10-15 хвилин волосся ретельно промивають під проточною теплою водою.

Результат: нефарбовані натуральні локони світлішають на тон або півтона, а забарвлені знебарвлюються.

Якщо ви невдало пофарбувалися, то теоретично можна застосовувати аспірин для освітлення волосся, щоб позбутися від небажаного відтінку й при цьому не угробити свої локони. Але потрібно розуміти, що все-таки кардинальних змін, як у випадку з використанням професійного освітлювача для волосся, очікувати не слід.

Секрети косметичних засобів з аспірином: ТОП-5 рецептів для розкішних локонів

Чи ефективний аспірин проти лупи?

Багато хто цікавиться тим, чи може допомогти аспірин проти лупи й як правильно його використовувати для того, щоб позбутися від грибка? Відповідаючи на це питання, потрібно для початку зрозуміти, що лупа може виникнути з кількох причин:

  • від надмірної пітливості (наприклад, коли ви постійно ходите в головному уборі);
  • при частому використанні миючих засобів, які містять в своєму складі луг;
  • в результаті порушень обміну речовин в організмі або хвороб, що тягнуть за собою збої в роботі сальних залоз;
  • в разі поразки шкіри грибковими інфекціями;
  • через рідкісну генетичну схильність.

Якщо ви постійно будете готувати рецепти домашніх косметичних засобів з ацетилсаліциловою кислотою, але ігнорувати перераховані вище проблеми, лупа не зникне. До того ж, аспірин сам по собі не позбавляє від грибка. Для цього існують спеціальні препарати й лікувальні шампуні.

Однак аспірин проти лупи можна застосовувати в якості профілактичного заходу, створюючи домашню маску для волосся.

Загальні побічні ефекти аспірину

  • розлад шлунку;
  • печія;
  • сонливість;
  • легкий головний біль.

Однак, при виникненні таких побічних реакцій, слід негайно звернутися до лікаря:

  • дзвін у вухах, сплутаність свідомості, галюцинації, прискорене дихання, судоми (судоми);
  • сильна нудота, блювання або біль у животі;
  • кривавий або баріться стілець, кашель з кров'ю або блювотою, схожою на кавову гущу;
  • лихоманка тривалістю понад 3 днів; або ж
  • набряк або біль, що триває більше 10 днів.

Для цього слід попередньо зробити відвар з лопуха, ромашки, кори дуба, лаванди, кропиви або суміші всіх цих цілющих трав. У склянку з відваром кидають 2 шипучі таблетки аспірину та чекають, поки він розчиниться. Готовий розчин наносять на волосся і чекають близько 10 хвилин, а потім змивають звичайною водою. Такий нехитрий прийом допомагає усунути перші прояви лупи.

Сподіваємося, що нескладні косметичні рецепти з додаванням аспірину допоможуть повернути блиск, силу й натуральну красу волосся. У нашому блозі ви також можете прочитати 5 рецептів використання кокосового масла й з'ясувати: чи дійсно гіалуронова кислота є кращим засобом проти старіння?

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Low-dose daily aspirin reduces topical minoxidil efficacy in androgenetic alopecia patients / PubMed (англ.)

Salicylic Acid Shampoo / WebMD (англ.)

Medications That Can Cause Hair Loss / WebMD (англ.)

Cosmetic Procedures for Hair Loss / WebMD (англ.)

Лечение алопеций у пациентов с различными условиями здоровья / Вестник трихологии

Протокол надання медичної допомоги хворим на алопеції / Наказ МОЗ України

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.