Коли жінка намагається завагітніти, саме час зосередитись на звичках здорового харчування. Це необхідно для того, щоб забезпечити свій організм усіма потрібними поживними речовинами, щоб шанси на зачаття увінчалися успіхом. У такому разі, що їсти до зачаття?
Майбутній мамі знадобиться набір здорових продуктів, багатих на поживні речовини та вітаміни, такі як:
- Фолієва кислота. Це вітамін B9 — один з найважливіших поживних речовин. Він не тільки має вирішальне значення для формування здорових клітин, але й допоможе запобігти вродженим дефектам. Норма споживання цього вітаміну до зачаття становить від 400 до 600 мкг. Продукти багаті на фолієву кислоту:
- листові зелені овочі (наприклад, шпинат, броколі);
- збагачені злаки;
- апельсини та полуниця;
- квасоля та горіхи.
- Кальцій. Він підтримує безперебійну роботу репродуктивної системи та може навіть допомогти швидше зачати дитину. Якщо у жінки мало запасів під час вагітності, організм забирає кальцій з її кісток і віддає його дитині, що розвивається, що може підвищити ризик остеопорозу (ламкості кісток) у майбутньому. Продукти, багаті на кальцій, включають:
- молоко;
- натуральний йогурт без добавок;
- сир;
- капуста та броколі.
- Залізо. Це мінерал, який доставляє кисень до всіх органів та систем. Жінкам потрібно близько 18 мг на день, але за вагітності добова потреба у залізі збільшується до 27 мг на день. Джерела живлення:
- злаки;
- яловичина, курка, індичка;
- шпинат.
- Омега-3 жирні кислоти. Допомагає регулювати ключові гормони, що викликають овуляцію, та збільшує приплив крові до репродуктивних органів. Міститься у таких продуктах:
- морепродукти;
- риба з високим вмістом жиру, включаючи лосось, анчоуси, сардини та оселедець;
- яловичина;
- горіхи та насіння (наприклад, волоські горіхи, насіння льону та чіа);
- рослинні олії, такі як лляна, соєва та рапсова.
- Клітковина. Корисна для нормальної роботи обмінних процесів в організмі, а також може зменшити ризик розвитку гестаційного діабету. До продуктових джерел відносяться:
- цільнозернові (пшеничний хліб, булгур, овес та кіноа);
- крупи з високим вмістом клітковини;
- фрукти та овочі (кукурудза та брокколі, а також груші, чорниця, малина та персики);
- квасоля та бобові (сочевиця, чорна квасоля, колотий горох та нут).
- Білок. Є основним джерелом енергії та забезпечує організм найважливішими поживними речовинами. Продукти, багаті на протеїн, включають:
- риба;
- м'ясо птиці (курка, індичка);
- нежирна яловичина.
- Здорові жири рослинного походження. Можуть знизити запалення в організмі, що сприяє регулярній овуляції та загальній фертильності. Приклади продуктів:
- горіхи;
- авокадо;
- оливкова олія;
- олія виноградних кісточок.
Збалансована дієта до вагітності впливає на розвиток дитини в утробі матері та її здоров'я у майбутньому. Саме тому необхідно приділити цьому належну увагу, коли жінка планує вагітність.
Джерела
Nutrition Before Pregnancy / StanfordChildrens (англ.)
Tips for a healthy pre-pregnancy diet / Tommys.org (англ.)
Nutrition Before Pregnancy / URMC (англ.)
Fertility Diet: What to Eat When Trying to Get Pregnant / Parents (англ.)
Онлайн: 08:00 - 21:00, без вихідних