0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Що їсти до зачаття?

Оновлено
apteka24

Офіційна відповідь

від apteka24.ua

Коли жінка намагається завагітніти, саме час зосередитись на звичках здорового харчування. Це необхідно для того, щоб забезпечити свій організм усіма потрібними поживними речовинами, щоб шанси на зачаття увінчалися успіхом. У такому разі, що їсти до зачаття?

Майбутній мамі знадобиться набір здорових продуктів, багатих на поживні речовини та вітаміни, такі як:

  1. Фолієва кислота. Це вітамін B9 — один з найважливіших поживних речовин. Він не тільки має вирішальне значення для формування здорових клітин, але й допоможе запобігти вродженим дефектам. Норма споживання цього вітаміну до зачаття становить від 400 до 600 мкг. Продукти багаті на фолієву кислоту:
  • листові зелені овочі (наприклад, шпинат, броколі);
  • збагачені злаки;
  • апельсини та полуниця;
  • квасоля та горіхи.
  1. Кальцій. Він підтримує безперебійну роботу репродуктивної системи та може навіть допомогти швидше зачати дитину. Якщо у жінки мало запасів під час вагітності, організм забирає кальцій з її кісток і віддає його дитині, що розвивається, що може підвищити ризик остеопорозу (ламкості кісток) у майбутньому. Продукти, багаті на кальцій, включають:
  • молоко;
  • натуральний йогурт без добавок;
  • сир;
  • капуста та броколі.
  1. Залізо. Це мінерал, який доставляє кисень до всіх органів та систем. Жінкам потрібно близько 18 мг на день, але за вагітності добова потреба у залізі збільшується до 27 мг на день. Джерела живлення:
  • злаки;
  • яловичина, курка, індичка;
  • шпинат.
  1. Омега-3 жирні кислоти. Допомагає регулювати ключові гормони, що викликають овуляцію, та збільшує приплив крові до репродуктивних органів. Міститься у таких продуктах:
  • морепродукти;
  • риба з високим вмістом жиру, включаючи лосось, анчоуси, сардини та оселедець;
  • яловичина;
  • горіхи та насіння (наприклад, волоські горіхи, насіння льону та чіа);
  • рослинні олії, такі як лляна, соєва та рапсова.
  1. Клітковина. Корисна для нормальної роботи обмінних процесів в організмі, а також може зменшити ризик розвитку гестаційного діабету. До продуктових джерел відносяться:
  • цільнозернові (пшеничний хліб, булгур, овес та кіноа);
  • крупи з високим вмістом клітковини;
  • фрукти та овочі (кукурудза та брокколі, а також груші, чорниця, малина та персики);
  • квасоля та бобові (сочевиця, чорна квасоля, колотий горох та нут).
  1. Білок. Є основним джерелом енергії та забезпечує організм найважливішими поживними речовинами. Продукти, багаті на протеїн, включають:
  • риба;
  • м'ясо птиці (курка, індичка);
  • нежирна яловичина.
  1. Здорові жири рослинного походження. Можуть знизити запалення в організмі, що сприяє регулярній овуляції та загальній фертильності. Приклади продуктів:
  • горіхи;
  • авокадо;
  • оливкова олія;
  • олія виноградних кісточок.

Збалансована дієта до вагітності впливає на розвиток дитини в утробі матері та її здоров'я у майбутньому. Саме тому необхідно приділити цьому належну увагу, коли жінка планує вагітність.

Джерела

Nutrition Before Pregnancy / StanfordChildrens (англ.)

Tips for a healthy pre-pregnancy diet / Tommys.org (англ.)

Nutrition Before Pregnancy / URMC (англ.)

Fertility Diet: What to Eat When Trying to Get Pregnant / Parents (англ.)

pharmacist
Безкоштовний чат з досвідченим фармацевтом

Опишіть симптоми або потрібний препарат — ми допоможемо підібрати його дозування чи аналог, оформимо замовлення з доставкою додому або просто проконсультуємо. Ми — це 28 фармацевтів і 0 ботів.

Так ми завжди будемо з вами на зв'язку і зможемо поспілкуватися в будь-який момент.

Опишіть симптоми або потрібний препарат — ми допоможемо підібрати його дозування чи аналог, оформимо замовлення з доставкою додому або просто проконсультуємо. Ми — це 28 фармацевтів і 0 ботів.

Так ми завжди будемо з вами на зв'язку і зможемо поспілкуватися в будь-який момент.

Онлайн: 08:00 - 21:00, без вихідних