0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Жіноча самоосвіта: 5 актуальних питань онкогінекологу, які турбують жінок різного віку

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Жіноча самоосвіта: 5 актуальних питань онкогінекологу, які турбують жінок різного віку

Зміст:

 

apteka24.ua підготувала новий випуск інформаційного проекту «Жіноча самоосвіта». Під час проєкту члени нашої редакції зустрічаються з висококваліфікованими лікарями й ставлять їм актуальні питання про жіноче здоров'я.

Багато жінок соромляться не тільки приходити на огляд до гінеколога, але й консультуватися зі своїм лікарем з приводу хвилюючих їх тем. Тому apteka24.ua вирішила стати таким собі посередником між пацієнтками та жіночими лікарями.

Сьогодні ми поставили, турбуючі наших читачок, питання Валентині Дьяковій, онкогінекологу вищої категорії й раднику з питань онкогінекології Дніпропетровського обласного відділення охорони здоров'я.

Під час розмови ми з'ясували, чи підвищує вагітність і аборти ризик виникнення раку органів малого таза, який з методів запобігання небажаної вагітності найбезпечніший для здоров'я й чи може прийом гормональних контрацептивів призвести до онкології.

— Чи підвищується ризик виникнення раку під час вагітності, при пологах і абортах?

вирус папилломы человека, впч, рак шейки матки, осмотр у гинеколога, профилактический осмотр у гинеколога, предраковое состояние, метод контрацепции, гинеколог, вопросы о женском здоровье, рак органов малого таза, методы предохранения, прием гормональных контрацептивов, онкология, беременность, рак во время беременности, предрасположенность к раку

— Ні, вагітність не провокує початок раку, але вона може активізувати процес розвитку онкології, який почався до неї. Може бути таке, що рак виник до вагітності, проте не був діагностований і жінка про нього не знала.

У більшості країн Європи прийнято планувати вагітність і проходити повне обстеження перед зачаттям дитини. Після нього жінка буде знати, що повністю здорова й може виносити, народити здорову дитину.

В Україні, на жаль, все відбувається інакше. Жінка спочатку вагітніє, а потім проходить обстеження, під час якого може виявитися наявність раку шийки матки, молочної залози, шлунка або інших видів раку.

У разі виявлення онкології виникає проблема, що робити з вагітністю. Тут усе залежить від того, в якій стадії виявлений рак, якщо в пізній, то можна не переривати вагітність, а лікувати патологію й народжувати.

Раніше вважалося, що вагітність потрібно переривати в усіх випадках, однак зараз можна робити хіміотерапію навіть перебуваючи в положенні. Після курсу терапії народжуються цілком здорові діти й у них не спостерігається ніяких відхилень.

— А рак під час вагітності впливає на дитину?

— Повідомлень про те, що у дитини виникла б патологія не було зафіксовано. Однак схильність до раку у неї може бути, так як онкологією боліла її мама.

— Чи може аборт провокувати рак шийки матки?

— У цілому, аборт — це агресивне втручання, яке тягне за собою вишкрібання слизової оболонки матки й цервікального каналу. Звичайно, це рано чи пізно може призвести до негативних наслідків.

Я рекомендую не робити аборт ні в якому разі, краще за все використовувати контрацепцію та не допускати вагітність. Якщо вона вже трапилася, то слід народжувати, так як після першого аборту може ніколи не настати вагітність.

Вишкрібання матки провокує запалення, туди може потрапити інфекція, що в кінцевому підсумку призведе до непрохідності маткових труб і жінка більше не зможе народити. Інфекція, що потрапила в місце запалення також може підвищити ймовірність виникнення міоми матки, кіст і раку органів малого таза.

— Який краще робити аборт: медикаментозний або хірургічний, якщо виникла така необхідність?

— Звичайно, краще зробити медикаментозний аборт. Він безпечніший і не травматичний, однак може підвищувати навантаження на ендокринну систему. Але все ж з двох видів абортів, я рекомендую саме його. Однак краще за все використовувати контрацептиви, тим більше, зараз існує дуже багато методів захисту від небажаної вагітності.

— Який метод контрацепції найефективніший та найбезпечніший?

предрасположенность к раку, выскабливание матки, миома матки, методы защиты от нежелательной беременности, внутриматочная спираль, гормональная спираль, золотая спираль, родинка на половых органах, гормональные контрацептивы, рак эндометрия, лактостаз, рак яичников

— Найбільш надійний метод — це внутрішньоматкова спіраль. На даний момент, існує багато різновидів спіралей, наприклад, золоті, гормональні.

Гормональні спіралі ставлять лише тоді, коли в жінки є якась патологія ендокринної системи (порушення менструальної функції, гіперплазія ендометрію). Без особливої ​​потреби такий вид спіралей не застосовують, більшості жінок безпечніше вибирати золоту спіраль, але перед цим потрібно проконсультуватися з гінекологом.

Щодня приймати таблетки незручно, тому що кожну таблетку потрібно випивати в один і той же час. Пропуск навіть одного прийому може призвести до небажаних результатів.

— Чи буває індивідуальна непереносимість матеріалів, з яких виготовлена спіраль?

— Таких випадків на моїй практиці не було. Звичайно, дівчатам і жінкам може не подобається наявність механічного засобу в матці, але це  надійний та безпечний для організму метод запобігання небажаної вагітності.

— Що робити, якщо з'явилася родимка на статевих органах?

— За її розвитком повинен спостерігати профільний фахівець і вирішити чи потрібно її видаляти. Він буде порівнювати, як з часом змінюється її розміри, контури, колір і вкраплення. У деяких випадках її відразу ж необхідно видаляти, однак до такого висновку повинен прийти виключно лікар.

— Чи може вірус папіломи людини (ВПЛ) викликати папіломи й кондиломи? Чи існують від нього щеплення?

— Так, може. Існує кілька типів ВПЛ, які можуть викликати різні патології. ВПЛ 6 і 11 типів викликають кондиломи, а найбільш висока онкогенність у 16 ​​і 18 типів.

Від даного вірусу в 1996 році вивели особливе щеплення й зробили його дівчаткам 9-12 років. Зараз це вже жінки старше 32 років. Але для того, щоб зробити якісь висновки щодо ефективність проведеної вакцинації потрібно, щоб покоління щеплених жінок досягло 70 річного віку.

Ми, лікарі онкогінекологи, вважаємо, що за щепленнями від вірусу папіломи людини майбутнє й завдяки їм можна буде побороти цю хворобу.

— Чи виробляється імунітет від ВПЛ після його лікування?

— Ні, після лікування від ВПЛ не виробляється імунітет на даний вірус і жінка знову може їм заразитися.

— Чи правда, що гормональні контрацептиви підвищують ризик виникнення раку?

вирус папилломы человека, впч, рак шейки матки, осмотр у гинеколога, профилактический осмотр у гинеколога, предраковое состояние, метод контрацепции, гинеколог, вопросы о женском здоровье, рак органов малого таза, методы предохранения, прием гормональных контрацептивов, онкология, беременность, рак во время беременности, предрасположенность к раку, выскабливание матки, миома матки, методы защиты от нежелательной беременности, внутриматочная спираль, гормональная спираль, золотая спираль, родинка на половых органах, гормональные контрацептивы, рак эндометрия, лактостаз, рак яичников

— Що стосується, раку ендометрія, то так гормональні контрацептиви можуть його провокувати, але ймовірність появи раку яєчників, навпаки, зменшується при прийомі таких препаратів.

Щоб не виник рак ендометрія на тлі прийому такого виду контрацептивів, жінка повинна постійно обстежитися в гінеколога й регулярно робити УЗД органів малого таза. Так як будь-який онкології передує передраковий стан, який не можна пропустити, після його виявлення потрібно негайно перейти до лікування патології.

— Чи існує взаємозв'язок між виникненням раку й діючими речовинами гормональних контрацептивів?

— Ні. До складу гормональних контрацептивів входять гормони в невеликих дозах, а самі контрацептиви рак не провокують.

Вони лише можуть змінювати гормональний фон, що у свою чергу може викликати гіперплазію ендометрія. Наприклад, якщо при лікуванні раку молочної залози жінка приймає гормони, які благотворно діють на молочну залозу, це не означає, що вони не впливають на інші органи, навпаки, такі гормони можуть стимулювати ендометрій. Тому всі жінки з патологіями молочної залози знаходяться на обліку в лікарів.

Маммологи, які лікують жінку гормональними препаратами стежать за тим, щоб вона регулярно ходила на огляд до гінеколога й робила УЗД. І як тільки з'являється гіперплазія або поліпоз, пацієнтці призначають оперативне втручання, щоб не розвивався рак даного органу, як правило, матки.

— Прийом контрацептивів може стимулювати зростання пухлин грудей?

— Безконтрольне застосування препаратів контрацептивів може викликати патологію печінки, цереброваскулярні захворювання (зміни в судинах) і ряд інших патологій з боку різних органів. Однак через прийом таких засобів рак може виникати вкрай рідко.

— А лактостаз може стати причиною розвитку пухлини?

— Якщо лактостаз (застій молока в молочній залозі) був локальним і спровокував новоутворення, то це новоутворення потрібно видалити. А якщо він був загальним і самостійно пройшов, то турбуватися нема про що. Для запобігання негативних наслідків лактостазу потрібно зробити УЗД або мамографію, за результатами якої буде чітко видно, залишилося новоутворення або все в нормі.

— Кажуть, що рак «помолодшав» і починає виникати навіть у молодому віці. Чому так відбувається?

вирус папилломы человека, впч, рак шейки матки, осмотр у гинеколога, профилактический осмотр у гинеколога, предраковое состояние, метод контрацепции, гинеколог, вопросы о женском здоровье, рак органов малого таза, методы предохранения, прием гормональных контрацептивов, онкология, беременность, рак во время беременности, предрасположенность к раку, выскабливание матки, миома матки, методы защиты от нежелательной беременности, внутриматочная спираль, гормональная спираль, золотая спираль, родинка на половых органах, гормональные контрацептивы, рак эндометрия, лактостаз, рак яичников

— Глобальна причина виникнення раку до кінця не зрозуміла. Наприклад, рак шийки матки, анальшій рак або рак ротоглотки викликається вірусом папіломи людини, а бактерія Helicobacter pylori провокує рак шлунка. Однак вплив на здоров'я людини хімічно обробленої і містячої консерванти їжі, радіоактивного випромінювання, сонячної інсоляції та впливу сучасних гаджетів повністю не вивчено. Зміна, стилю нашого життя та якості продуктів харчування цілком може бути причиною того, що рак «помолодшав».

Так, щорічно помічається 14-15 випадків раку у віці до 25 років, що свідчить про «омолодження» раку, раніше він, в основному, виникав після 29 років.

Існує два пікових періоди, під час яких збільшується ризик виникнення онкології. Перший — це 35-39 років, а другий починається після 50 років. Рівень захворюваності рахується на 100 тис. жителів. Кількість хворих на рак з кожним днем ​​зростає. Ще в 90-х роках на 100 тис. людей було 240-250 хворих жінки. Зараз же ця цифра зросла до 400.

Щоб запобігти появі раку шийки матки або раку яєчників, який протікає безсимптомно, слід регулярно проходити огляд у гінеколога і обстежуватися на пухлинні маркери. Крім того, важливо харчуватися здоровою їжею та продуктами, які містять антиоксиданти, а також уникати будь-яких стресових ситуацій.

Пам'ятайте ваше здоров'я тільки у ваших руках і не нехтуйте щорічними профілактичними оглядами у гінеколога.

Читайте також третю частину проекту «Жіноча самоосвіта», в якій онкогінеколог Валентина Дьякова розповідає, які симптоми бувають у раку шийки матки та інших органів малого таза, а також пояснює як лікувати дисплазію та скільки разів на рік потрібно відвідувати гінеколога.

А якщо вам цікаво дізнатися, чому під час менструації небажано займатися сексом і чи може передаватися ВПЛ при статевому контакті, то пропонуємо ознайомитися з інтерв'ю гінеколога Анни Мунтян, де вона детально відповідає на всі питання пов'язані з даною темою.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.