0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чому Україна закупила індійську вакцину від коронавірусу, а після китайську: у чому відмінності AstraZeneca і CoronaVac

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чому Україна закупила індійську вакцину від коронавірусу, а після китайську: у чому відмінності AstraZeneca і CoronaVac

Не так давно почалася вакцинація в Україні. Спочатку в країну було завезено індійський локальний аналог препарату AstraZeneca, потім прибула партія китайської вакцини від коронавірусу CoronaVac. Чим же керувався уряд при виборі лікарських засобів проти COVID-19?

Чому Україна закупила індійську вакцину від коронавірусу?

Останні місяці питання про вакцинацію в Україні стоїть дуже гостро. Наша країна однією з останніх в Європі почала робити щеплення населенню і дуже довго не могла визначитися з вибором вакцини.

На початку багато надій було покладено на міжнародну програму — механізм COVAX. У рамках COVAX  об'єдналися 172 країни з метою глобальної доступності вакцинації в усіх державах-учасницях. Гана стала першою країною, куди були здійснені поставки безкоштовної вакцини проти коронавірусу завдяки механізму COVAX.

Саме на цю міжнародну програму сподівалася Україна. Планувалося, що взимку цього року в країну приїде безкоштовна партія вакцин Pfizer і AstraZeneca, однак цього не сталося. Паралельно велися переговори з декількома компаніями-виробниками про закупівлю препаратів.

До певного часу Міністерство охорони здоров'я не розголошувало з якими саме фармакологічними компаніями воно намагалося домовитися про постачання вакцин в Україні. Навіть на початку лютого 2021 роки не було точно відомо, який лікарський засіб буде ввезений першим.

В Україну повинні були прибути 117 тис. медикаментів Pfizer для вакцинації лікарів, які борються з вірусом. Також було оголошено про планування поставки таких вакцин як CoronaVac і AstraZeneca.

Але першою в аеропорт Бориспіль 23 лютого прибула CoviShield в кількості 50 тис. доз.

CoviShield — це вакцина, яка за ліцензією виробляється в Індії і є локальним аналогом препарату проти коронавірусу AstraZeneca.

Даний лікарський засіб було розроблено Оксфордським університетом та англо-шведською фармакологічною компанією AstraZeneca, у честь якої препарат і отримав свою назву. У 2020 році фармакологічна компанія AstraZeneca уклала договір з індійським інститутом Serum Institute of India, згідно з яким він займатиметься виробництвом вакцини за ліцензією в Індії.

На закупівлю індійської вакцини CoviShield Україна витратила понад 1,5 млрд гривень, ціна однієї дози такої вакцини дорівнює приблизно 4,8 $ (135 грн). Для порівняння в Бельгії одна доза такого препарату в 2020 році коштувала 1,79 євро (60 грн). Таким чином вартість даного лікарського засобу для нашої країни виявилася в 2,5 рази дорожче. Через це в міністерстві розгорнувся скандал і почалося розслідування.

Чому Україна вибрала індійську вакцину?

Уряд не дає офіційної відповіді на це питання, а лише заявляє, що першим вдалося домовитися саме з виробником вакцини CoviShield.

З огляду на деякі чинники, можна припустити, чому вибір припав на цей препарат:

  1. Низька ціна. CoviShield є дешевшим лікарським засобом в порівнянні з іншими препаратами. Локальний аналог AstraZeneca коштує практично 5 $, Pfizer за одну дозу трохи більше 15 $, Moderna 25-37 $ за одну дозу.
  2. Транспортування і зберігання. CoviShield можна зберігати при температурі від +2 до +8 градусів, тоді як зберігання, наприклад, вакцини Pfizer більш проблематичне (від -60 до -80 градусів).
  3. Попит. США і європейські держави спочатку закуповують препарати з ефективністю більше 90%, а CoviShield до таких не належить. Крім того, західні країни в більшості випадків купували AstraZeneca, а не її локальний аналог. Тому попит на CoviShield не такий високий, як у інших вакцин, і про її постачання було легше домовитися.
  4. Політична сторона. Від деяких медикаментів Україна вирішила відмовитися через політичні міркування, наприклад, від вакцини Sputnik V.

Так як в кінці березня 2021 року Індія призупинила поставку CoviShield через новий спалах коронавірусной інфекції в країні й інформаційну кампанію проти препарату, в Україну була завезена нова партія лікарських засобів іншого виробника.

Уже на початку квітня 2021 року Марко Кавалері, голова відділу вакцинації Агентства з лікарських засобів ЄС (ЕМА), визнав існуючий зв'язок між використанням вакцини AstraZeneca і появою у пацієнтів церебрального тромбозу. Багато країн відмовилися від її використання.

Чому Україна закупила китайську вакцину від коронавірусу?

25 березня в Україну прибуло 200 тис. доз CoronaVac. Ця вакцина була розроблена китайською біофармацевтичною компанією Sinovac Biotech.

На даний момент препарат повинен безкоштовно поставлятися в 69 країн, що розвиваються, а за бюджетні гроші його закуповують ще 43 держави.

У грудні минулого року наша держава уклала договір на поставку препарату CoronaVac у кількості 1,9 млн доз через компанію посередника «Лекхім». Вартість однієї дози була оцінена постачальником в 504 грн.

Дана вакцина від ковід зареєстрована МОЗ України 9 березня поточного року. Крім неї дозволені до застосування ще два препарати: CoviShield і Pfizer. Доставка останнього почнеться в найближчі місяці, а до кінця 2021 року в країну приїде 10 млн. доз вакцини Pfizer.

Чому Україна закупила CoronaVac, можна спробувати пояснити беручи до уваги наступні фактори:

  1. Доступність. Китайська компанія Sinovac Biotech виробляє препарат у досить великих масштабах, його поставка запланована в більш, ніж 100 країн. Навколо CoronaVac немає такого ажіотажу, як навколо Pfizer.
  2. Ефективність. 4 березня, коли вакцина була зареєстрована в Україні, компанія «Лекхім» заявила про ефективність CoronaVac, яка дорівнює 83,5%. Цей показник вважається досить високим.
    Ціна. Вартість вакцини набагато нижча за американські препарати, що могло зіграти важливу роль при її закупівлі на бюджетні кошти.
  3. Особливості зберігання. Китайський лікарський препарат слід зберігати при температурі від +2 до +8 градусів, що спрощує його транспортування й мінімізує ризики порушення холодового ланцюга.
  4. Безпека. CoronaVac — представник інактивованного типу вакцин, для виробництва якого використовуються вбиті віруси. Імунній системі легше боротися саме з убитим патогеном, у результаті чого мінімізується ризик виникнення побічних ефектів.

Найближчим часом очікується поставка найефективнішої вакцини Pfizer. Як тільки вона почнеться, інформація про це з'явиться в засобах масової інформації.

Різниця між AstraZeneca і CoronaVac

Різницю між двома препаратами проти коронавірусу, які закупила Україна, можна проілюструвати за допомогою таблиці.

Порівняння вакцин CoviShield (AstraZeneca) та CoronaVac

Критерії порівняння CoviShield (AstraZeneca) CoronaVac
Країна-виробник Індія Китай
Ефективність 79% 83,5%
Тип вакцин Векторна вакцина (у безпечний вірус-вектор вставляється генетичний код SARS-CoV-2) Інактивована вакцина (убиті віруси)
З якого віку можна застосовувати 18 років 18 років
Кількість необхідних щеплень 2 2
Який часовий проміжок має бути між двома дозами 4-12 тижнів 2 тижні
Можливі побічні ефекти, крім стандартних для будь-якої вакцини Церебральні тромбози Не були помічені
Температура зберігання від +2 до +8 градусів від +2 до +8 градусів

З таблиці видно, що CoronaVac на даний момент є більш ефективною і безпечною, ніж CoviShield.

Якщо ви вирішили вакцинуватися від COVID-19, то перед щепленням проконсультуйтеся зі своїм лікарем, здайте всі необхідні аналізи й ретельно вивчіть перевірену інформацію про вакцину.

Якщо вакцина від коронавірусу не дає бажаного результату, що з нею не так? Дізнайтеся з нашої нової статті чому вакцина може бути небезпечною й не допомагати в боротьбі з COVID-19.

Існує 5 основних видів препаратів від ковіду. Але яка вакцина проти коронавірусу найбезпечніша? Відповідь на це питання шукайте в новому матеріалі блогу.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Вакцинація / МОЗ

МОЗ уклало договір на поставку 1 млн 913 доз вакцини проти COVID-19 компаніїї "Сіновак" / МОЗ

Различные типы вакцин против COVID-19 / ВОЗ

CoviShield уже в Украине. Что известно о вакцинации / BBC

Oxford-AstraZeneca COVID-19 vaccine efficacy / The Lancet

Пресс-релиз Пресс-конференции с официальным и эксклюзивным поставщиком вакцины CoronaVac (Sinovac Biotech) в Украине — группой компаний «Лекхим» /  Lekhim

AstraZeneca COVID-19 vaccine: review of very rare cases of unusual blood clots continues / EMA

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.