0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Дитяча плоскостопість: як визначити і як вилікувати?

Розповідаємо, як зрозуміти, що у дитини плоскостопість і чи потрібно щось робити, щоб сформувати правильне склепіння стопи. І в яких випадках слід розглядати можливість медичного втручання? Говоримо про те, як визначити плоскостопість у дитини і як її вилікувати.

Гоменюк Дар'я ОлександрівнаРедакціяДар'я Гоменюк
Оновлено
Дитяча плоскостопість: як визначити і як вилікувати?

Підошва стопи має арку на внутрішній стороні (так званий підйом), яка простягається від п'яти до основи великого пальця ноги. Стопа називається плоскою, якщо у неї цієї дуги немає. Зазвичай це чітко видно по слідах дорослої людини. Але в чому причина плоскостопості у дітей? Чи є це проблемою і чи потрібно дитині плоскостопість виправляти?

Що викликає плоскостопість у дітей: причини

Плоскостопість виникає через проблеми, пов'язані з тканинами та кістками стоп і гомілок у дітей. У немовлят і малюків стопа плоска, тому що сухожиллям потрібен час, щоб стиснутися й утворити дугу. Якщо це стиснення не відбувається повністю водночас із розвитком дитини, це може призвести до необоротної плоскостопості.

Складна взаємодія кісток, зв'язок, м'язів і нервів всередині й над стопою визначає її анатомію і функцію. Все, що порушує цілісність цих структур і призводить до руйнування дуги, може викликати симптоматичну плоскостопість.

Обстеження стопи починається з обстеження всього тіла дитини, оскільки плоскостопість може мати першопричину.

Загальні захворювання, що викликають симптоматичну плоскостопість, включають:

  • церебральний параліч;
  • деякі форми м'язової дистрофії;
  • ювенільний артрит;
  • спадкові захворювання, що вражають нервову систему;
  • деякі порушення сполучної тканини.

Нормальна стопа в порівнянні з плоскостопістю: як повинна виглядати?

Плоскостопість також може відбуватися через незвичайну анатомію, таку як:

  • тарзальна коаліція (коли кістки з'єднані разом);
  • пошкодження зв'язок або м'язів;
  • обмеження руху гомілковостопного суглоба;
  • повернуті назовні гомілки і удари колінами (коли ноги згинаються всередину в колінах);
  • ожиріння може призвести до руйнування склепінь стопи через підвищене навантаження на стопу, у дорослих теж саме;
  • якщо коліна стикаються один з одним, середина стопи матиме тенденцію вивертатися (відводитися).

Вважається, що взуття в ранньому дитинстві викликає плоскостопість. Тільки ось недавні дослідження ставлять під сумнів цю теорію, оскільки люди, які зазвичай ходять босоніж, мають більш плоске склепіння стопи, ніж люди, що носять взуття.

Діти, які носять взуття, але при цьому фізично мало активні і мають плоскостопість, ймовірно, просто знижують активацію м'язів стопи, що призводить до порушення її функції й слабкості в цілому.

Як визначити плоскостопість у дитини?

У дітей з симптоматичною плоскостопістю можуть проявлятися один або декілька з наступних симптомів:

  • нахил п'яти назовні;
  • зміни ходи або незручність при ходьбі;
  • важко рухати ногою з одного боку в інший або вгору-вниз;
  • відчуття болю або підвищена чутливість у будь-якому місці від стопи до коліна;
  • біль або труднощі при носінні взуття;
  • в серйозних випадках відмова від фізичних навантажень.

Щоб діагностувати плоскостопість, ортопед оглядає стопу вашої дитини, шукаючи відмінності в її зовнішньому вигляді, сидячи і стоячи. Крім того, лікар перевіряє діапазон рухів дитини і спостерігає за його ходою.

Нарешті, лікар може призначити рентген або інші діагностичні втручання, щоб визначити тяжкість стану вашої дитини.

Що робити, якщо у дитини плоскостопість?

Багато людей твердо вважають, що плоскостопість — це ненормальне явище, яке потребує лікування спеціальним взуттям, устілками або навіть шинами або скобами.

Але на сьогодні, завдяки масі досліджень і висновків реабілітологів, ми знаємо, що плоскостопість є нормальним явищем у немовлят і дітей молодшого віку (до 44% дітей у віці від трьох до шести років). І при відсутності будь-яких супутніх симптомів, питання про лікування буде досить спірним. Ще точніше, він буде зайвим. Тому відповідь проста: до 6-7 років можна нічого не робити й просто спостерігати. Нехай малюк носить хороше взуття, а стопа буде формуватися самостійно. Ну і періодично нехай дитину оглядає лікар.

Що робити, якщо у дитини плоскостопість?

Рівне склепіння, а точніше її відсутність — це частина нормального розвитку стопи, і понад 95% дітей формують нормальне, звичайне склепіння з віком.

Решта ж 5% будуть як і раніше з плоскостопістю, і лише у самого малого числа від цього відсотка можуть виникнути проблеми, що заважають нормально жити. Це поодинокі випадки.

Більшість дітей зі стійкою плоскостопістю займаються фізичними вправами, в тому числі спортивними змаганнями, і не відчувають болю або інших симптомів.

Чим і для кого небезпечна плоскостопість?

Особливої ​​уваги потребують діти старшого віку з болючою або жорсткою плоскостопістю і діти, у яких спочатку був нормальне склепіння стопи, а потім плоскостопість почала розвиватись.

Коли плоскостопість зберігається у дітей у віці після п'яти років і вони не на жарт скаржаться на болі в стопах, для полегшення дискомфорту частіше використовують устілки для склепіння. Дійсно, вона може допомогти. Устілка не змінить форму стопи, але зменшить знос взуття і позбавить від натертості ніг, мозолів і неприємних відчуттів.

У винятковому випадку, підліткам із симптомами які не проходять, може знадобитися операція.

Що робити при плоскостопості і чи потрібно проводити лікування?

Дослідження за участю великої кількості дітей показали, що лікування спеціальним взуттям, устілками або шинами не змінює форму стопи і не створює їй «природний» вигин назавжди.

Переважна більшість дітей у віці до п'яти років з плоскостопістю згодом розвивають арку без використання устілок. Нагадаємо, що часто це просто питання часу.

Недавній огляд досліджень виявив обмежені докази, що виправдовують безопераційне лікування плоскостопості.

Плоскостопість потребує лікування лише в тому випадку, якщо воно явно пов'язане з болем або зниженням функції.

Усунення основної причини або захворювання є найвищим пріоритетом, а лікування симптомів повинно бути вторинним.

Наприклад, якщо плоскостопість спостерігається у дитини з надмірною вагою або у дитини надлишкова гнучкість суглобів або просто погане взуття, то кожен з цих факторів може сприяти виникненню симптомів, і кожен з них слід розглядати і виправляти.

Як тільки малюк з'являється на світ, часто молоді батьки не до кінця розуміють, які процеси починають відбуватися з їх дитиною. Вони лякаються змін малюка і починають панікувати. Тому ми, спільно з фахівцем лікарем-педіатром, підготували інформацію про те, які стани малюка в перші дні життя є фізіологічними і нормальними.

Не всі ліки можна давати дитині. Тому перед покупкою навіть самого невинного засобу краще проконсультуватися з лікарем. Це ж правило стосується і відомого жарознижувального. Дізнайтеся, з якого віку і в яких випадках можна приймати парацетамол дітям.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

The effects of pediatric obesity on dynamic joint malalignment during gait / PubMed

Are the feet of obese children fat or flat? Revisiting the debate / PubMed

Symposium on the musculoskeletal aspects of Marfan syndrome: meeting report and state of the science / PubMed

Pathophysiology of juvenile idiopathic arthritis induced pes planovalgus in static and walking condition: a functional view using 3D gait analysis / PubMed

Myotonic dystrophy: muscle involvement in relation to disease type and size of expanded CTG-repeat sequence / PubMed

Pes planovalgus deformity in children with cerebral palsy: review article / PubMed

FLAT FOOT / NHS

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.