0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як лікують коронавірус у країнах світу та в Україні: протокол лікування, препарати, дослідження, ефективність

У зв'язку з пандемією COVID-19, що вразила світ, apteka24.ua провела дослідження того, як лікують коронавірус у різних країнах світу. До вашої уваги найдокладніша інформація про новий вірус, а також протокол лікування коронавірусу в Україні.

Оновлено
Як лікують коронавірус у країнах світу та в Україні: протокол лікування, препарати, дослідження, ефективність

Новий коронавірус SARS-Cov-2 викликав пандемію світового масштабу, яку ВООЗ оголосила в березні 2020 року. У середині травня квітня 2021 року кількість офіційно підтверджених випадків зараження перевищила 137 мільйонів чоловік.

Така невтішна картина — результат того, що коронавірус, який вразив людство, — новий. Це означає, що система охорони здоров'я просто не готова йому протистояти — немає дієвого препарату для його лікування та ефективної безпечної вакцини, застосування якої б сприяло появі імунітету в різних груп населення. Крім того, вірус SARS-Cov-2 постійно мутує, уже відомі 4 нові небезпечні штами: «британський», «южноафриканський», «бразильський» та «індійський». Тому на сьогоднішній день лікування та профілактика захворювання COVID-19 у різних країнах та при різних формах хвороби має відмінності.

Команда apteka24.ua провела дослідження й спробувала розібратися, як, якими методами та якими препаратами лікують новий коронавірус у країнах світу, а також ми порівняли їх методи лікування з тими, які затверджені в Україні.

Але для початку трохи загальної інформації.

Що таке COVID-19?

COVID-19 відноситься до групи захворювань, іменованих загальною назвою ГРВІ — тобто, це гостра респіраторна-вірусна інфекція.

ГРВІ викликають близько 40 різних вірусів. Найпоширеніші з них — це:

  • риновіруси;
  • аденовіруси;
  • коронавіруси;
  • вірус грипу.

Те, що прийнято називати звичайною застудою з насморком та фарингітом (запалення глотки й мигдалин) — це інфекція, яка найчастіше викликається риновірусами. Риновіруси практично ніколи не вражають нижні дихальні шляхи.

Особливість же коронавірусів у тому, що вони вражають переважно тільки дихальні шляхи — найчастіше верхні, але також можуть бути вражені й нижні. У важких випадках розвивається дихальна недостатність і атипова пневмонія.

COVID-19 — це захворювання, викликане вірусом SARS-Cov-2, яке належить до групи коронавірусів. Даний вірус з'явився нещодавно й вперше був виявлений в грудні 2019 у провінції Ухань у Китаї. З того моменту нова інфекція поширилась по всьому світу.

У більшості випадків (близько 80% за даними ВООЗ) якесь особливе лікування захворювання не потрібно, так як інфекція протікає в легкій формі та потребує тільки симптоматичної терапії. Відомо також, що існує дуже багато людей з безсимптомною формою захворювання, які навіть не підозрюють, що вони хворі, і можуть поширювати вірус в соціумі.

У 15% випадків хвороба протікає важко, викликаючи такі ускладнення як:

  • гострий респіраторний дистрес-синдром;
  • дихальну недостатність з ризиком смерті;
  • атипову пневмонію.

До групи ризику, яка схильна до важкого перебігу та ускладнень, потрапляють люди похилого віку старше 60 років, а також люди будь-якого віку з наступними захворюваннями:

  • астма;
  • цукровий діабет;
  • захворювання серцево-судинної системи.

Що таке COVID-19?

Згідно з отриманими даними, інкубаційний період COVID-19 може становити до 14 днів (в середньому 5). Людина стає заразною за 3 дні до появи перших клінічних симптомів.

Останнє дослідження, результати якого опубліковані у виданні The Lancet, повідомляє, що вірус зберігається в організмі та передається іншим людям мінімум протягом 8 днів, максимум — до 37 днів. Людина може перехворіти, у неї зникнуть симптоми, але вона продовжує заражати оточуючих.

Як відбувається зараження SARS-Cov-2?

Новий коронавірус дуже заразний. Зараження відбувається повітряно-крапельним і контактним шляхом.

Вірус SARS-Cov-2 покритий ліпідною оболонкою, яка дуже чутлива до впливу зовнішнього середовища й пересихання, тому вірус не виживає поза хазяйською клітиною й вразливий перед температурою, ультрафіолетом і дезінфікуючими засобами. Передача вірусу відбувається переважно від господаря до господаря.

Поверхня SARS-Cov-2 складається з білків шипоподібної форми, завдяки якій він прикріплюється до здорової клітини людини. Також було помічено, що в нових штаммах, наприклад, «британському» та «южноафриканському» шиповидні спайкові білки стають більш липкими, цепкими та легко прикріплюються до слизистих оболонок людини.

Вірус міститься в крапельках слини, аерозоль яких при звичайній розмові поширюється не більше, ніж на 2 метри навколо зараженої людини. Тому в період пандемії рекомендується носити захисні медичні маски — вони затримують крапельки слини й не дозволяють вірусу передаватися оточуючим.

SARS-Cov-2 проникає в клітини господаря тільки після того, як потрапить на слизові оболонки. Через шкіру зараження не відбувається, але відбувається через слизові носа, ротоглотки й очей.

Контактним шляхом вірус передається в тому випадку, якщо заражена людина руками доторкнеться до своїх слизових, а потім переносить вірус з рук на предмети й поверхні. Здорова людина, що доторкнеться до заражених предметів, а потім торкнувся свого обличчя, очей, носа або рота, заражається.

Скільки часу активний SARS-Cov-2 на різних поверхнях?

На різних поверхнях коронавірус може жити переважно нетривалий час. Вчені з Університету Гонконгу та наукових центрів у США в ході досліджень визначили, що життєздатність SARS-Cov-2 на папері найкоротша — 3 години, на міді — 4 години, на картоні — 24 години, на дереві — 2 дні, на склі — 4 дні, на пластиці — від 2 до 7 днів, на одязі та медичних масках — 7 днів.

При якій температурі інактивується SARS-Cov-2?

Найбільш прийнятні умови для поширення й життєдіяльності нового коронавірусу — це температура повітря від + 5 ° до + 8 ° і невисока вологість повітря до 50%. Чим вище температура та вологість, тим швидше вірус деактивується. Решта коронавірусів інактивується в зовнішньому середовищі на поверхнях за 16 годин, якщо температура + 33 °, і за 10 хвилин при температурі + 56 °.

Що стосується SARS-Cov-2, то по ньому немає остаточних даних досліджень. Відомо тільки те, що з'ясували вчені з університету Екс-Марселла у Франції — при температурі 92 ° новий коронавірус гине за 15 хвилин.

Який антисептик найбільш ефективний проти SARS-Cov-2?

Так як SARS-Cov-2 — це капсульний вірус з групи коронавірусів з ліпідною оболонкою, це означає, що він дуже життєздатний в хазяйській клітині, але украй вразливий в зовнішньому середовищі до впливу оточуючих факторів. Оболонка швидко руйнується, що стає причиною для неможливості життєдіяльності вірусу. Тому антисептичні та дезінфікуючі засоби дуже ефективні проти SARS-Cov-2.

Найбільш ефективний антисептик для боротьби з новим коронавірусом — це 95% -вий етанол. Дослідження показали, що він знищує вірус менш ніж за 30 секунд. 70% -вому етанолу, хлоргексидину, перекису водню потрібно для цього до 2 хвилин.

ВООЗ рекомендує використовувати для дезінфекції спиртовмісні антисептики, в яких міститься більше 70% етанолу.

Який антисептик найбільш ефективний проти SARS-Cov-2?

Як лікують COVID-19 у різних країнах світу?

Як ми вже говорили, через те, що SARS-Cov-2 є вірусом нового типу, то для нього на сьогоднішній день (квітень 2021 року) не існує яких-небудь перевірених препаратів із 100%-вою доведеною ефективністю, крім понад десятка вакцин з різним процентом дієвості. Учені по всьому світу продовжують працювати над створенням препаратів для профілактики та лікування захворювання.

На даний момент найефективнішим медикаментозним засобом для профілактики захворювань є вакцина Pfizer c 95%-вим показником ефективності. Поки її зберігання та транспортування достатньо проблематичні, так як зберігати препарат потрібно при -70 ° С. Інші медикаменти вважаються менш ефективними, а про повну безпеку вакцин проти коронавірусу говорити ще раніше. Крім того, імунітет після двох доз щеплення виробляється на певний час і по його завершенню  людина може знову заразитися SARS-Cov-2.

Лікування легкої форми COVID-19

Як повідомляє ВООЗ, 40% усіх випадків захворювання COVID-19 — це легка форма, ще 40% — помірна форма, у 15% випадків розвивається важке захворювання, що вимагає кисневої підтримки пацієнтів, а у 5% пацієнтів спостерігається критичний перебіг хвороби з ускладненнями у вигляді дихальної недостатності, сепсиса, тромбоемболії, пошкодження нирок і серця.

Більшість людей з такою формою захворювання не звертаються в лікарню й не можуть діагностувати в себе наявність COVID-19. Однак, коли проводиться ПЛР-тест на визначення SARS-Cov-2 у тих, хто контактував з хворими, було виявлено, що деякі контактні були носіями вірусу, але клінічна картина захворювання у них не спостерігалася.

При легкій формі перебігу найчастіше зустрічається основна тріада симптомів:

  1. Підвищена температура. У більшості випадків температура субфебрильна (до 38 °, лише зрідка піднімається вище субфебрилітету).
  2. Сухий кашель, може бути трохи затруднене дихання, закладеність носа.
  3. Слабкість, млявість, швидка стомлюваність.

Крім того, існує перелік менш поширених симптомів. До ним відноситься:

  • утрата нюху та смаку;
  • першіння й біль у горлі;
  • головні болі й запаморочення;
  • нудота, блювота, діарея;
  • висипання на шкірі;
  • почервоніння очей або кон'юнктивіт.

Були зафіксовані випадки, коли у пацієнтів з легкою формою спостерігався тільки якийсь один або два симптоми в різних поєднаннях. У цьому випадку прояви COVID-19 дуже схожі на застуду.

Легка форма захворювання у всьому світі лікується тільки симптоматично. Такі хворі не потребують госпіталізації та проводять лікування амбулаторно під наглядом свого лікаря. Терапія така ж, як і при будь-якому ГРВІ та застуді:

  • рясне пиття;
  • постільний режим;
  • прийом жарознижуючих засобів при необхідності (парацетамол та ібупрофен — обидва препарати ВООЗ рекомендує при COVID-19);
  • при фарингіті використовуються місцеві антисептичні спреї та полоскання;
  • при закладеності носа можливе використання судинозвужувальних крапель для полегшення носового дихання;
  • для лікування кашлю під наглядом і за рекомендацією лікаря допустимо проведення інгаляцій антисептичним розчином Декасаном за допомогою небулайзера.

Специфічне комплексне лікування COVID-19 потрібно при середньому й тяжкому перебігу захворювання, яке характеризується загрозливими для життя станами: атиповою пневмонією, кисневим голодуванням, дихальною недостатністю.

Проблема полягає в тому, що протокол лікування COVID-19 різний для різних країн. Під час досліджень було виявлено вже існуючі препарати, які мають деякий вплив на SARS-Cov-2 — це ліки від малярії, лихоманки Ебола, антиретровірусна терапія.

Дані препарати не дозволяють вірусу вбудовуватися в клітини легеневої тканини, що запобігає розмноженню коронавірусу. Але застосовувати їх для всіх хворих не можна, так як самі препарати завдають шкоди організму та викликають серйозні побічні ефекти. Їх призначення виправдовується тільки співвідношенням ризику від лікування та його відсутністю. Тому при легкій формі захворювання вони не використовуються.

Лікування середньої та важкої форми COVID-19 у різних країнах

При середній та важкій формі перебігу захворювання показаний стаціонарний режим лікування.

Виникнення таких симптомів є приводом для госпіталізації:

  • дихальна недостатність;
  • зниження оксигенації (насичення крові киснем) до 93% і менше;
  • стійка висока температура;
  • кашель, блювота або дефікація, що супроводжується кров'ю;
  • часта діарея або блювота;
  • сплутаність свідомості, непритомність;
  • тяжкість і біль у грудях, відчуття тиску в грудній клітці.

При тяжкому перебігу інфекцій застосовується підтримуюча терапія, до якої відноситься киснетерапія.

Лікування середньої та важкої форми COVID-19 у різних країнах

Для лікування середнього та тяжкого ступенів COVID-19 ВОЗ рекомендує застосовувати кортикостероїди. Одним із дозволених препаратів цієї групи є дексаметазон. Він здатний скоротити період перебування пацієнтів на апараті штучної вентиляції легенів. Що стосується інших препаратів, наприклад, ремдесивіру, гідроксихлорохіну, лопінавіру / ритонавіру та інтерферону, то їх ефективність проти коронавірусу не доведена, однак вони ще тестуються.

На сьогоднішній день передбачається, що новий коронавірус особливо небезпечний тим, що впливає не тільки на легеневу тканину, але також на кров й імунну систему. Люди, які перехворіли на COVID-19 у важкій формі, стикаються з серйозними ускладненнями й після лікування від хвороби. У деяких випадках легенева тканина заміщується фіброзною, а це призводить до виникнення дихальної недостатності навіть після одужання у випадках, коли підвищується навантаження на легені — наприклад, під час бігу, при підйомі тягарів, при фізичних навантаженнях.

У пацієнтів з коронавірусною інфекцією також спостерігається підвищений ризик сгущення крові та утворення тромбів. Першопочатково слід говорити про легеневий тромбоз, який поширюється при пневмонії COVID-19 і може набути одну з двох форм, а саме проксимальну легеневу емболію або дистальний тромбоз. Тому хворим з коронавірусною інфекцією прописують низькомолекулярні гепарини, які сприяють розрідженню крові.

Видання Hematology, Transfusion and Cell Therapy повідомляє про те, що вчені припускають, що SARS-Cov-2 зв'язується з гемоглобіном у клітинах крові й не дозволяє крові в легенях приєднувати кисень. Як наслідок, виникає киснева недостатність через те, що в крові мало О2.

Найсерйознішим ускладненням нового коронавірусу є те, що вірус викликає цитокіновий шторм. Цитокіни — це особливі сигнальні клітини імунної системи, які від одних клітин до інших передають інформацію про наявність патогена (вірусу), що призводить до відповідної імунної реакції. У випадку з COVID-19 ця реакція виявляється надмірною та називається цитокіновим штормом.

Під час цитокинового шторму відбувається занадто агресивна відповідь імунної системи, при якій організм починає атакувати сам себе. Це призводить до ураження всіх органів і систем (легені, серце, мозок) і викликає важку поліорганну недостатність. А цей стан загрожує летальним результатом.

Спеціальні аналізи крові дозволяють дізнатися про те, що може виникнути гіперцітокінемія (цитокіновий шторм), що в свою чергу дозволяє запобігти погіршенню стану. Для цього використовуються імуномодулятори класу імунодепресантів, що дозволяють придушити підвищену активність імунної системи.

Однак до сих пір немає затверджених ліків від COVID-19. Тому кожна країна світу використовує власні напрацювання при виборі тактики й методів лікування. На даний момент у світі розробляється десяток нових препаратів від SARS-Cov-2, також тестуються інші вже існуючі препарати, які можуть виявитися ефективними при коронавірусі.

У час цитокінового шторму відбувається занадто агресивна відповідь імунної системи, при якій організм починає атакувати себе. Це призводить до ураження всіх органів і систем (легень, серця, мозку) і викликає поліорганну недостатність. А цей стан загрожує летальним результатом.

Спеціальні аналізи крові дозволяють дізнатись про те, що може призвести до гіперцитокінемії (цитокіновий шторм), що у свою чергу дозволяє запобігти погіршенню стану. Для цього використовують імуномодулятори класу імунодепресантів, які дозволяють надавати підвищену активність імунній системі.

Однак до сих пір немає затверджених ліків від COVID-19. Тому кожна країна світу використовує власні напрацювання при виборі тактики та методів лікування. На даний момент у світі йде розробка десятка нових препаратів від SARS-Cov-2, включаючи різні види вакцин, а також тестуються інші вже існуючі препарати, які можуть виявитися ефективними при коронавірусі.

У США

Американські вчені виявили, що препарат для лікування лихоманки Ебола під назвою Ремдесівір у ряді випадків виявляється ефективним і від SARS-Cov-2. Ремдесівір уже раніше використовувався для лікування подібних захворювань SARS (коронавірус, що викликає атипову пневмонію) і MERS (коронавірус, що викликає близькосхідний респіраторний синдром). Також він ефективний проти вірусів Макбург, лихоманки Ласса та інших вірусів.

Ремдесівір — це противірусний препарат, який пригнічує РНК-залежну РНК-полімерази (це фермент, який необхідний для реплікації деяких РНК-вірусів, якраз таким є SARS-Cov-2).

З 1 травня 2020 США проводять клінічні випробування Ремдесівіру й вже використовують його для лікування коронавірусу нового типу.

Однак цей препарат не єдиний у своєму роді, який здатний пригнічувати РНК-віруси. Такі препарати як Фавіпіравір, Рибавірин, Галідесівір мають схожу дію й теж можуть бути використані для лікування важких форм COVID-19.

У Китаї також тестують Ремдесівір. У випробуванні брали участь 240 пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19, проте результати не були показові в порівнянні з контрольною групою, яка отримувала плацебо.

У США дослідження Ремдесівіра було більш показовим і проводилася на 1 000 пацієнтів. Ефективність була в скороченні терміну хвороби: контрольна група, яка отримує плацебо, одужала через 15 днів, а група, яка отримує препарат, одужала через 11 днів після початку прийому ліків.

Ремдесівір затверджений в США в протоколі лікування COVID-19.

Ще один препарат, випробування якого проводяться в Америці для лікування COVID-19 — це ліки від малярії хлорохін і гідроксихлорохін. Однак результати досліджень даних препаратів є спірними, а самі препарати небезпечні для здоров'я й можуть використовуватися тільки в крайньому випадку, коли ризик від невтручання вище, ніж при використанні хлорохіну й гідроксихлорохіну.

Медики відзначають, що поки немає надійних доказів того, що протималярійні препарати допомагають, а ось побічні ефекти й шкода для організму можуть бути небезпечніше.

Також досліджується ефективність взаємодії комбінації препаратів хлорохіну, гідроксихлорохіну та антибіотика широкого спектру дії азитроміцину. Результатів дослідження поки немає.

У США

Дослідження китайських учених дозволяє припустити, що гідроксихлорохін може бути більш ефективний тим, що не дозволяє вірусу SARS-Cov-2 проникати в клітини організму. Однак це скоріше засіб профілактики, який може бути не виправданий через високу токсичність препарату. При тяжкому перебігу захворювання й при великій кількості вірусу препарат може виявитися марним.

У США також почали використовувати тоцилізумаб, ефективність якого була виявлена ​​в ряді рандомізованих досліджень.

Тоцилізумаб — це імунодепресант, який застосовується для лікування різних видів артритів як у дітей, так і в дорослих.

Даний препарат у США виписують спільно з дексаметазоном (6 мг на день протягом 10 днів) пацієнтам, у яких спостерігається порушення функції дихання. Призначають даний медикамент у рамках клінічних досліджень і лише після дозволу пацієнта.

Нещодавно в США дозволили екстрене використання «коктейлю» з бамланівімаба та етесевімаба. Цю суміш можна застосовувати в екстрених випадках у пацієнтів з високим ризиком розвитком важкої форми COVID-19. Даний «коктейль» з двох компонентів (бамланівімаба та етесевімаба) розроблений американською фармацевтичною компанією Eli Lilly.

Крім того, для профілактики коронавірусу в Сполучених Штатах Америки використовуються такі вакцини як:

  • Pfizer;
  • Moderna;
  • Johnson & Johnson.

Важливо зауважити, що в цій країні вперше було розроблено новий вид вакцин проти коронавіруси — вакцини мРНК.

У Китаї

У Китаї також для лікування коронавирусной інфекції використовуються Плаквеніл — це торгова назва гідроксихлорохіну.

Тут також широко досліджують і застосовують такі препарати антиретровірусної терапії, які використовуються для лікування ВІЛ та СНІДу. Це лопінавір і ритонавір. Препарати пригнічують віруси, роблячи їх незрілими й нездатними до подальшого поширення та інфікування. Однак дослідження показує, що хворі з важкою формою перебігу захворювання не відчули клінічно значущого ефекту. Вчені припускають, що причина в тому, що ліки було дано занадто пізно, коли вірусу стало багато в організмі. При застосуванні на ранніх стадіях може бути досягнутий більший ефект.

Проте, ВООЗ розглядала лопінавір та ритонавір як препарати, які потенційно можуть бути ефективними для лікування коронавірусу. Однак, після детального розгляду було виявлено, що два дані препарати мають крайнє слабкий вплив або відсутність впливу на COVID-19 у госпіталізованих пацієнтів при стаціонарному лікуванні.

Тоцилізумаб — ще одні ліки, які входять до протоколу лікування COVID-19 у Китаї. Вважаються протизапальним засобом для лікування ревматоїдного артриту. Це імунодепресант, який знижує активність імунної системи. Препарат застосовується при ризику розвитку цитокінового шторму й вже показав свою ефективність у хворих з такою загрозою. Деяким тяжкохворим пацієнтам стає набагато краще після застосування тоцилізумабу.

Для запобігання розвитку коронавірусу та зменшення його симптоматики в Китаї були розроблені вакцини:

  • Sinopharm/Beijing;
  • Sinopharm/Wuhan;
  • Sinovac.

Їх активно застосовують для вакцинації всередині держави та експортують у інші країни.

В Японії

Японія виробляє препарат з торговою назвою Авіган, діючою речовиною якого є Фавіпіравір. Цей препарат був розроблений для лікування грипу та інших РНК-вірусів.

Дослідження китайських і японських учених показали, що препарат ефективний також і проти SARS-Cov-2. Термін хвороби при прийомі фавіпіравіру скорочується від 11 днів до 4. Примітно те, що у важких випадках хвороби, коли у хворих була серйозна дихальна недостатність, після прийому препарату стан покращився на 91%. У контрольної групи, яка приймала плацебо, поліпшення було тільки на 62%.

Вчені кажуть, що такі дані є обнадійливими.

Відміна особливість Фавіпіравіру в тому, що препарат практично не викликає резистентність вірусів. Це означає, що його можна використовувати повторно протягом усього періоду епідемії, а його ефективність не буде знижуватися.

На даний момент Авіган схвалений до застосування в Китаї та продається в Росії під торговою назвою «Авіфавір». Однак у клінічних випробуваннях було виявлено, що медикамент може викликати ряд побічних ефектів, серед яких аналітичний шок та пневмонія.

Японії уклала договір на поставку ряду імпортних вакцин. До ним відноситься:

  • Pfizer;
  • Moderna;
  • AstraZeneca.

За допомогою масової вакцинації в країні сподіваються зупинити поширення нової інфекції. Але слід зауважити, що жодна вакцина не дає 100%-го результату та не забезпечує вічний імунітет проти SARS-CoV-2.

Як лікують коронавірус в Україні: протокол лікування коронавірусу

6 квітня 2021 року був прийнятий новий протокол лікування коронавірусної інфекції в Україні. У ньому вказано, які заходи боротьби з COVID-19 повинні застосовуватися при різних формах перебігу хвороби.

Лікування легкої форми коронавірусу

Після виявлення в пацієнта наявності коронавірусної інфекції за допомогою спеціального тестування, яке проводить у державних лікарнях, приватних лабораторіях та вдома, рекомендована самоізоляція. Період самоізоляції становить 14 днів і проводити його можна в спеціально призначеному медичному закладі, муніципальному закладі або в будинку.

Рішення, де саме пацієнт буде перебувати протягом періоду самоізоляції, вирішується в залежності від клінічної картини, необхідності в підтримуючій терапії, потенційних ризиків розвитку ускладнень та домашніх умов, так як пацієнт може проживати спільно з людьми з груп, що мають найбільшу чутливість до коронавірусу. У момент, коли існує завантаженість лікарень та немає місця навіть для пацієнтів з тяжкими формами захворювання, про перебування людей з легким перебігом коронавірусної інфекції в медичних установах не може бути й мови.

Пацієнтам з легкою формою COVID-19 рекомендовано симптоматичне лікування жарознижуючими засобами, а також при необхідності нестероїдними протизапальними препаратами (НПВП). Дозволено використовувати парацетамол або ібупрофен. Крім того, важливо приділяти увагу здоровому харчуванню, включаючи їжу з великою кількістю вітамінів і підтримувати водний баланс.

Парацетамол рекомендовано приймати не більше 1 г за один прийом і не більше 3 г на добу.

Як лікують коронавірус в Україні: протокол лікування коронавірусу

На даний момент не доведено, що НПВП можуть викликати ускладнення в пацієнтів з легким перебігом коронавірусного захворювання. Тому медикаменти з цієї групи не протипоказані. Головним препаратом вибору з групі НПВП є ібупрофен, однак його не варто використовувати у високих дозах.

Пити більше 2400 мг  ібупрофену на добу не рекомендовано пацієнтам, які мають у анамнезі:

  • артеріальну гіпертензію;
  • серцеву недостатність;
  • ішемічну хворобу серця;
  • захворювання периферичних артерій;
  • цереброваскулярні захворювання;
  • хронічну хворобу нирок 3-4 стадії.

Використання ібупрофену в низьких дозах (до 1200 мг на добу) не викликає підвищеного ризику розвитку серцево-судинних тромботичних ускладнень.

У пацієнтів з легкою формою коронавірусної інфекції можуть з'являтися наступні симптоми клінічного захворювання:

  • утрата свідомості;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • зневоднення.

При виникненні вище перелічених станів пацієнтові терміново потрібно звернутися до лікаря.

МОЗ рекомендує не призначати людям з легкою формою COVID-19 антибіотиків у лікувальних та профілактичних цілях, так як їх широке застосування може сприяти бактеріальній резистентності (стійкості), що негативно може сказатися на здоров'ї пацієнта.

Перелік основних вказівок МОЗ, як повинна проходити самоізоляцію та лікування в домашніх умовах:

  • потрібно встановити контакт з лікарем та медичною службою за допомогою мобільного зв'язку або інтернету;
  • пацієнт повинен знаходитись у добре провітрюваному приміщенні;
  • спостерігати й піклуватися про хворого мусить одна людини, яка не потрапляє в групу ризику, усім іншим, хто проживає разом із хворим на коронавірус, потрібно обмежити з ним безпосередні контакти;
  • пацієнт повинен перебувати в окремій кімнаті та спати в окремому ліжку;
  • спільні кімнати треба добре провітрювати, прибирати та постійно дезінфікувати;
  • хворий повинен слідкувати за своєю гігієною, а чхати й висмаркуватися лише в одноразові паперові серветки, які після використання потрібно викидати в спеціально відповідне для цього місце.

Лікування середніх ступенів тяжкості протекання коронавірусної інфекції

Пацієнтові з таким діагнозом може бути необхідне як амбулаторне лікування, так і стаціонарне. Рішення про призначення лікування в кожному індивідуальному випадку потрібно приймати лікарю.

Амбулаторне лікування включає в себе симптоматичне застосування жарознижуючих засобів (парацетамола та ібупрофена) за таким же правилам, як і при легкому ступені перебігу захворювання.

Не рекомендовано використовувати кортикостероїди для пацієнтів з COVID-19, які не мають необхідності в кисневій підтримці.

Антибактеріальні засоби (антибіотики) не застосовуються без наявності бактеріальної інфекції в пацієнта.

Стаціонарне лікування проводиться під безпосереднім спостереженням лікарів у спеціально обладнаних для цього медичних приміщеннях.

Хворому при відсутності протипоказань можуть бути призначені низькомолекулярні гепарини (НМГ). Ці препарати розріджують кров, так як у багатьох випадках при коронавірусній інфекції знижується ризик підвищеного згущення крові.

Пацієнтові із середньою формою тяжкості COVID-19 за його згодою може бути призначено в рамках експериментальної терапії, наступні препарати:

  1. Ремдесивір. Його призначають для людей з COVID-19, які входять у групу ризику розвитку важкого та критичного перебігу захворювання, а також при підозрі на пневмонію. Ремдесивір ​​краще всього почати приймати в перші 5 днів після появи початкових симптомів захворювання. Продовжувати лікування потрібно протягом 5 днів. У стаціонарі ремдесивір ​​застосовувати для лікування COVID-19 заборонено.
  2. Фавіпіравір. Приймати його можна тільки в умовах стаціонарного лікування. Призначають препарат у перші 5 днів після появи симптомів. Срок лікування може складати від 5 до 14 днів. Фавіпіравір суворо протипоказаний при вагітності, так як він викликає порушення розвитку плоду. Медикамент негативно впливає на вагітність і на якість сперми в чоловіків, тому під час курсу лікування чоловікам та жінкам необхідно обов'язково використовувати засоби контрацепції.

Два даних препарати не рекомендовані для лікування та профілактики COVID-19, крім  умов клінічних досліджень та за згодою пацієнта.

Лікування тяжкої форми коронавірусу

Пацієнт з даним діагнозом потребує підтримуючої терапії, яка може здійснюватись лише у лікарняній палаті або палаті інтенсивної терапії, а також йому необхідна киснева підтримка.

При тяжкій формі коронавірусної інфекції можуть бути призначені наступні медикаменти:

  1. Системні кортикостероїди. Пацієнтам призначають їх у лікарських формах для перорального застосування або внутрішньовенного. Препаратом вибору може бути дексаметазон, гідрокортизон, метилпреднізолон або інший медикамент із груп кортикостероїдів. Курс лікування триває 7-14 днів.
  2. Низькомолекулярні гепарини. Їх можна застосовувати виключно в тих випадках, коли в пацієнта немає протипоказань. Ці лікарські засоби розріджують кров, підвищення густоти якої спостерігається в багатьох пацієнтів з коронавірусом.
  3. Антибактеріальні засоби. При приєднанні бактеріальної інфекції до коронавірусу додатково виписують антибіотики. За попередніми оцінками бактеріальна інфекція спільно з COVID-19 спостерігається лише 8% випадків. Якщо її немає, то препарати цієї групи протипоказані.

У якості допоміжної терапії лікування тяжкої форми коронавірусу в рамках клінічних досліджень можна застосовувати такі препарати:

  • ремдесивір;
  • 100%-вий імуноглобулін у складі комплексної терапії для дорослих пацієнтів з тяжкою пневмонією;
  • тоцилізумаб.

Ці медикаменти застосовуються лише в межах стаціонару та під пильним наглядом медичного персоналу після погодження пацієнта. Ефективність препаратів проти COVID-19 на даний момент не доведена, і вони ще досліджуються.

Також важливо відзначити, що МОЗ рекомендує не використовувати наступні лікарські засоби проти COVID-19, крім випадків клінічних досліджень:

  • хлорохін, гідроксихлорохін + азитроміцин;
  • лопінавір / ритонавір;
  • уміфеновір;
  • фавіпіравір;
  • тоцилізумаб;
  • імуномодулятори.

При перших симптомах поганого самопочуття потрібно негайно звернутися до лікаря. Велике значення має своєчасна діагностика коронавірусної інфекції та правильне лікування. Недбале ставлення до свого здоров’я може призвести до негативних наслідків. Тому звертайтеся за профільною медичною допомогою та не займайтеся самолікуванням.

Пандемія COVID-19 викликала хвилю паніки серед населення. А стрес не тільки несприятливий для нервової системи, але й може викликати психосоматичні розлади. Читайте про те, які прості методи допоможуть уникнути паніки та стресу в період коронавірусу.

Також дізнайтеся про те, що потрібно робити при перших симптомах коронавірусу — знання найперших симптомів і перших дій під час них допоможе зорієнтуватися та вчинити правильно, зберігши здоров'я.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

Протокол «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)» / МОЗ

Коронавирус / ВОЗ

КЛІНІЧНЕ ВЕДЕННЯ ПАЦІЄНТІВ З COVID - 19 «ЖИВА» КЛІНІЧНА НАСТАНОВА / MОЗ

ПРОТОКОЛ «НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ КОРОНАВІРУСНОЇ ХВОРОБИ (COVID -19)» / МОЗ

Основные сведения о COVID-19 / ВОЗ

Коронавірусна хвороба 2019 (COVID-19) / Державний Експертний Центр МОЗ України

Japan to give people a choice on which vaccine to receive /The JapanTimes

Thrombosis and COVID-19 pneumonia: the clot thickens! / PubMed

Interim Clinical Guidance for Management of Patients with Confirmed Coronavirus Disease (COVID-19) / CDC

Clinical course and risk factors for mortality of adult inpatients with COVID-19 in Wuhan, Chine: a retrospective cohort study / The Lancet

Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1/ NEJM

Evaluation of heating and chemical protocols for inactivating SARS-CoV-2 / BioRxiv

Updated: WHO Now Doesn't Recommend Avoiding Ibuprofen For COVID-19 Symptoms / SienceAlert 

Hemoglobin value may be decreased in patients with severe coronavirus disease 2019 / HTCT

Covid-19 isn't just a respiratory disease. It hits the whole body / CNNhealth

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.