0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

«Безпечний» Цитрамон: 3 стани, при яких його категорично заборонено приймати

При головному болю дуже часто приймають таблетки Цитрамон. Але цей препарат не всім дозволено. Цитрамон має масу протипоказань. Дуже важливо знати в яких випадках і кому можна приймати даний препарат. Про це та інші особливості Цитрамону читайте в нашій статті.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
«Безпечний» Цитрамон: 3 стани, при яких його категорично заборонено приймати

У більшості людей таблетки Цитрамон асоціюються з полегшенням головного болю, однак препарат ефективно допомагає й у багатьох інших випадках. У яких же ситуаціях можна приймати медикамент і кому він категорично заборонений?

Цитрамон: для чого приймати даний препарат

Цитрамон — це один з найбільш популярних препаратів, який належить до групи анальгетиків-антіперетіков комбінованого складу. Зарахування до цієї групи означає, що він надає болезаспокійливий та жарознижувальний ефект.

До його складу входять три основні компоненти, які підсилюють дію один одного:

  1. Ацетилсаліцилова кислота (аспірин). Вона надає антипіретичний ефект, тобто сприяє зниженню підвищеної температури тіла. Дана речовина також знижує агрегацію тромбоцитів (здатність з'єднуватися між собою).
  2. Парацетамол. Має три головні властивості, а саме жарознижувальну, слабку протизапальну та анальгетичну (знімає біль). Парацетамол впливає на центр терморегуляції в гіпоталамусі.
  3. Кофеїн. Дана речовина відома в першу чергу як збудник центральної нервової системи (ЦНС), яка також може стимулювати дихальну активність. Кофеїн посилює дію ацетилсаліцилової кислоти та парацетамолу.

Крім того, для виготовлення таблеток Цитрамону використовують допоміжні речовини, наприклад, лимонну кислоту, картопляний крохмаль, кальцію стеарат та інші.

Показаннями до застосування препарату є такі стани:

  • головний біль слабкої та середньої сили;
  • різні види мігрені;
  • біль у суглобах без запального процесу (артралгія);
  • невралгія (біль, спричинений ураженням нерва);
  • зубний біль слабкої та середньої сили;
  • больовий синдром у м'язах під час руху та в стані спокою (біль у м'язах);
  • біль при менструації в жінок (первинна дисменорея).

Також Цитрамон можна використовувати для зниження температури при захворюваннях, які супроводжуються гіпертермією.

Цікаво, що попри популярність медикаменту, застосовувати його можна далеко не всім.

Три протипоказання: чи можна Цитрамон вагітним, жінкам, які годують груддю та дітям

Цитрамон під час вагітності

Одним з основних компонентів препарату є ацетилсаліцилова кислота. Її заборонено використовувати протягом усієї вагітності. На першому та другому триместрі прийом медикаментів, до складу яких входить аспірин, загрожує викиднем, а на третьому — порушеннями здоров'я плоду.

Застосування засобів з ацетилсаліциловою кислотою, включаючи Цитрамон, може призвести до закриття кровоносних судин у майбутньої дитини та порушенням функціонування її нирок.

Однак Американський коледж акушерів і гінекологів США заявляє про те, що низькі дози (50-100 мг) аспірину можна застосовувати вагітним жінкам, у яких велика ймовірність виникнення прееклампсії (початкова стадія гіпертензії), але тільки з дозволу лікаря. У всіх інших випадках він протипоказаний.

Також до складу Цитрамон входить кофеїн. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує вагітним жінкам обмежити його споживання максимум до 300 мг на добу, оскільки в жінок, які мають народити дитину сповільнюється час його виведення з кровотоку. У різних формах випуску Цитрамон міститься від 30 до 65 мг кофеїну. А враховуючи, що вагітні можуть пити каву, чай та інші продукти, до складу яких входить ця речовина, може статися передозування.

Що стосується, третього важливого компонента Цитрамон — парацетамолу, то він не протипоказаний жінкам при надії, проте оскільки їм не бажано приймати аспірин, то це не має першорядного значення.

Таким чином, вагітним Цитрамон протипоказаний, крім поодиноких індивідуальних випадків, коли лікар, співвіднісши всі ризики, все ж може призначити препарат.

Цитрамон при годуванні груддю

Даний медикамент не рекомендований до застосування жінкам у період лактації. Це обумовлено тим, що з грудним молоком компоненти препарату можуть потрапити в організм дитини. Один з них, а саме аспірин, вкрай небезпечний для здоров'я малюка.

Ацетилсаліцилова кислота може провокувати синдром Рея у дітей, який представляє велику небезпеку для життя. Крім того, попадання компонентів Цитрамон в організм дитини може призвести до висипання на шкірі, кровотеч та інших негативних наслідків.

Запам'ятайте, прийом Цитрамон заборонений під час грудного вигодовування.

Цитрамон дітям: чи можна їм приймати цей препарат

В інструкції препарату сказано, що дітям молодше 16 років лікарський засіб протипоказаний.

Важливим компонентом Цитрамон вважається аспірин. Він належить до групи нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП). Дітям його заборонено приймати, особливо при гострих респіраторних вірусних інфекціях.

Причина цієї заборони полягає в тому, що ацетилсаліцилова кислота може провокувати синдром Рея. Це захворювання викликає незворотні зміни в печінці та головному мозку малюка.

Синдром Рея має таку симптоматику:

  • напади блювоти, які повторюються;
  • млявість і сплутаність свідомості, аж до її втрати;
  • проблеми з диханням, воно частішає;
  • судомні напади;
  • агресивність і дратівливість.

Вагітним, жінкам у період лактації та дітям до 16 років пити Цитрамон заборонено. Однак як правильно приймати цей медикамент іншим людям, щоб він приніс максимальний ефект і не викликав побічних реакцій?

Як приймати Цитрамон

Розглядаємий лікарський засіб дозволено пити тільки після досягнення 16-річного віку.

Препарат, дозування 1-ої таблетки якого становить 450 мг (240 мг аспірину, 180 мг парацетамолу, 30 мг кофеїну), наприклад, Цитрамон-Дарниця можна приймати 2-3 рази на добу. Максимум дозволено пити не більше 6 таблеток протягом 24 годин.

Інтервал між прийомами повинен становити 6-8 годин. За один раз можна випити не більше 2 таблеток.

Ліки слід вживати після прийому їжі і запивати його водою без будь-яких домішок.

Якщо препарат приймається як знеболюючий засіб, то його прийом може тривати не довше 5 днів.

Якщо Цитрамон використовується як антипіретик, тобто жарознижувальний, то припинити його застосування потрібно через 3 дні після першого прийому.

Препарат не рекомендовано пити з іншими лікарськими засобами, до складу яких входить аспірин або парацетамол, так як може статися передозування даними речовинами, що призведе до виникнення серйозних побічних ефектів.

Розглянутий медикамент заборонений людям, які мають в анамнезі:

  • виразку шлунка або дванадцятипалої кишки;
  • гострий панкреатит (запалення підшлункової залози);
  • кровотечі в шлунку або кишечнику;
  • бронхіальну астму;
  • порушення згортання крові (гемофілія);
  • анемію (зменшення гемоглобіну та еритроцитів);
  • ниркову або печінкову недостатність;
  • артеріальну гіпертензію (підвищення тиску);
  • різні захворювання серцево-судинної системи.

Це далеко не повний перелік протипоказань. Більш детально дізнатися про стани, в яких не рекомендовано приймати Цитрамон, ви можете у свого лікуючого лікаря. Крім того, важливо помітити, що даний медикамент заборонений до застосування літнім людям.

Перед прийомом цитрамон потрібно обов'язково проконсультуватися з лікарем. Медичний спеціаліст виявить причину поганого самопочуття і порекомендує дієвий лікарський засіб для кожного індивідуального випадку.

Не всі можуть відрізнити мігрень від звичайної головного болю. Але ще менше людей знає, як її лікувати. Читайте корисний гайд про вибір таблеток від мігрені.

У деяких нечисленних випадках парацетамол не здатний збивати підвищену температуру тіла. Але чому так відбувається і чим його можна замінити? Дізнайтеся всі відповіді з нашої нової статті.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Цитрамон /  Державний реєстр лікарських засобів

Ограничение потребления кофеина во время беременности / ВОЗ

CITRAMON /  Drugs.com

Use of paracetamol during pregnancy and child neurological development /PubMed

Aspirin / Drugs.com

Reye Syndrome / KidsHealth

Paracetamol / Drugs.com

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.