0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Зустрічаємо Новий рік без похмілля: 6 простих і дієвих порад, щоб ранок 1 січня був добрим

Практично ніяке свято не обходитися без алкогольних напоїв та іноді, вживання спиртного може спричинити ранкове похмілля. Оскільки зараз новорічні свята, apteka24.ua подбала про ваше здоров'я та розповіла як уникнути похмілля заздалегідь, а також як швидко позбутися похмільного синдрому.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Зустрічаємо Новий рік без похмілля: 6 простих і дієвих порад, щоб ранок 1 січня був добрим

Зовсім скоро настануть новорічні свята, а це значить, що багато українців готуються до святкових застіль та вечірок. І практично жодне таке свято не проходить без алкогольних напоїв, зловживання якими може призвести до швидкого сп'яніння і похмілля на ранок. Але як уникнути похмілля і що для цього потрібно зробити?

Чому виникає похмілля?

Похмілля (похмільний синдром) — це ряд негативних симптомів, які виникають внаслідок зловживання алкоголем. Ознаки даного стану з'являються після того, як рівень алкоголю в крові знижується. Як правило, це відбувається на наступний ранок після вечірнього святкування.

Для того, щоб зрозуміти, чому виникає похмілля, а, точніше, кожен з його симптомів, їх слід розглянути детальніше.

Найголовніша ранкова ознака того, що людина перебрала зі спиртними напоями — це сильний головний біль. Він з'являється, тому що при вживанні алкоголю судини спочатку розширюються, після чого різко звужуються і в головний мозок надходить менша кількість крові та кисню.

Для похмілля також характерний такий симптом як спрага. Він виникає через те, що спиртні напої є сечогінними. Прийом їх у великій кількості змушує людину часто відвідувати туалет і порушує її водний баланс, що призводить до зневоднення. Тому на ранок дуже хочеться пити.

До поширених ознак прояви алкогольного синдрому також відносять нудоту, блювоту та діарею. Ці симптоми виникають через те, що алкоголь подразнює слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, стимулює підвищене вироблення шлункового соку й прискорює процес перетравлення їжі.

Щоб дізнатися, як пити без похмілля і уникнути всіх перерахованих вище симптомів, пропонуємо ознайомитися з наступним пунктом даної статті.

6 порад як уникнути похмілля

Звичайно, кожна людина, яка збирається вживати спиртні напої в значній кількості, хоче знати, як уникнути похмілля на ранок і бути працездатною на наступний день. Для цього потрібно вибрати одну або кілька поданих нижче порад і чітко їх дотримуватися.

Порада №1 Їжте перед тим, як вживати спиртні напої

Не слід приймати алкоголь натщесерце. Якщо випити спиртний напій на голодний шлунок, то він почне швидко засвоюватися і людина сп'яніє за короткий проміжок часу. Тому перед вживанням алкоголю варто поїсти й краще за все з'їсти їжу, що містить жири, наприклад, шматочок сала або вершкового масла. Такі продукти створять жирову плівку в шлунку, і тим самим сповільнять всмоктування алкоголю, що може допомогти пити без похмілля.

Порада №2 Ретельно ставтеся до вибору алкоголю

Різні спиртні напої містять різну кількість етанолу, а також конгенерів. Конгенери — це токсичні хімічні речовини, що включають метанол, ізопентан і ацетон. Алкоголь з високим вмістом конгенерів провокує похмільний синдром.

До напоїв з високим вмістом конгенерів відносять:

  • червоне вино;
  • віскі бурбон;
  • коньяк;
  • текілу.

До алкоголю з низькими показниками конгенерів відносять:

  • біле вино;
  • ром;
  • горілку;
  • джин.

Крім того, останні дослідження показують, що вуглекислий газ, який утворює бульбашки в деяких видах алкоголю, наприклад, у шампанському, змушує травну систему швидше засвоювати алкоголь.

Вибираючи в магазині спиртне пам'ятайте, що деякі напої викликають підвищений ризик появи симптомів алкогольного похмілля.

6 порад як уникнути похмілля

Порада №3 Пийте в міру й не зловживайте алкоголем

Практично кожна доросла людина знає свою норму алкоголю, збільшення якої призводить до швидкого сп'яніння і провокує синдром похмілля на ранок. Також під час вечірок багато людей не контролюють кількість випитих спиртних напоїв. Така поведінка небезпечна: вона призводить до негативних наслідків для здоров'я і є головною причиною похмілля. Не перевищуйте свою норму й не зловживайте алкоголем.

Порада №4 Пийте багато негазованої води

Як відомо, вживання спиртного викликає зневоднення і порушує електролітний баланс, внаслідок чого у людини можуть проявитися такі симптоми похмілля як спрага, головний біль, втома й сухість у роті.

Однак цього можна уникнути, якщо чергувати прийом алкогольних напоїв зі столовою негазованою водою. Газовані напої, навпаки прискорюють засвоєння алкоголю. Також воду потрібно випити перед початком святкового застілля і по його закінченню.

Порада №5 Застосовуйте сорбенти

Щоб уникнути похмілля, за 2-3 години до або після вживання алкоголю потрібно випити сорбент. Даний засіб допомагає очистити організм від токсичних речовин і сприяє швидкому їх виведенню.

Найефективніші сорбенти:

Перед їх прийомом слід уважно вивчити інструкцію препарату. У ній вказані всі правили прийому й дозування для людей різного віку та з різною вагою.

Порада №6 Пийте певні види соку

Щоб не було похмілля, можна випити грушевий сік. Вчені вважають, що китайські груші впливають на ферменти (ацетальдегіддегідрогеназу й алкгольдегідрогеназу), які беруть участь в нейтралізації алкоголю в організмі. Саме тому сік з цього фрукта може запобігти розвитку похмільних симптомів.

В Інтернеті можна знайти інформацію про корисні властивості інших соків, які допомагають уникнути похмільного синдрому. Однак, наукових підтверджень даних тверджень дуже мало, і дана проблема потребує додаткових досліджень.

Якщо вам все-таки не вдалося уникнути похмілля і воно настало, то можна випити певні таблетки й неприємні відчуття пройдуть.

Як позбутися від похмілля, яке вже наступило, за допомогою таблеток

Найбезпечнішим засобом від похмілля вважається Аспірин. Найчастіше в аптеці даний препарат можна знайти в формі пероральних або шипучих таблеток.

Аспірин в дозуванні 100 мг (1 таблетка) приймають при виникненні симптомів похмілля. Він ефективно знеболює (позбавляє від головного болю, запаморочення), розріджує кров (прояснює свідомість) і починає діяти через 10 хв після прийому.

Як позбутися від похмілля, яке вже наступило, за допомогою таблеток

Зверніть увагу, що аспірин при похміллі в дозуванні понад 100 мг може викликати побічні ефекти.

Крім нього також можна пити інші засоби, наприклад:

Приймати таблетки від похмілля, капсули та порошки потрібно згідно з інструкцією і вкрай небажано самостійно збільшувати їх рекомендоване дозування, так як це може призвести до негативних наслідків для здоров'я.

Дотримуйтеся даних в статті порад, і тоді ризик виникнення симптомів похмільного синдрому буде мінімальним.

Дізнайтеся про те, кому можна пити та як правильно приймати найбезпечніший медикамент від похмілля — аспірин. Читайте наш корисний матеріал про аспірин при похміллі і його основні властивості.

А ви знаєте, яка комбінація напоїв найнебезпечніша й з чим краще не змішувати алкоголь? Спиртні напої не варто змішувати з кофеїном. Дізнайтеся всю правду про взаємодію кофеїну й алкоголю в енергетиках і чим небезпечні такі напої.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

How to avoid a hangover / Public Health England

7 Evidence-Based Ways to Prevent Hangovers / Healthline

Is it possible to prevent a hangover? / Medical News Today

16 Hangover Prevention Tips You Need to Know / EZ

11 Super Legit Ways to Stop a Hangover / Greatist 

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.