0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Чи можна пити парацетамол під час вагітності від головного, зубного болю та від підвищеної температури

Лікарі найчастіше рекомендують парацетамол при вагітності як засіб від зубного та головного болю, а також для зниження температури тіла. Але цей препарат має довгий список протипоказань та побічних ефектів. Так чи можна приймати парацетамол під час вагітності? І скільки таблеток парацетамолу можна пити при вагітності?

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Чи можна пити парацетамол під час вагітності від головного, зубного болю та від підвищеної температури

Існує дуже маленький перелік препаратів, дозволених до застосування під час вагітності. Одним з них є парацетамол. Він вважається найбезпечнішим медикаментом, який рекомендують профільні лікарі. Але чи можна пити парацетамол при вагітності під час I, II, і III триместру, якщо у майбутньої матері болить зуб, голова чи піднялася температура?

Парацетамол: від чого застосовують даний медикамент

Парацетамол це один з найбільш популярних жарознижувальних препаратів. Він належить до групи анальгетиків-антипіретиків. Медикамент надає болезаспокійливу та жарознижувальну дію.

Його використовують для симптоматичного лікування таких станів:

  • лихоманка та підвищена температура;
  • головні болі різного характеру;
  • болі в спині;
  • зубні болі;
  • артрит і болі в суглобах (не знімає набряки та запалення!);
  • болі під час менструації.

Дорослим рекомендовано приймати не більше 4 г (400 мг) на добу, а ось більше дозування може призвести до негативних наслідків. Одноразова доза не повинна перевищувати 1 г (1000 мг) лікарської речовини. Однак застосування препарату під час вагітності має свої особливості дозувань, які в кожному індивідуальному випадку повинен рекомендувати лікар.

Існує багато торгових марок медикаментів, основною діючою речовиною яких є парацетамол. Приклади їх назв:

Варто зауважити, що парацетамол також входить до складу комбінованих препаратів, які категорично заборонено приймати майбутнім матерям. Тому, щоб убезпечити себе та свою дитину, не займайтеся самолікуванням і не пийте комбіновані препарати.

Даний медикамент має кілька форм випуску, а саме:

  • таблетки;
  • капсули;
  • сироп;
  • порошок для розчину;
  • ректальні супозиторії;
  • суспензії;
  • розчини для інфузій.

Призначати препарат певного дозування й лікарської форми повинен виключно лікар, беручи до уваги особливості кожного конкретного пацієнта та його стан.

Максимальна рекомендована доза парацетамолу становить 4000 мг у день для вагітної жінки.

Прийом дуже великої кількості даного лікарського засобу може викликати пошкодження печінки, нирок і анемію (низький рівень заліза в крові) у жінки при надії. Повідомлялося також, що він викликає ті ж проблеми в дитини.

Також слід пам'ятати, що в кожної жінки існує ймовірність народження дитини з вродженими дефектами, яка дорівнює 3-5%. Це називають фоновим ризиком. Під час використання парацетамолу в рекомендованих дозах ймовірність вроджених дефектів мінімальна.

У безлічі джерел можна знайти інформацію про те, що це найбезпечніший жарознижувальний препарат під час вагітності, але чи правда це?

Парацетамол під час вагітності від зубного болю

Перед плануванням вагітності рекомендовано вилікувати всі зуби, щоб під час перебування при надії не звертатися до стоматолога, оскільки під час стоматологічного лікування застосовуються різні лікарські препарати, які можуть негативно позначитися на здоров'ї майбутньої дитини.

Крім того, під час вагітності щільність зубної тканини зменшується, і зуби можуть почати кришитися. Це пов'язано з тим, що майбутній дитині потрібна велика кількість кальцію та інших мінералів, які до неї надходять з організму матері. Тому навіть після лікування зубів під час вагітності можуть початися проблеми із зубною тканиною.

Однак якщо ви погано себе почуваєте, обов'язково зверніться до свого стоматолога — він порадить вам найбезпечніший метод лікування.

Зубний біль під час вагітності може виникнути в будь-який момент, але чи можна приймати парацетамол в I, II і III триместрі?

Перший триместр

Парацетамол дозволений до застосування в першому триместрі. Однак дані більш ніж восьми когортних досліджень, у яких брали участь 244 940 осіб, показують, що прийом препарату в перші 28 днів вагітності підвищує ризик розвитку синдрому дефіциту уваги / гіперактивності в дітей. Але, з іншого боку, діти повинні бути рухливими, і дана тема потребує більш докладного вивчення.

Інше дослідження, проведене в Данії за участю 26 424 дітей, які зазнали впливу парацетамолу внутрішньоутробно протягом першого триместру вагітності, не виявило вроджених дефектів і поведінкових відхилень у дітей.

Хоча медикамент і дозволений в першому триместрі для боротьби із зубним болем, перед його прийомом проконсультуйтеся з медичним експертом.

Другий триместр

Даний препарат не заборонений до застосування в II триместрі. Американська стоматологічна асоціація радить використовувати в якості знеболювального на 14-27 тижні вагітності саме парацетамол, оскільки він вважається найбезпечнішим для життя матері та дитини.

Медичні фахівці рекомендують уникати прийому ібупрофену, аспірину та інших нестероїдних протизапальних засобів без попереднього дозволу лікаря в рідкісних індивідуальних випадках.

Третій триместр

Парацетамол можна приймати в третьому триместрі. З 28-го тижня заборонені нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ), проте парацетамол не відноситься до їх числа й безпечний навіть на пізніх строках.

Також можна помітити, що за статистикою більше ніж 85% жінок стикаються з болем різної етіології під час вагітності. Анальгетики є найбільш поширеними препаратами у всіх триместрах вагітності, їх використовують більш як 50% вагітних, щоб позбутися від болю, включаючи зубний біль.

Парацетамол від головного болю під час вагітності

Головні болі найчастіше турбують жінок у першому (1-13 тиждень) і третьому триместрі (28-40 тиждень). Вони можуть виникати через гормональні зміни, підвищення тиску, цукру в крові та з ряду інших причин. Даний симптом не варто ігнорувати, і про нього обов'язково потрібно повідомити лікаря.

Перший триместр

Парацетамол дозволено приймати в першому триместрі. Цей препарат вважається засобом першого вибору при головному болю на ранніх термінах вагітності. Але кожній жінці потрібно радитися зі своїм лікарем при виборі будь-якого лікарського засобу. Крім того, якщо головний біль не проходить навіть після прийому препарату протягом двох днів, слід негайно припинити його прийом і звернутися за медичною допомогою.

Метааналіз 13 статей наукових досліджень, у яких взяло участь більше мільйона жінок при надії, показує, що прийом парацетамолу може збільшувати ризик виникнення дитячої астми. Імовірність такого ризику становить 0,00001, і він може виникати й в інших триместрах вагітності. Тому якщо у вас виник головний біль, перш ніж прийняти популярний анальгетик-антипіретик, порадьтеся з медичним фахівцем.

Другий триместр

Даний лікарський засіб може призначатися в другому триместрі. На 14-27 тижні вагітності головний біль виникає набагато рідше, ніж в першому й третьому триместрі. Для лікування гострих нападів мігрені в цей період рекомендують прийняти 1000 мг препарату першого вибору, але тільки якщо це дозволить профільний медичний фахівець.

Третій триместр

Лікар може призначати парацетамол при головному болю в третьому триместрі, коли потенційна користь для матері перевищує можливі ризики для дитини. Однак у кожному індивідуальному випадку потрібно консультуватися з лікарем, адже існують винятки.

Згідно з дослідженням, проведеним у 2009 році бразильським Центром досліджень в області епідеміології навколишнього середовища (CREAL), було виявлено, що прийом парацетамолу в третьому триместрі жінками з прееклампсією (підвищений артеріальний тиск) може збільшити ризик передчасних пологів. Саме через прееклампсію й можуть виникати головні болі, які пацієнтки намагаються лікувати парацетамолом. У вагітних жінок, у яких не було даного захворювання і вони пили ліки, ризику не спостерігалося.

Якщо у вас виник головний біль і ви знаєте, що його спровокувало підвищення артеріального тиску, не поспішайте приймати парацетамол, а зверніться до фахівця. Він оцінить ситуацію й вирішить, чи можна вам приймати медикамент, або ж порадить інший метод лікування.

Парацетамол від температури під час вагітності

Підвищена температура може виникати з кількох причин, найпоширенішими з яких є грип і застудні захворювання.

Що стосується грипу, то парацетамол дозволений до застосування протягом усієї вагітності як найбезпечніший засіб, що надає жарознижувальний ефект. Крім нього в рідкісних випадках за показаннями також можуть бути призначені деякі НПЗЗ, а саме препарати з діючою речовиною ібупрофен або целекоксиб, але їх заборонено приймати в третьому триместрі.

Також варто звернути увагу, що до складу багатьох комбінованих засобів від застуди та грипу входить парацетамол. Вони хоч і відпускаються без рецепта, проте приймати ці засоби вагітним жінкам протипоказано.

Грип, збудником якого є вірус А, може викликати лихоманку у вагітних. Згідно з клінічним протоколом лікування даного захворювання, підвищена температура повинна бути збита, оскільки вона загрожує здоров'ю майбутнього малюка. Для боротьби з лихоманкою призначають парацетамол, оскільки він вважається найбільш безпечним.

Слід зазначити, що болезаспокійливі та жарознижувальні засоби призначаються при температурі тіла тільки вище 38 градусів. Вагітним виписують парацетамол при гіпертермії на будь-яких термінах вагітності.

Відомий в Україні лікар-педіатр Євгеній Комаровський рекомендує жінкам при надії щепитися від грипу заздалегідь. Він стверджує, що за всю його медичну практику він не зустрічав жодну вагітну, у якої виникли б ускладнення після такого щеплення. Лікар Комаровський також радить при підвищеній температурі приймати парацетамол, а якщо вона не збивається, звертатися за невідкладною медичною допомогою.

Перший триместр

Медикамент дозволений на ранніх рядках вагітності. Більшість досліджень показують, що ймовірність розвитку вроджених дефектів у дитини в першому триместрі вагітності через грип та підвищення температури матері, можна знизити за допомогою прийому парацетамолу. Його слід приймати по 500-1000 мг у день, але не більше 4000 мг на добу.

В огляді для Королівського коледжу акушерства та гінекології Великобританії лікар Пет О'Брайен, консультант-акушер і представник Королівського коледжу акушерів і гінекологів, каже:

«Жінки, які намагаються завагітніти або вже вагітні, завжди повинні перевіряти суміш інгредієнтів в засобах від кашлю та застуди, щоб уникнути випадкового передозування парацетамолом і будь-якими ліками, що містять цю речовину. Ми настійливо рекомендуємо жінкам поговорити з терапевтом або акушером перш ніж приймати будь-які ліки, у тому числі ті, які можна купити без рецепта».

Другий триместр

Оскільки не існує чітких доказів того, що парацетамол надає будь-яку негативну дію на майбутню дитину в другому триместрі, він дозволений до застосування. Однак медикамент потрібно використовувати в мінімально допустимому дозуванні та протягом короткого терміну. Але перед прийомом ліків слід порадитися з сімейним лікарем.

Лікар Сара Сток старший клінічний викладач і почесний консультант в області медицини матері та дитини Единбурзького університету, заявляє:

«У вагітних жінок мало варіантів знеболювання або лікування лихоманки, тому їм можна використовувати парацетамол під чітким керівництвом профільного лікаря».

Третій триместр

Парацетамол можна приймати для лікування лихоманки та зниження температури протягом всієї вагітності, включаючи третій триместр. Звичайно, існують результати деяких дослідження, у яких йдеться про можливі побічні ефекти медикаменту для майбутнього малюка, проте ці дані нечисленні та не існує більш безпечного препарату для боротьби з грипом у вагітних, ніж парацетамол.

Ендрю Шеннан, професор акушерства Королівського коледжу Лондона, каже:

«Парацетамол зазвичай приймають під час вагітності, і він вважається безпечним, та дійсно рекомендується для зниження високих температур і від легкого до помірного болю. Застосування парацетамолу доцільне на всіх триместрах вагітності. У разі сумнівів жінкам слід порадитися зі своїм лікарем, оскільки альтернативи можуть викликати небажані ефекти у немовлят».

Парацетамол можна приймати жінкам при надії в I, II і III триместрі для лікування зубного, головного болю та зниження температури. Але перед початком його прийому потрібно обов'язково проконсультуватися з профільним медичним фахівцем.

Але в деяких випадках парацетамол може не збивати температуру. Чим же його можна замінити? Читайте про особливості дії препарату та його альтернативи в новій статті.

Що краще вибрати при лікуванні підвищеної температури — парацетамол або ібупрофен? Дізнайтеся який препарат біліше ефективний і безпечний з нашого матеріалу.

Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.

 

Джерела

Клинический протокол по лечению гриппа и его осложнений у беременных / МедПросвіта

Клинические рекомендации. Грипп у больных / Zdrav-nnov 

Грип та вагітність / MedCV.gov.ua

Грипп у беременных и кормящих женщин: актуально — о профилактике, тактике и лечении / МедПросвіта

Expert reaction to study looking at paracetamol in pregnancy and behaviour, memory and IQ in children / SMC

Paracetamol / King Edward Memorial Hospital 

Paracetamol / Drugs.com

Use of acetaminophen during pregnancy and risk of adverse pregnancy outcomes / PubMeD

RCOG review clarifies pain relief options for women during pregnancy and breastfeeding / RCOG

Analgesics and pain relief in pregnancy and breastfeeding / NPS Medicinewice

Prenatal paracetamol use and asthma in childhood: A systematic review and meta-analysis / ScienceDirect

Headaches in pregnance / HSE.ie

Treating pain during pregnancy / NCBI

Increased risk of preeclampsia after use of paracetamol during pregnancy – causal or coincidence? / BMC

Association of maternal prenatal acetaminophen use with the risk of attention deficit/hyperactivity disorder in offspring: A meta-analysis / Sage Journals

Pregnancy / АDA

Cold and flu during pregnancy / pregnancybirth&baby

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.