0800 30 22 44

8:00 - 20:00. Безкоштовно

Як зняти стрес без ліків: ТОП-9 смачних продуктів, які здатні заспокоювати нервову систему

Не тільки седативні засоби здатні знімати стрес. Деякі харчові продукти здатні не гірше валеріани заспокоювати нервову систему, до того ж вони ще й користь приносять, зміцнюють нервові волокна та стимулюють утворення нових нейронів (нервових клітин). Тому, якщо ви хочете зняти стрес без ліків, читайте цю статтю та заспокоюйте свої нерви без шкоди організму.

Карлова Ольга ВикторовнаРедакціяОльга Карлова
Оновлено
Як зняти стрес без ліків: ТОП-9 смачних продуктів, які здатні  заспокоювати нервову систему

У сучасному ритмі життя дуже важко уникнути стресових ситуацій. Кожен день людина стикається з безліччю проблем, які вимагають негайного вирішення і можуть порушувати внутрішній спокій. Однак існує цілий перелік продуктів для зняття стресу й нервового напруження, які допомагають відновлювати внутрішній баланс.

Але як швидко зняти стрес в домашніх умовах за допомогою простої їжі та напоїв і що саме для цього потрібно вживати? Розповідаємо про ТОП-9 найефективніших продуктів від стресу.

№1 Матча


Це порошок зеленого чаю, який багатий L-тіаніном, небілковою амінокислотою. Вона допомагає позбутися стресу й швидко повернутися до нормального стану. Листя, з яких виготовляється порошок матча, спеціально вирощується в тіні — таким чином він накопичує в собі велику кількість L-тіаніна.

В ході недавніх досліджень було виявлено, що щоденне вживання 4,5 г матча в складі добавок або продуктів харчування, наприклад, печива, знижує активність маркера стресу альфа-амілази. Тому прийом матча показаний при нервових напругах.

№2 Темний шоколад

Науково доведені дані показують, що темний шоколад знижує рівень гормону стресу (кортизол) в крові й підвищує показник гормонів радості (дофамін, серотонін). Крім того, продукт, що розглядається багатий антиоксидантами, які приносять неоціненну користь усьому організму.

Експеримент, в ході якого добровольці щодня протягом 2-х тижнів їли шоколадний батончик (4 г), засвідчив, що вживання шоколаду відмінно допомагає знімати стрес і знижує рівень кортизолу в крові.

Важливо зауважити, що для заспокоєння і гарного настрою рекомендовано вибирати даний продукт, що містить не менше 70% какао, але не захоплюватися ним, а в день їсти не більше ¼ плитки, так як він досить калорійний.

№3 Горіхи й насіння

Горіхи й насіння (насіння) є незамінним джерелом жирних кислот Омега-3, які допомагають знизити стрес. Найбільше Омега-3 міститься у волоських горіхах, а до складу кешью і насіння соняшнику входить триптофан, який збільшує вироблення серотоніну.

Коли людина знаходиться в стресовій ситуації, в його організмі виснажуються запаси вітамінів і корисних речовин, наприклад, вітаміну В, калію, вітаміну Е, магнію та інших. Але насіння і горіхи допомагають їх заповнити.

Так, фісташки багаті калієм, який, крім усього іншого, може знижувати кров'яний тиск і зменшувати навантаження на серце, а в соняшнику насінні міститься багато вітаміну Д і магнію, який, як було з'ясовано в досліджені 2017 року, здатний зменшувати тривожність.

Для того, щоб зняти стрес швидко, можна їсти такі види горіхів:

  • мигдаль;
  • фісташки;
  • грецькі горіхи;
  • кешью.

Справитися з нервовим напруженням також може допомогти насіння нижчеперелічених рослин:

  • льон;
  • чіа;
  • гарбуз.

№4 Зелений і ромашковий чай

До продуктів, що рятують від стресу, відносять теплий зелений і трав'яний чай. Найбільш ефективний з них трав'яний, а саме ромашковий чай. Він заспокоює і допомагає розслабитися. А найкраще його пити перед сном. Більш того, науково доведено, що навіть 1,5 г екстракту ромашки зменшують рівень гормону стресу в організмі.

Що стосується зеленого чаю, то японські вчені стверджують, що щоденне вживання зеленого чаю підвищує стресостійкість на 20%. Їх колеги з Університетського коледжу Лондона також говорять про те, що у людей, які п'ють зелений чай, спостерігається зниження рівня кортизолу. Однак не слід надмірно вживати даний продукт, тому що він містить кофеїн, велика кількість якого може приносити шкоду організму. Найкраще пити трав'яний чай.

№5 Чорниця

Особливості харчування при стресі й депресії полягають в тому, що потрібно вживати продукти, багаті антиоксидантами — саме до таких належить чорниця. Дана ягода збільшує кількість дофаміну (гормон щастя і радості) і містить багато антоціанів (антиоксидантів). До складу чорниці також входить вітамін С, який сприяє зміцненню імунної системи, а люди, що знаходяться в стресі, хворіють частіше за інших.

№6 Ефірні олії

Як вийти зі стресу за допомогою запахів та чи реально вони допомагають? Ефірні олії, а саме їх запахи позитивно впливають на людину та її сприйняття навколишнього середовища, допомагають заспокоїтися і досягти внутрішнього балансу, а деякі з них навіюють приємні асоціації і спогади.

Для заспокоєння найкраще вибирати олії таких рослин:

  • лаванда;
  • ладан;
  • бергамот;
  • смирна.

Їх можна використовувати кількома способами, наприклад, розпорошити пульверизатором в кімнаті або налити кілька крапель в аромалампу.

№7 Адаптогени

Адаптогенами називають певні рослини, продукти харчування та лікарські засоби, які необхідно застосовувати в період адаптації до нових умов для підвищення імунітету до широкого переліку шкідливих впливів. Вони пригнічують виділення гормону стресу, збільшують стійкість до стресових ситуацій і мають багато корисних властивостей.

Рослини-адаптогени:

  • ашваганда;
  • женьшень, його можна знайти в різних лікарських формах;
  • астрагал;
  • мак;
  • базилік;
  • лимонник;
  • родіола, в аптеках її можна придбати в формі екстракту.

Продукти-адаптогени:

  • часник;
  • імбир;
  • продукти бджільництва;
  • акулячий жир.

Головний мінеральний адаптоген — муміє (цілющий гірський віск).

Адаптогени-препарати:

№8 Молоко

Що пити при стресі та чи допомагає з ним впоратися молоко? У кожній склянці молока міститься вітаміни групи В, білок, амінокислоти, вітамін Д і кальцій. Головним його елементом, який допомагає знімати стрес, є кальцій. Медичні експерти радять пити одновідсоткове молоко (1%). Вживати його бажано перед сном, так як воно допомагає заспокоїтися і прискорює процес засинання.

№9 Жирна риба

У жирній рибі містяться жирні кислоти Омега-3, які мають ряд корисних властивостей. Вони регулюють кількість виробленого адреналіну й знижують рівень кортизолу, в результаті чого людина менше піддається стресу.

Омега-3 також міститься в спеціальних добавках. Люди, які п'ють їх щодня, більш стресостійкі.

Жирну рибу рекомендують їсти не частіше 2-х разів на тиждень.

До жирної риби відносять:

  • лосося;
  • сардину;
  • оселедець;
  • сайру;
  • севрюгу;
  • тунця.

Тепер ви знаєте, які продукти знімають стрес, і вам буде набагато легше впоратися з нервовим напруженням. Однак не забувайте, що все потрібно вживати в міру.

Прийшов вже час замислитись про зміцнення імунітету, тому пропонуємо прочитати нову статтю про 5 найдієвіших способів, які допомагають зміцнити імунну систему й не хворіти взимку.

А ви знаєте, що вітамін D має великий перелік корисних властивостей, а його прийом зменшує ризик розвитку багатьох захворювань. Читайте про ТОП-10 продуктах, в яких міститься вітамін D.

apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.

 

Джерела

The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress—A Systematic Review / MDPI

Top 10 Foods for Stress Relief / FoodNetwork

Effects of Acute Blueberry Flavonoids on Mood in Children and Young Adults / NCBI

20 Stress Relieving Foods to Try if You’re Feeling Anxious / Health

8 Foods That Help Fight Stress / VerywellMind

18 Terrific Foods to Help Relieve Stress / Healthline

The 10 Best Foods to Help Fight Stress / EverydayHealth

 

Відмова від відповідальності

apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.